KAD MORE PROCVJETA

KREATIVNOST U KUHINJI Isprobajte neobične morske delicije

Klasičnim receptima za morske delicije apsolutno ništa ne nedostaje, no možda je vrijeme da isprobate nešto novo, poput škampa s tortom od sira i hobotnice posute lavandom, dragoljubom i ružinim laticama.

Sirova simfonija Navis

Sastojci za 4 osobe: 4 oštrige, 20 dag brancina, 20 dag tune, 20 dag mesa od škampa, 5 dag ikre morskog ježa, 4 morska jaja, 4 prnjavice, 1 dl maslinova ulja, sol, papar, wasabi umak, umak od soje, 1 limun

Priprava: Oštrige pažljivo otvorite i servirajte na tanjur uz krišku limuna. Brancina i tunu tanko narežite. Brancina začinite citrusima i maslinovim uljem, tunu wasabijem i sojinim umakom. Škampe marinirajte u limunovom soku i servirajte. Ikru od ježa stavite na meso oštriga. Prnjavice pažljivo otvorite i servirajte uz kavijar. Morsko jaje prerežite okomito na pola i začinite maslinovim uljem, poslužite s kriškom limuna. SAVJET VIŠE: Ako i ne nabavite sve plodove, to neće umanjiti sklad okusa.

Tuna s tjesteninom

Sastojci za 4 osobe: 40 dag svježe tune, 20 dag širokih domaćih lazanja (ili gotovih cannellona), 0,5 dl wasabi umaka, 0,2 dl sojinog umaka, maslinovo ulje, jestivo cvijeće: dragoljub, neven, ružine latice

Priprava: Široke domaće lazanje skuhajte, zarolajte i zapecite. Ohladite pa nadjenite wasabi umakom. Na to složite tanko narezanu tunu. Začinite maslinovim uljem i sojinim umakom te prema želji ukrasite jestivim cvijećem.

Salata s tunom

Sastojci za 4 osobe: 10 dag matovilca, 10 dag rikule, 10 dag mladog špinata, 10 dag radiča, 40 dag tune, 20 dag gusje jetre, 10 dag badema, sol, papar, 1 dl maslinova ulja, 0,2 dl balzamičnog octa, 5 dag cherry rajčica, 2 dag sezama Priprava: Zelene salate začinite i složite na tanjur. Tunu narežite na kockice, popržite te prije serviranja uvaljajte u tostirani sezam. Gusju jetru narežite na male kockice, kratko popržite, složite na salatu zajedno s tunom te ukrasite poprženim bademima i cherry rajčicom. Prema želji ukrasite jestivim cvijećem.

Škampi i cheesecake

Sastojci za 4 osobe: 20 dag keksa (čajni kolutići), 10 dag maslaca, 75 dag svježeg sira, 15 dag šećera + 2 žlice, 3 jaja, sok 1 naranče, vanilin šećer, 50 dag svježih škampa, 4,5 dl kiselog vrhnja, maslinovo ulje, limunov sok Priprava: Otopite maslac na pari i dodajte mljevene kekse. Smjesu utisnite u kalup, na to stavite kremu od sira, koju ste dobili tako da ste pomiješali sir, šećer, jaja, narančin sok i vanilin šećer). Pecite 25 minuta na 180 stupnjeva. Pečenu smjesu od sira zalijte kiselim vrhnjem u koje ste dodali 2 žlice šećera. Prije serviranja cheesecake hladite najmanje 2 sata. Svježe očišćene škampe marinirajte u soku od limuna i maslinova ulja. Ohlađeni cheesecake servirajte uz marinirane škampe.

Hobotnica sa sušenom rajčicom

Sastojci za 4 osobe: 60 dag kuhane hobotnice, 10 dag sušenih rajčica, 10 dag kapara, 10 dag celerova korijena, 1 limun, 1 naranča, 1 dl maslinova ulja, sol Priprava: Svježu hobotnicu skuhajte u posoljenoj vodi, neka ostane al dente. Skuhanu stavite u željeni kalup, pritisnite da se spreša pa stavite u hladnjak 24 sata. Sljedeći dan je izvadite iz kalupa i narežite na komade željene debljine. U posudu stavite sitno nasjeckane sušene rajčice, celer i kapare te začinite maslinovim uljem. U drugoj posudi uz pomoć štapnog miksera umutite emulziju od limunova soka, naranče, meda i maslinova ulja. Uz svaku porciju hobotnice servirajte po žlicu tartara od rajčice i emulzije od citrusa. Prema želji ukrasite jestivim cvijećem.

Pripremila Vesna Gregl; Fotografije Željko Grgić; Recepti chef Nenad Posavac, Navis, Opatija

Linker
20. travanj 2024 07:31