PROBOJ

Mate Rimac: Prvi spoj u tatinoj garaži

Zbog Concepta One, najbržeg električnog automobila na svijetu koji je uvršten i u Guinnessovu knjigu rekorda, njegov izumitelj, samoborski poduzetnik Mate Rimac, postao je miljenik stranih medija. CNN je o njemu snimio reportažu, američki tehnološki magazin Wired objavio je priču, a ugledni Bloomberg – specijaliziran za vijesti iz poslovnog svijeta – uvrstio ga je na svoju listu osoba i događaja koji su obilježili 2012. Mnogi bi zbog tolike reklame zadovoljno trljali ruke, no 24-godišnji vlasnik tvrtke Rimac, kojoj je sjedište u Svetoj Nedelji blizu Samobora, tvrdi da mu sva ta priznanja daju samo veći poticaj za dalji rad. A slavlje će malo pričekati.

– Dakako da priznanja gode, ali od njih se ne živi. Dvadeset uposlenika moje tvrtke, mahom inženjera elektrotehnike ili strojarstva, svakog prvog mora dobiti plaće. I zato kanim slaviti tek kad mi uvrštenje na Bloombergovu listu ili reportaža na CNN-u donesu nove poslove – kaže Mate Rimac, izvanredni student treće godine poduzetničkog menadžmenta na zagrebačkom veleučilištu VERN, koji je pozornost CNN-a privukao zbog svjetskog brzinskog rekorda za električni automobil, oboren u travnju 2011., na pisti Zrakoplovnog tehničkog centra u Velikoj Gorici.

Izumitelj tog superautomobila rođen je u Livnu, u Bosni i Hercegovini, a rano djetinjstvo proveo je u Frankfurtu, gdje su mu radili roditelji, Ivan i Zdenka Rimac, oboje Livnjaci. Njegov otac najprije je radio na baušteli, a zatim je pokrenuo i vlastiti biznis. Majka mu je do 1995. bila spremačica u hotelima, a zatim se posvetila obitelji. Prije 13 godina obitelj Rimac vratila se u Hrvatsku i u Samoboru su sagradili kuću te osnovali obiteljsku građevinsku tvrtku. A Mate Rimac najviše je vremena provodio u garaži, gdje su nastali i njegovi drugi izumi.

Napisala Tanja Vučičević Snimio Vedran Peteh

Pročitali ste dio teksta o izumitelju Mati Rimcu, a zašto je ostao u Hrvatskoj te što je njegova djevojka morala naučiti da ga osvoji pročitajte u tiskanom izdanju Glorije (br. 943) ili se pretplatie na PDF izdanje, gdje možete kupiti i samo jedan broj.

Linker
18. travanj 2024 15:57