KUHINJA ALMIRE OSMANOVIĆ I JAKOVA SEDLARA

Banket za godišnjicu ljubavi

Kad nebo nad Zagrebom u prvim trenucima Nove godine obasja vatromet u duginim bojama, a posvuda se prolomi zaglušujuća tutnjava petardi, Almira Osmanović (48), ravnateljica Baleta splitskog HNK, i njezin suprug, redatelj Jakov Sedlar (55), proslavit će i godišnjicu ljubavi. Jedne godine, na Silvestrovo, planula je iskra koja se ne gasi…

Ne broje koliko dugo su zajedno jer bi ih to uvrstilo među konvencionalne bračne parove. A oni to nisu – već i po tome što se ponašaju poput zaljubljenih tinejdžera. Možda i zbog toga što samo vikende provode zajedno: ona je preko tjedna u Splitu, gdje prati svaku baletnu probu, ali i obavlja brojne administrativne poslove za koje je kao ravnateljica zadužena, a on, pak, svoje dokumentarce snima diljem svijeta, dok mu je „baza“ u Zagrebu. Često se dogodi da se zbog poslovnih obveza ne vide po dvadesetak dana. Kažu da, stoga, nemaju vremena za svađe i prepucavanja oko sitnica – kako okititi bor i tko će u blagdansku kupnju. Oboje se pridržavaju krilatice – ljubav i mir, i to ne samo tijekom blagdana.

Pajcek donosi sreću

Dokaz da su nekonvencionalan i veoma zaljubljen par je i njihov blagdanski stol – Almira i Jakov vole različite stvari pa svatko uživa u svom meniju. Za njih je, naime, izazov pomiriti različite gastronomske afinitete, a ono što bi kod nekih parova bila „jabuka razdora“, za njih je povod da zaljubljeno bockaju jedno drugo dok se kod kuće pripremaju za proslavu udvoje…

– Silvestrovo ćemo proslaviti kod kuće, u svojem stanu u zagrebačkom Gornjem gradu, uz birana jela i obvezni šampanjac. Dok će Almira, koja već gotovo tri godine priprema hranu po makrobiotičkim načelima, sebi kuhati specijalitete od dimljenog tofua (sira od soje), žitarica i hrskavih klica, a jedan od njih je i ukusan makrobiotički cordon bleu, ja ću otići u zagrebački hotel The Regent Esplanade, po naručena jela za naš blagdanski stol. Ne želim se odreći uživanja u mesnim jelima, među kojima će biti svinjski kotleti s glaziranim kestenima u umaku od crnog pinota. Običaj, je, naime, na Novo ljeto kušati neko jelo od pajceka jer to donosi sreću. Almira ne jede meso, ali mi ne prigovara zbog toga što ću kući donijeti gotova jela iz Esplanade, gdje ionako često odlazimo na nedjeljni brunch – kaže Jakov Sedlar. Dodaje da on ne jede svinjetinu često jer pazi na liniju, ali će ovih dana ipak malo „zgriješiti“…

Prvi korak

Netko drugi bi, možda, uzeo k srcu to da umjesto božićne čokoladne torte dobije kolač od rogača, što je ukusna i zdrava makrobiotička zamjena za čokoladu. No, redatelj rođen u Splitu jednostavno nije takav tip.

– Kad poželim slasni čokoladni kolač, šarmiram svoju ženu – plesom. Obujmim je oko struka i povedem u ritmu pa joj ne preostaje drugo nego da mi ispeče sachericu. Almira, gorljiva makrobiotičarka, svojeg je sina Tina (24), koji u Zagrebu privodi kraju studij poduzetništva i ekonomije, već uvjerila da završi makrobiotički seminar, no njezina kći Sara (16), učenica drugog razreda zagrebačke Umjetničke gimnazije, i ja još se ne damo – govori redatelj. Za šarmiranje plesom, kaže, postoji poseban razlog. Među njima je, naime, potkraj 90-ih sve počelo plesnim koracima. Prije toga su dugo osjećali međusobnu privlačnost, ali nikako da naprave prvi korak.

– Promatrao sam je sa strane na novogodišnjem tulumu, pokušavajući se prisjetiti kako se pleše dvokorak. Iako nisam osobit plesač, ohrabrio sam se primabalerinu pozvati na plesni podij – govori redatelj. Njegova supruga priča kako je on tijekom tog plesa uglavnom stajao na mjestu i vrtio je oko sebe.

– U Splitu se veli da je „činija fintu“ kao da zna plesati, a ja sam se pravila da to ne primjećujem. Tako smo postali par – prisjeća se Almira Osmanović.

Iako se 2007., nakon tri desetljeća karijere, povukla u plesačku mirovinu (za Balet splitskog HNK, s kojim se potkraj prosinca vratila s turneje po Italiji, radi honorarno), i dalje juri sto na sat. I Jakov Sedlar je poput nje – upravo završava dva dokumentarca, a u pripremi su novi projekti. U 2008. surađivat će sa svojim sinom Dominikom (28), koji će režirati jedan igrani i jedan dokumentarni film. Uz takav tempo, Almiri i Jakovu su blagdani jedino razdoblje kad mogu bez grižnje savjesti dokoličariti, ali i potpuno se posvetiti jedno drugome.

Linker
15. travanj 2024 11:23