ODLAZAK GLAZBENOG VELIKANA

Bogata glazbena karijera "trogirskog slavuja"

Trogirski slavuj, kako ga se često nazivalo, rođen je 22. prosinca 1954. godine u Trogiru i njegov izniman glazbeni talent uočen je već u osnovnoj školi.

Sa 15 godina već je pjevao kao tenor u vokalnom kvintetu Mali Kanti, a 1972. pridružuje se klapi Trogir u kojoj pjeva 20-ak godina. Devedesetih započinje samostalnu karijeru i postiže uspjehe albumima zabavne glazbe Mirno spavaj, ružo moja iz 1993. i Mama adio 1995. Tokom karijere izdao je preko deset albuma a posljednji, Na mostu ljubavi, objavljen je 2008. godine.

Vinko Coce tokom osamdesetih je pjevao kao tenor u profesionalnpm mješovitom zboru splitskog HNK-a a nastupao je i u zboru HNK.a u Zagrebu. Ovaj veliki tenor pjevao je i s Lucianom Pavarottijem u Firenci, a dobitnik je i nagrade Porin, koju je dobio zajedno s klapom Trogir i to za unaprijeđivanje tradicionalnog klapsko-dalmatinskog pjevanja.

Tokom života pjevač je radio i u trogirskom brodogradilištu, ali glazba ostaje njegova primarna životna okupacija. Druga ljubav njegova života supruga je Janja s kojom je u braku proveo 33 godine.

Ovaj velikan hrvatske glazbene scene ostat će zapamćen po hitovima Mirno spavaj, ružo moja, Sićaš li se, Lungomare, Zlato moje, Vilo mja, Kad umnen umotan u bilo, Ribari i mnogim drugima.

http://youtu.be/eDjmiJjthXs

Linker
19. travanj 2024 15:27