IZJAVE POBJEDNIKA

Laureati Sarajevo film festivala oduševljeni nagradama

Najsretniji filmaši na jučerašnjoj dodjeli nagrada na 18. Sarajevo Film Festivalu bili su dobitnici Srca Sarajeva, glavnih festivalskih nagrada.

– Na festivalima rijetko pobjeđuju komedije, a naš film “Svi iz naše obitelji” je upravo to, urnebesna crna komedija. Srce Sarajeva posvećujem cijeloj ekipi filma, a posebno glumcima, bez kojih ove nagrade ne bi bilo. Novčani dio nagrade od 16 tisuća eura utrošit ću za pripreme za idući film – kaže rumunjski redatelj Radu Jude, autor nagrađenog igranog filma.

Najbolji glumac Uliks Fehmiu iz Srbije Srce Sarajeva dobio je za ulogu istražitelja ratnih zločina u filmu “Ustanička ulica” redatelja Miroslava Terzića.

– Moj pokojni otac je rođen u Sarajevo, u ovom gradu sam svojedobno odslužio vojni rok, u njemu sam ostvario prvu filmsku ulogu, a na festivalu stekao mnoštvo dragih prijatelja za cijeli život. Zbog toga moje srce pripada Sarajevu – kaže Uliks Fehmiu.

Najbolja glumica Marija Pikić nagrađena je za ulogu Rahime u filmu Aide Begić “Djeca”.

– Rođena sam u Trebinju, a glumu studiram u Banjoj Luci. Zbog toga sam za ulogu Sarajke Rahime morala potpuno promijeniti način govora i naučiti sarajevski dijalekt. Hvala redateljici Aidi Begić na strpljenju i svim savjetima koje mi je davala, ali i mojim roditeljima koji su me u svakoj mojoj odluci podržavali: bez njih ničeg ne bi bilo – kaže Marija Pikić.

Hrvatski filmaši s ovogodišnjeg festivala vraćaju se s nekoliko vrijednih nagrada. Nagrada za životno djelo, počasno Srce Sarajeva, pripala je producentu Branku Lustigu iz Zagreba, dobitniku Oscara za filmove “Schindlerova lista” i “Gladijator”.

– Mnogi od vas nisu se niti rodili kad sam 1957. u Sarajevu snimao film “Samo ljudi” s redateljem Brankom Bauerom. Moje vrijeme polako prolazi, uskoro će doći trenutak da se pokupim sa scene, a najviše me raduje ova mladost koja je večeras dobila nagrade. Ti strastveni mladi ljudi obožavaju film i oni su budućnost filma u našoj regiji – kaže Branko Lustig.

Nagradu za ljudska prava za najbolji dokumentarni film s tom temom dobio je zagrebački redatelj Nebojša Slijepčević za “Muški film” u kojem dokumentira ponašanje djece na sajmovima diljem Hrvatske, koja luduju za plastičnim pištoljima i puškama, dok se splitski redatelj Ognjen Sviličić kući vraća sa Cinelinkovom nagradom Excellence za film “Mirni ljudi”, čije snimanje priprema s producentom Damirom Terešakom.

Linker
25. travanj 2024 12:24