JUTARNJE PTICE

Karmela Vukov Colić: Ja sam nervčik, a Blaženka Leib je prava kulerica

Osim posebnim izdanjem, koje će biti emitirano 27. travnja, emisija “Dobro jutro, Hrvatska” proslavit će 20. rođendan s dvadeset unikatnih drvenih kućica za ptice koje će taj dan “osvanuti” u Zagrebu i HTV-ovim centrima u Osijeku, Splitu, Dubrovniku, Čakovcu, Zadru… Prema ideji “gospođe kreativke”, kako voditeljica Blaženka Leib (41) naziva kolegicu Karmelu Vukov-Colić (43), ispilili su ih scenski radnici u stolarskoj radionici, a oslikavat će ih ekipa emisije. Blaža će kućice ukrasiti tehnikom dekupaža, a potom prelakirati da izdrže na kiši.

– Kako smo mi jutarnje ptičice, na taj simboličan način, s kućicama za prave ptice, želimo obilježiti naš rođendan – kaže Karmela, koja je u početku vodila subotnje izdanje “Dobrog jutra”. Sama. Nakon nekog vremena pridružio joj se Mirko Fodor , s kojim je najdulje bila u paru. Blaža je, pak, najdulje radila s Davorom Meštrovićem . Kad su ih, zbog dinamike, prije nekoliko godina zarotirali, Karmela je dobila Davora, Blaža Fodora, a treći, najmlađi par u sadašnjoj postavi emisije su Domagoj Novokmet i Melita Hrengek. Premda su radile i druge emisije, Dobro jutro, Hrvatska je i za Blažu i Karmelu uvijek bila matična luka. A poznaju se već 23 godine, kad je Blaža iz Vinkovaca došla na ondašnji Z3 i ondje zatekla Zagrepčanku Karmelu, studenticu književnosti.

Kakav ste dojam stekle jedna o drugoj? Karmela: Sjećam se kako je Blaža tada izgledala. Bila je u traper-hlačama s tregerima, na nogama je imala popularne mungosice, a na glavi veseli repić-palmu, s minivalom.

Blaža: I Karmela je imala dužu kosu i znala je nositi rep. Nismo se često družile jer je ona imala svoju ekipu sa Stojedinice, a ja sam bila nova u gradu, tek sam došla na studij novinarstva u Zagreb.

Kao samohrane majke, kako ste organizirale svakodnevni život? Blaža: Pa, vrlo lako…

Karmela: Možda čak i lakše jer još jedna osoba u kući znači još više kompromisa, dvije struje, na više toga se mora misliti. Naravno da bi neke stvari bile lakše, ne bih morala sama mijenjati žarulje, voziti auto na servis, obavljati popravke u kući… Ali kad bolje razmislim, i uz muškarca u kući možda bih ipak sve to morala raditi sama.

Blaža: Kad je Ivan išao u vrtić, vozila sam ga na jutarnje dežurstvo, u šest. Sad pohađa treći razred i u školu se poveze s prijateljem Lukom iz kvarta. Isto tako, kad ne može njegova mama, ja povezem Luku, i to međusobno pomaganje dobro funkcionira, bez obzira imate li i doma logistiku. Nakon škole Ivan voli doći sa mnom na televiziju. Najveća mu je fora voziti po redakciji kolica s hrpama kaseta.

Karmela: U brizi oko djece imala sam više sreće od Blaže jer meni su mogli uskočiti mama i tata. Mama i dandanas prespava kod nas kad sam u jutarnjoj šihti i odvede Nou u vrtić ako kći Rea, koja je već brucošica na pedagogiji, ima ujutro predavanja.

Pamtite li pogreške? Karmela: I svoje, i tuđe. Svašta se događalo u dvadeset godina u programu uživo. Sjećam se da sam jednom najavila nastup Zagrebačkog gudačkog kvarteta, a njih četvorica u studiju sjede – s gitarama! Mirko Fodor je u svojoj prvoj emisiji ponosno čitao stanje na cestama. Bio je 22. u mjesecu, i on je rekao: “A od 23., dakle od sutra, do 25. kilometra…” Znala sam reći: “Dobro vam subotnje prijepodne”, na što bi se Fodor nadovezao: “Da, u utorak!”

Blaža: Bilo je mnogo toga, a ono što nisam uspjela zaboraviti, i zbog čega mi je danima nakon toga bilo neugodno, dogodilo se kad smo predstavljali zvučne knjige namijenjene slijepima. Najavljujući taj hvalevrijedan projekt rekla sam da su ti CD-i snimljeni za – gluhe. I nakon upozorenja iz režije, ponovila sam istu najavu, totalno sam se zbunila i nije mi bilo jasno u čemu sam pogriješila.

Razgovarala Jagoda Zamoda Snimio Petar Jurica

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Opsežni paralelni intervju s Karmelom Vukov Colić i Blaženkom Leib pronađite u tiskanom izdanju tjednika Gloria (br. 900) ili se pretplatite na PDF izdanje.

Linker
24. travanj 2024 08:21