/ PR
MEĐUNARODNO PRIZNANJE ZA DIZAJN

Istarski Studio Sonda dobio važno međunarodno priznanje

Dva rada studija Sonda vezana uz važnost očuvanja prirode – ambalaža za vino Piquentum Sv. Vital 2014 i Holcim Agrocal prirodni prah dobitnici su nagrada Red Dot Award: Communication Design 2016. Nagrađeni radovi odabrani su između prijava pristiglih iz ukuno 46 zemalja, a žiriralo ih je 26 stručnih članova žirija, uključujući i našeg hrvatskog predstavnika Davora Bruketu.

Temelji Red Dot nagrade udareni su još 1955. godine a danas se smatra jednom od najutjecajnih nagrada u svijetu dizajna. Kako ističu organizatori, cilj nagrade je vrednovanje najoštroumnijih dizajnerskih radova iz svijeta produkt dizajna, komunikacije, ambalaže pa sve do dizajna koncepata i prototipa. Nagrađeni radovi izlažu se u Red Dot Design Muzeju te će biti izloženi i u Berlinu, tijekom dodjele nagrada. S navedene dvije nove Red Dot nagrade, Studio Sonda zaokružio je jubilarnu brojku od ukupno 10 Red Dot nagrada.

Holcim Agrocal – ambalaža koja se čuva

Agrocal prah potpuno je prirodan i ekološki prihvatljiv izvor kalcija i magnezija za brzu i učinkovitu kalcizaciju i povećanje plodnosti tla, a koji dovodi do dugotrajnog povećanja prinosa. Nakon velikih pakiranja, namijenjenih usjevima, Holcim je odlučio proizvod ponuditi i urbanim vrtlarima, u malom pakiranju od 4 kg. Rješenje proizvod pakira u ekološku papirnu, lako razgradivu, ambalažu koja koristi samo jednu boju u tisku. Zatim ga postavlja u drvenu kutiju koja ne podrazumijeva odbacivanje, već ju vrtlari prenamjenjuju i koriste, primjerice, za presadnice, čuvanje alata ili sl.

Na kutiji su izrezbarene različite motivacijske izreke što vrtlare nastoji potaknuti na gotovo kolekcionarsko sakupljanje. Prilikom izrade idejnog rješenja, ključna su bila načela funkcionalnosti unutar prodajnog prostora: ambalaža je osmišljena tako da se kutije mogu samostalno slagati jedna na drugu, činiti neovisan subjekt te se, u uobičajeno prekrcanim prostorima agrarija, proizvod ne mora boriti za mjesto na polici.

Vrlo važan funkcionalan element je i mogućnost lakog transporta od strane kupca. Istodobno je proizvod ciljano vizualno opremljen tako da se urednošću i estetskom finoćom izdvaja od drugih proizvoda unutar agrarije.

Piquentum Sv. Vital 2014 – etiketa kroz koju govori priroda

Sve boce vina na sebi imaju navedenu godinu berbe, ali koliko nas tu godinu doista razumije? Ona je važan svjedok prirodnih uvjeta u kojima je raslo vino, njegov ŽIVOTOPIS. Nažalost, s korištenjem pesticida i balansiranjem okusa, vremenom je izgubila svoj smisao jer okusi postaju konfekcijski i nepovezivi s realnim vremenskim uvjetima. Za izradu etikete za ovo vino iz netretiranog vinograda, bilo je važno osvijestiti upravo važnost razumijevanja godine istaknute na vinu. U suradnji s Državnim Hidrometeorološkim zavodom prikupljeni su podaci o vremenskim uvjetima na teritoriju vinograda i prikazana je količina oborina kao varijabla koja najbolje grafički pokazuje različitost prirode iz godine u godinu.

Krugovi, standardne meteorološke oznake za kišu, prikazuju količinu oborina u pojedinom mjesecu. Grafički elementi svedeni su na osnovne simbole, obzirom da vinu koje stvara priroda nisu potrebne dodatne dekoracije. Zaključno, etiketa odmah, već na polici, prenosi kakva je bila godina te potiče na raspravu, uspoređivanje, poziva na povezivanje okusa sa ciklusima priode.

Tako vino, kao jedan od povijesno najafirmiranijih proizvoda, postaje medij za progovaranje o važnosti razumijevanja prirode.

Linker
19. travanj 2024 00:06