ŽAN JAKOPAČ

Bio sam nestašan i radoznao

Čovjek koji je osmislio otočki val i izvodi ga već deset godina – najprije s bendom Šo!Mazgoon, sada s grupom Žan i Mazguni – odnedavno na HTV-u vodi dječji show Prijatelji, u kojem pjeva, svira i igra se s petogodišnjacima, a najvjerniji su mu gledatelji supruga Ivančica i četverogodišnji sin Dag

Kako je otočki roker postao voditelj dječjeg showa? – Na preporuku prijatelja Srđana Gulića, koji je jedan od autora showa Prijatelji. Iako nemam nikakvog televizijskog iskustva, čini mi se da sam se dobro snašao pred kamerama. Voditeljska partnerica mi je pjevačica Jasna Bilušić, s kojom sam prije glazbeno surađivao, pa je i to olakšalo stvar.

Što vas najviše fascinira kod djece? – Neposrednost i iskreno izražavanje misli i osjećaja. Sve ono što smo mi odrasli “zaboravili”. Kakvi ste vi bili kao dijete? – Nestašan i radoznao. Sve me zanimalo, bio sam pravi mali istraživač. Obožavao sam knjige o životinjama, a kako bih ih mogao proučavati, naučio sam čitati i pisati sa samo četiri godine. I to ne samo latinicu, nego i ćirilicu. Sjećate li se neke gadne nepodopštine iz djetinjstva? – Kao petogodišnjak, dok sam bio kod none na Braču, nestao sam na cijeli dan. Tražili su me do sedam na večer, a ja sam se samo igrao skrivača i nije mi palo na pamet da su svi u panici zbog mene.

Kako su vas mama Jelka i otac Stjepan ipak uspijevali ukrotiti? – Roditelji nikada nisu podmićivali ni mene ni moju šest i pol godina mlađu sestru Antonelu, na čemu sam im danas zahvalan. Bili su veoma strpljivi i mnogo razgovarali sa mnom, što bi na kraju dalo rezultate. Po struci ste nastavnik likovnog odgoja. Zašto nikada niste radili u školi? – Zato jer su mi poslovi kojima sam se dosad bavio bili financijski isplativiji. Što vam pet godina mlađa supruga Ivančica najčešće zamjera? – To što odlažem prljavo posuđe u sudoperu, a ne stavljam ga odmah u stroj za pranje. Pišem i skladam noću, tijekom koje se nakupi prljavih tanjurića, čaša i šalica od kave. Ona je ekonomistica i ujutro rano ide na posao pa joj to nije drago vidjeti.

Kako ste se upoznali? – Upoznao nas je moj prijatelj na porti tvrtke u kojoj je radila prije 14 godina. Bila je to ljubav na prvi pogled. Tko je od vas dvoje stroži prema vašem četverogodišnjem sinu Dagu? – Teško mi je reći, nismo prestrogi ni jedno ni drugo. Koje odgojne metode primjenjujete kad Dag radi nešto što ne bi smio? – Uskratim mu gledanje omiljenog crtića, slatkiš koji voli ili nešto slično bez čega može.

Znate li kuhati? – Kako Ivančica ujutro radi, u našoj kući najčešće kuham ja. U posljednje vrijeme me privlače jela iz woka, poput komadića grdobine s povrćem ili čuvene bračke gljive, tzv. krvave mlječike, s janjetinom.

Što vam je najveća mana, a što vrlina? – Lijen sam, što smatram i manom i vrlinom.

Kako podnosite autoritet? – Dobro, ako je to autoritet s pokrićem.

Što je za vas idealan provod? – Za dan – izlet u prirodu s obitelji. Za večer – dobra večera uz glazbu i kartanje s prijateljima. Rođeni ste u Splitu, a u svojoj glazbi najčešće pjevate o ljubavi prema moru i otocima. Što vas veže za Zagreb? – Meni je Zagreb mnogo dao, tu živim i radim. Zagreb je danas moj dom. Jedan od vaši najvećih hitova je pjesma “Palagruza”. Biste li mogli živjeti kao svjetioničar na Palagruži? – Vjerojatno bih, ali nisam siguran da bi se ostalim članovima moje obitelji ta ideja svidjela.

Koji biste talent voljeli imati, a nemate ga? – Veoma volim nogomet, a nikada nisam bio dobar nogometaš. No, i tome sam doskočio – danas igram nogomet na play stationu.

Što vas najbolje opušta? – Dobra glazba. U posljednje vrijeme slušam afričku glazbu, a uvijek volim čuti dobar blues, jazz, ska i reggae.

Kakve filmove volite? – Komedije, a najdraže su mi one sa Steveom Martinom i Danom Aykroydom.

Koju ste knjigu zadnju pročitali? – “Hotel Grand” Renata Baretića, koji mi je omiljeni domaći pisac. Veoma mi se sviđaju i knjige Ante Tomića.

Kako zamišljate stare dane? – U kući s vrtom smještenoj negdje u tišini i miru prirode.

Kristinka Šćavina

Linker
12. travanj 2024 11:18