Livio Andrijic /EPH
NJENA ANALIZA BRAKOVA

Četiri braka Žuži Jelinek - dva iz ljubavi i dva iz interesa

Popularna dizajnerica i kolumnistica preminula je u 96. godini života u Zagrebu, a svi će je zapamtiti po brojnim savjetima koje je davala ženama, a za koje je inspiraciju pronalazila u vlastitom životu.

Žuži Jelinek udavala se četiri puta i nikada se nije ustručavala iskreno govoriti o svakom od tih brakova, kojima je posvetila i jednu cijelu kolumnu u Gloriji.

Nikada nije skrivala da joj je jedina, iskrena i neprežaljena ljubav bio Erich Jelinek, njezin prvi muž.

– Znam da ću zgranuti puritance, ali njega sam voljela onako kako se voli netko s kim izrodiš djecu i s kojim te vezuju mnoge životne situacije. I one lijepe, ali i one manje lijepe. No, i u jednoj takvoj vezi može doći do zasićenja. Znajući to, a ponajprije znajući sebe, bilo mi je jasno da se moram na sve moguće načine boriti da do toga ne dođe. I nije došlo jer ja sam tražila i našla izvan braka ono što se u braku počelo nazirati kao šablona. Razdrmala sam svakodnevicu preljubom. I sad se sjećam kad sam mu priznala da sam ga prevarila s jednim Amerikancem kakav mu je bio izraz lica i kako nije mogao vjerovati. I to je vrlo vjerojatno bio razlog što je dopustio da mu se guvernanta uvuče u krevet kad sam ja dugo izbivala radeći po svijetu – napisala je lani Žuži i priznala kako je uvijek žalila što mu se nije vratila.

Nakon rastave od Jelineka, Žuži se udala za Švicarca Franka Lütyja, ali taj brak je kratko trajao te je kasnije priznala kako se radilo o braku iz interesa.

– Dobila sam ono što sam željela – švicarsko državljanstvo. U ono vrijeme to uopće nije bilo malo. Oni koji su ga vidjeli, čudili su se – kako sam ga uspjela, po njihovim riječima – upecati. Bio je predivan muškarac, fizički. Imao je status odličnog švicarskog odvjetnika, ali nije imao ono nešto što bi me privuklo kao, recimo, Jelineku. Nije bio baš neki ljubavnik i nisam bila dugo s njim u braku. Umro je jadnik od srca. Sjećat ću ga se uvijek s nekim posebnim poštovanjem jer mi je pomogao, a zpravo je tražio tako malo. Smrt nas je razdvojila – kako se kaže – kršćanski.

Treći suprug slavne kolumnistice bio je Vlado Majer, za kojeg je priznala kako ga se nije sjećala s prevelikom radošću jer je u brak s njim uletjela zbog osvete.

– Bili smo predugo zajedno, a premalo sam ga voljela da bih to mogla izdržati bez izvanbračnih izleta. A njih je u tom mom životnom razdoblju bilo najviše. Tad sam zapravo stasala u pravu ženu. Materijalno neovisnu, ali i samosvjesnu. U taj brak sam uletjela zbog osvete, a zapravo sam se osvetila sama sebi. Nakon godina i godina ljubovanja sa svojim najdražim ljubavnikom, čuvenim sportašem i sveučilišnim profesorom, ali i njegove neodlučnosti da sa mnom stupi u brak – ja sam presudila i sebi i njemu – brzom udajom za drugoga. Samo netko s imenom i statusom mogao ga je nadmašiti i, dabome, razljutiti – otkrila je u svojoj analizi Žuži.

U četvrti brak ušla je s Miloradom Ronkulinom za kojeg je u kolumni priznala da njega voli na poseban način.

– On zna za sve moje ljubavi, pred njim nemam nikakvih tajni. To je olakšanje koje ne dožive mnoge žene. On je prije mene bio u braku, i po onom što znam i što mogu procijeniti, vrlo je sličan mom Jelineku. Posao mu je bio iznad i ispred svega, pa i – žena. Možda mi se život tako posložio, kad se osvrnem na sve što sam proživjela, da sam počela s brakom iz ljubavi i tako ću završiti – iskreno je napisala Žuži.

S četiri braka iza sebe i bogatim životnim iskustvom Žuži je tada naglasila da u svom životu ne bi ništa mijenjala jer “vrijeme čini svoje, a iskustvo je nerpocjenjivo blago koje se stječe tek živeći pa i griješeći”.

Linker
26. travanj 2024 09:10