IZLOŽBA U GALERIJI ULUPUH

Kako su nastajale prve orgulje u Hrvatskoj?

Foto: PR
U zagrebačkoj Galeriji ULUPUH (Tkalčićeva 14), 1. rujna, s početkom u 19 sati, otvara se zanimljiva izložba “Orgulje Heferer” koja će otkriti kako su nastajale prve orgulje u Hrvatskoj te pokazati dva vrijedna reprezentativna primjerka.

Izložbom se predstavlja djelovanje “Prve hrvatske gradione orgulja, harmonija i glasovira Heferer”, jedinstvene radionice u Hrvatskoj, ali i Srednjoj i Jugoistočnoj Europi, koja je iznjedrila pet generacija majstora orguljara i iznimno bogat opus sagrađenih i obnovljenih instrumenata. Izložba će predstaviti rad svakog majstora pojedinačno, s naglaskom na Ivana Faullenda Heferera (r. 1927.), dobitnika ULUPUH-ove nagrade za životno djelo, majstora koji je značajno pridonio trendu konzervacije i restauracije instrumenata u Hrvatskoj. Uz kratki pregled rada gradione od početka njezinog djelovanja u Hrvatskoj 1868. godine (tvrtka je utemeljena u Grazu 1849. godine), u prostoru galerije moći će se vidjeti izložena dva reprezentativna primjerka orgulja iz gradione, a fotografijom i tekstom bit će predstavljeni najljepši i najznačajniji instrumenti, postavljeni u sakralnim objektima diljem Hrvatske i važni za povijest gradione.

Gradnja složenog glazbenog instrumenta poput orgulja obuhvaća, osim akustike, mehanike te elektronike, i dizajn interijera. Stoga je svako glazbalo proizvedeno u gradioni Heferer rezultat suradnje majstora orguljara, dizajnera i arhitekta među kojima valja posebno istaknuti Hermanna Bolléa i Josipa Vancaša. Dio izložbe posvećen je uništenim orguljama za vrijeme Domovinskog rata, djelovanju gradione danas (brojnim restauracijama i novim narudžbama), glazbenom ciklusu Heferer i vrlo popularnom novijem projektu – morskim orguljama u Zadru.

Uz dvadesetak fotografija s tekstualnim opisom, bit će predstavljeni važni dokumenti iz povijesti Gradione kao i dio orgulja – sviralo Principal C (iz crkve u Lepoglavi) koji je darovan Sv. Ocu prilikom apostolskog posjeta Hrvatskoj. Na monitoru u izložbenom prostoru posjetitelji će moći pogledati dokumentarni film Mire Wolf “Majstori orguljari – Heferer i sinovi” u produkciji HRT-a.

„Obitelj Heferer je kroz 5 generacija sagradila 263 orgulja, a značajan opus ostvarila je i na izgradnji harmonija, glasovira i pianina ostavivši neizbrisiv trag u povijesti hrvatske, ali i europske glazbe (Austrija, Slovenija, BiH).  Ova izložba je tek skroman doprinos izučavanju djelovanja obitelji na području domaćeg orguljarstva i koja je neumornim radom zadužila kulturnu javnost. Neophodno je u što skorijoj budućnosti revalorizirali i cjelovito obraditi djelovanje gradione u obimnijem stručnom radu.“ (Elizabeta Wagner, iz predgovora)

Izložba će se moći pogledati do 16. rujna, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznicima galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.