SARAJEVO FILM FESTIVAL

Branko Lustig dobitnik počasnog Srca Sarajeva za 2012.

Branko Lustig (80) dobitnik je počasnog Srca Sarajeva za 2012. godinu, objavila je direkcija Sarajevo Film Festivala.

– Branko Lustig istaknuti je filmski profesionalac koji je na najbolji način pokazao da talenat, rad, profesionalnost i posvećenost ruše sve geografske i nacionalne barijere – stoji u obrazloženju.

Rođeni Osječanin židovskog podrijetla na filmu je počeo raditi sredinom 50-ih godina prošloga stoljeća, kada je za Jadran film producirao “Ne okreći se sine” Branka Bauera i ratni spektakl “Kozara” Veljka Bulajića. Od 1980-ih seli u Hollywood gdje se naročito proslavio suradnjama s Ridleyjem Scottom i Stevenom Spielbergom. Prvi američki uspjeh bila mu je mini-serija “Vjetrovi rata”, a prvog Oscara dobio je 1994. za “Schindlerovu listu” koju je oblikovati pomogao i vlastitim logoraškim iskustvom . Drugi zlatni kipić pripao mu je za produkciju Scottovog “Gladijatora”, a za oba je filma nagrađen i Zlatnim globusima. Uz Lustigovo ime vežu se i hitovi poput “Hannibala”, “Pada crnog jastreba”, “Kraljevstva nebeskog” i “Američkog gangstera” te bliska prijateljstva s nizom holivudskih zvijezda .

Nakon povratka u Hrvatsku Lustig se posvetio vođenju Festivala židovskog filma te prenošenju svoga znanja na mlađe generacije, između ostalog i u sklopu sarajevskog Talent Campusa. Od 1970. oženjen je Mirjanom Lustig (74) s kojom ima kćer Saru (32).

Linker
23. travanj 2024 14:49