GORAN KARAN U ISTANBULU

Glazbeni dodir istoka i zapada

Nakon što je početkom ove godine s talijanskim tenorom Alessandrom Safinom snimio pjesmu “Trag od ljubavi”, 43-godišnji pjevač Goran Karan nastavlja s internacionalnim duetima. Splitski glazbenik prošli se tjedan vratio iz Istanbula, gdje je s tamošnjom velikom zvijezdom Nukhet Duru snimio pjesmu “Antalya” – na hrvatskom, turskom i engleskom jeziku. Do suradnje s pjevačicom, koja na turskoj TV 8 svakodnevno ima dvosatni Duru show, došlo je zahvaljujući glazbenom producentu Serhatu Hacipasaloglu, koji se brine o njezinoj karijeri i organizira Megahit festival u Turskoj. Upravo je na tom festivalu, na kojem je dvaput nastupio i jednom bio član žirija, Goran Karan prije pet godina i upoznao glasovitog producenta.

– U Turskoj je veoma popularna i slušana pjesma “Ostani” (“Stay With Me”) s kojom sam 2000. predstavljao Hrvatsku na Euroviziji. Zbog toga me Serhat Hacipasaloglu i pozvao da 2002. nastupim na Megahit festivalu, na kojem sam s pjesmom ”Potonut ću u mrak” osvojio drugo mjesto. A kad mi je Serhat, s kojim sam se u međuvremenu i sprijateljio, nedavno predložio suradnju s Nukhet Duru, oduševljeno sam prihvatio – kaže Goran Karan, koji je ovaj put za razgledavanje turske metropole imao vrlo malo vremena. No, zato je imao zvjezdani tretman.

– Limuzina me dočekala u zračnoj luci i odvezli smo se do Conrada, hotela s pet zvjezdica, gdje je za mene bio rezerviran jedan od najluksuznijih apartmana. Moja domaćica bila je simpatična Turkinja Derma, koja me dočekala s riječima “Vaše želje su meni zapovijed”, na što sam je upitao: “Jeste li sigurni?”. Osim ljubaznih domaćina, oduševio me i izbor svježeg voća i povrća, s obzirom da sam već šesnaest godina vegetarijanac – govori Goran Karan, koji je jedno sunčano jutro iskoristio za razgledanje Aja Sofije, kupnju saza (tradicionalnog turskog instrumenta), koji je darovao producentu Nikši Bratošu te, naravno, za obilazak istanbulske tržnice. Ostatak vremena je proveo u studiju s pjevačicom Nukhet, producentom Serhatom i Selahattinom Erhanom, kompozitorom pjesme “Antalya”.

Visinske pripreme za glazbenike

– Nukhet me pozvala kao gosta u svoju emisiju, u kojoj smo zajedno otpjevali pjesmu “Antalya”, a ja sam izveo i “Stay With Me” – priča Goran Karan.

Pjesma “Antalya” naveliko se vrti na turskim radiopostajama, a CNN ju je iskoristio i kao glazbenu podlogu za reportažu s Golden Orange Film Festivala u gradu Antalyji. Osim što će uskoro snimiti zajednički spot, Nukhet Duru će gostovati i na velikom koncertu koji će Goran Karan pod medijskim pokroviteljstvom Glorije održati 15. studenog u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu.

Marijana Marinović

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Ukoliko želite saznati više, pročitajte tekst u tiskanom izdanju Glorije broj 668 ili se pretplatite na PDFizdanje.

Linker
25. travanj 2024 21:57