GASTRO

Cijeli ručak od krumpira - od krepke juhe do torte

Iako ga obožavamo kao prilog uz mesna jela, od krumpira se može napraviti cijeli ručak: od krepke juhe do torte.

Inspirirajte se našim receptima s tom omiljenom namirnicom u glavnoj ulozi.

Krem juha

Sastojci (za 4 osobe): 30 dag krumpira, 10 dag poriluka, maslinovo ulje, 1 l povrtnog temeljca, 5 dag maslaca, sol, papar, kiselo vrhnje, klice zelja, panceta

Priprava: Bijeli dio poriluka nasjeckajte na kolutiće i prepržite na maslinovom ulju. Dodajte na kockice narezan krumpir i maslac. Lagano pirjajte podlijevajući temeljcem. U drugoj posudi na maslinovu ulju prepržite zeleni dio poriluka. Kad krumpir omekša, posolite i popaprite te dodajte preprženi poriluk. Prokuhajte još minutu i izradite štapnim mikserom. Prije posluživanja dodajte kiselo vrhnje, klice zelja i nekoliko kapi maslinovog ulja.

Ličke police

Sastojci (za 4 osobe): 4 krumpira (80 dag), 8 ploški špeka, krupna sol

Priprava: Krumpir operite, prerežite vodoravno i posolite krupnom solju. Pecite 40 minuta na 180 stupnjeva. Izvadite iz pećnice, prekrijte ploškom špeka pa pecite još pet minuta. Uz tople police poslužite lički sir basu.

Jelenji file

Sastojci (za 4 osobe): 60 dag jelenjeg filea, 6 dag listića badema, svinjska mast, maslac, sol, ružmarin, kadulja Umak: 2 dl demi-glace umaka, 2 dl crnog vina, 2 režnja češnjaka, 10 dag crvenog luka, 6 dag mrkve, 4 dag celera, 4 dag peršina, 1 boba borovice, 4 suhe šljive, 0,2 dl maslinova ulja, 2 dag maslaca za legiranje Njoki: 60 dag krumpira, 1 jaje, 5 dag maslaca, sol, 20 – 30 dag oštrog brašna

Priprava: Jelenje odreske marinirajte dva do tri dana u ulju. Krumpir skuhajte u ljusci, ogulite te uz dodatak soli i maslaca izradite pire. Kad se ohladi, umiješajte jaje i dodajte brašna prema potrebi. Oblikujte njoke i kuhajte ih u slanoj kipućoj vodi dok ne isplivaju. Prije posluživanja zapecite na maslacu. Za umak na maslinovom ulju zažutite nasjeckani luk. Dodajte nasjeckanu mrkvu, celer i peršin, pirjajte nekoliko minuta. Dodajte češnjak narezan na listiće, borovicu te podlijevajte crnim vinom. Na kraju dodajte demi-glace i narezane suhe šljive. Prokuhajte 10 minuta na laganoj vatri i izradite štapnim mikserom. U umak prije posluživanja umiješajte ledeni maslac (legirajte). Jelenje odreske izvadite iz marinade, uvaljajte u listiće badema i pržite na roštilju ili gril-tavi minutu i pol sa svake strane kako bi iznutra zadržali ružičastu boju.

Maričina torta

Sastojci za podlogu: 20 dag keksa (McVitie’s), 10 dag maslaca Sastojci za nadjev: 1,2 kg krumpira, 20 dag maslaca, 15 dag šecera, 1 vanilin šećer (bourbon), 20 dag čokolade (58 posto kakaa), 1,5 dl vrhnja za kuhanje, 15 dag mljevenih oraha, 1 dl ruma Glazura: 15 dag čokolade (58 posto kakaa), 0,7 dl vrhnja za kuhanje, 3 žlice maslinova ulja

Priprava: Krumpir ogulite i skuhajte u blago posoljenoj vodi. Napravite pire te ostavite da se hladi. Maslac pjenasto istucite sa šećerom i vanilin šećerom. Na pari otopite čokoladu uz dodatak vrhnja. Spojite pjenasti maslac i čokoladu te polako umiješajte pire i mljevene orahe. Na kraju dodajte rum. Kekse izmrvite, dodajte rastopljeni maslac, sve povežite i utisnite na dno kalupa. Pecite 10 minuta na 180 stupnjeva. Podlogu ohladite te dodajte kremu. Kad se ohladi, prelijte glazurom.

Pripremila Vesna Gregl; Fotografije Željko Grgić

Linker
25. travanj 2024 07:36