MLADI ZNANSTVENICI

Gibonni posjetio polaznike kampa Bistrini istraživači

Zlatan Stipišić Gibonni (43), uoči završetka ovogodišnje glazbene turneje, posjetio je edukacijski kamp Bistrini istraživači koji se već godinama održava u Znanstveno-edukacijskom centru Višnjan u Istri u suradnji s Coca-Colom HBC Hrvatska. Popularni je skladatelj time odao priznanje organizatorima toga jedinstvenog programa škole u prirodi u kojemu sudjeluju nadareni učenici viših razreda osnovnih škola.

Gibonni je, u pratnji direktorice Odjela za komunikacije i odnose s javnošću Coca-Cole HBC Hrvatska Boške Trbojević te voditelja Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan Korada Korlevića, obišao mlade Bistrine istraživače koji su mu iznijeli rezultate rada i postignuća ovogodišnjeg kampa.

– Sretan sam što imam priliku družiti se s ovim sjajnim mladim ljudima ovdje u Višnjanu. U potpunosti podržavam takve inicijative jer i sam smatram da izobrazbu i razvoj talenata moramo poticati, posebno kada su u pitanju mladi. Oduševljen sam postignućima polaznika ovog programa koji, zahvaljujući organizatorima Coca-Coli HBC Hrvatska i Znanstveno-edukacijskomu centru Višnjan, iz godine u godinu motivira nadarene osnovnoškolce da ustraju u onome što vole – naglasio je Gibonni.

Mladi znanstvenici svake godine postižu važne rezultate i svojim radom upozoravaju na nove spoznaje u svijetu znanosti. Tako su sudionici kampa prethodnih godina pronašli novi prapovijesni lokalitet u Klabušacu u blizini Višnjana, zatim su otkrili kapelicu sv. Franje iz 9. stoljeća i napravili repliku prapovijesne peći za izradu keramičkih posuda. Istraživali su čistoću vode na različitim mjestima, ostvarili važne rezultate u istraživanju komaraca, analizirali biološku zagađenost nekoliko jama i špilja u okolici Višnjana te izradili solarni balon s porukom.

Posebnu pozornost organizatori ovogodišnjega kampa usmjeravaju na aerosvemirske tehnologije (letjelice svih vrsta – od balona do zrakoplova kojima se upravlja s pomoću radija) te na istraživanje o zagađenju istarskog podzemlja, ponajviše špilja.

Linker
19. travanj 2024 03:01