U NOVOJ GLORIJI

EKSKLUZIVNO IZ PARIZA Olja Vori: Nigdje u gradu nije sigurno

U Parizu više ništa nije isto: nelagodu izaziva i ostavljena najlonska vrećica u metrou ili glasniji govor, a u restoranima svi više gledaju u vrata nego u jelo…

Sve to osjećaju i Hrvati koji godinama žive u Parizu, poput Olje Vori, supruge rukometaša Igora Vorija, Katarine Livljanić, muzikologinje i jedne od najvećih svjetskih stručnjakinja za srednjovjekovnu glazbu, te Jelene Orešković, bivše manekenke i ekonomistice, a novo, prestrašeno bilo francuske metropole osjetila je i olimpijska pobjednica, tekvandoistica Ana Zaninović.

– Zapravo nigdje nije sigurno i nema smisla zaključati se u stan, jer će nemila situacija potrajati. Trebalo mi je zraka pa kad je Igor u ponedjeljak ujutro odvezao djecu u školu i otišao na prvi trening nakon napada u petak, otišla sam trčati. Na gotovo svakom koraku vidjela sam do zuba naoružanu policiju i vojsku, što mi je ulijevalo povjerenje, ali i budilo nelagodu. Rastužio me sablasno pust plato ispod Eiffelovog tornja, donedavno krcat turistima, a ni na Champ de Mars nije bilo bolje. Tek sam na šetnici uz rijeku vidjela nekoliko joggera. Pozdravili smo se poput urotnika koji odbijaju živjeti u strahu iako se u srcu svi bojimo, i nastavili trčati – priča Olja Vori.

Marijana Marinović, Diana Šetka, Dolores Tolić i Tanja Vučičević

Ispovijesti Hrvatica koje žive u Parizu i priče iz prve ruke iz nesretne francuske prijestolnice čitajte u novoj Gloriji koja je na kisocima od 19. studenog.

Linker
18. travanj 2024 05:06