NADIMAK: FAJTERICA

Katarina Katavić: Sutra je novi dan

Zagrebačka web dizajnerica Katarina Katavić (34) na internetskom forumu ima nadimak Fajterica, a svoju predanost borbi za prava oboljelih od malignih bolesti nedavno je pokazala i u oštroj polemici s ministrom zdravstva Darkom Milinovićem u emisiji Otvoreno. Zbog toga kao predsjednica udruge Za novi dan – oboljelih i liječenih od malignih bolesti, njihovih obitelji te prijatelja – svakodnevno prima pozive i mailove potpore. Udrugu je osnovala nakon što je njen, danas pokojni, suprug Zoran Golubović 2006. obolio od sinovijalnog sarkoma, vrlo rijetkog oblika sarkoma mekog tkiva.

– Zoranova bolest pojavila se kao grom iz vedra neba. Bio je snažan 32-godišnjak, koji se bavio sportom, no redoviti godišnji sistematski pregled otkrio je da nešto nije u redu s plućima, a ubrzo se pokazalo da je riječ o tumoru veličine 20 centimetara. Nismo imali vremena biti u šoku, nego smo krenuli u potragu za informacijama o toj rijetkoj bolesti, o kojoj se u nas vrlo malo znalo. Najviše podataka pronašli smo na internetu, i stoga sam počela pisati vlastiti blog. U očaju je bilo najvažnije zadržati zdrav razum – priča Katarina čiji se suprug s teškom bolešću borio tri godine.

I mladi mogu pomoći

Udrugu Za novi dan osnovali su potaknuti brojnim problemima s kojima su se od prvog dana suočavali, a kako su oboje po struci informatičari, odmah su napravili web stranicu. Na njoj su osobe koje su se našle u sličnoj ili istoj situaciji mogle pronaći sve potrebne informacije, ali i psihološku podršku. Prevodili su strane tekstove o simptomima i načinima otkrivanja raka, sastavili abecedni popis svih rijetkih malignih bolesti, a optimističnim nazivom udruge i veselim dizajnom njene web stranice slali su važnu poruku – da je pozitivan psihološki pristup jedan od najvažnijih faktora u borbi protiv bolesti. Udruga danas ima više od 500 registriranih članova, a trenutačno im je najvažniji cilj ukidanje birokratske diskriminacije među oboljelima, za što su uputili i službeni zahtjev mjerodavnom ministarstvu.

– HZZO, na primjer, odobrava aparat za kisik samo oboljelima od raka pluća, ali ne za maligne dijagnoze koje završavaju metastazama na plućima. Moj suprug nije bio u toj kategoriji – njegov je karcinom bio smješten između srca i pluća, na pulmonalnoj arteriji, pa smo aparat vrijedan više od 1000 eura nabavili preko veze. Svjesni birokratskih zapreka, nerijetko nas i liječnici zovu da njihovim pacijentima, koje otpuštaju kući, pomognemo nabaviti aparat za kisik. Upravo stoga želimo ojačati svijest o tome koliko je važna aktivnost svake udruge, jer bez toga se ništa ne može promijeniti nabolje – govori Katarina. Udruga Za novi dan je, inače, članica Europske koalicije oboljelih od raka, a lani su njeni članovi sudjelovali u pokretanju akcije Zajedno protiv raka – za kupnju aparata za rano otkrivanje raka pluća te organizirali modnu reviju na kojoj su modele nosili predsjednički kandidati.

Katarina Katavić posebno je ponosna na brošuru koju su napisali za bolesnike i njihove obitelji. U njoj su opisana iskustva oboljelih i njihovi savjeti kako se nositi s posljedicama bolesti, među ostalim, i s dugovima u koje nerijetko upadaju – jer su troškovi liječenja malignih bolesti enormni. Tu situaciju, na žalost, koriste mnogi “poduzetnici” koji u čekaonicama onkoloških ambulanti ostavljaju reklamne listiće za novčane kredite.

Razmišljajući kako dodatno senzibilizirati javnost za te probleme, Katarina Katavić shvatila je i da mladi u tome mogu mnogo pomoći. U to se osvjedočila na vlastitom primjeru: veliki motiv za borbu njenom teško bolesnom suprugu bila je danas 15-godišnja Vlatka, njena kći iz prvog braka, koju je Zoran volio kao vlastito dijete. Tako za mjesec dana počinje kampanju za prevenciju malignih bolesti, koja će se obraćati ponajprije srednjoškolcima i studentima medicine. Od njih se očekuje – osim odgovornosti za vlastito zdravlje – da svoje roditelje potaknu na kontrolne preglede i uključivanje u programe za rano otkrivanje raka.

Sana Vitas

Linker
18. travanj 2024 16:38