MAELYS DE RUDDER TANOVIĆ

Moj život u Sarajevu

Iako s filmskim redateljem Danisom Tanovićem ima petero djece, 36-godišnja Maëlys de Rudder Tanović ne može sebe zamisliti isključivo u ulozi domaćice i pratilje svog uspješnog supruga, dobitnika Oscara za film “Ničija zemlja”. Rođena Amerikanka, iz obitelji francuskih, belgijskih i škotskih korijena, po zanimanju je pravnica, a godinama se u Francuskoj bavila headhuntingom – pronalaženjem kadrova za vodeća mjesta u internacionalnim kompanijama.

No, u Sarajevu je pronašla životni poziv: posve je zaokupljena pripremom programa za novu školsku godinu u svom privatnom Montessori vrtiću i školi Blooming Child, što ih je prije dvije godine osnovala s mlađom sestrom Celijom.

Nema sumnje da su vrtić i škola unijeli dinamiku i kvalitetu u tamošnji obrazovni sustav jer među stotinjak polaznika mnogo je djece stranih diplomata i gospodarskih predstavnika u BiH, a svi programi održavaju se na engleskom jeziku. Upisane bi djece zasigurno bilo i više da si svi zainteresirani roditelji mogu priuštiti plaćanje mjesečne školarine u iznosu od 2300 kuna, što je za sarajevske prilike – prilično.

Prema mišljenju osnivačice škole, riječ je o fer cijeni koja, doduše, školi još ne donosi profit, nego samo pokriva troškove najma zgrade, režija i plaća zaposlenih. Razgovarali smo u peterosobnom stanu obitelji Tanović u strogom središtu grada, dovoljno prostranom da u njemu, kad se zateknu u gradu na Miljacki, prespavaju i njihovi slavni holivudski gosti: jedan od posljednjih bio je irski glumac Colin Farrell , kojem je Danis Tanović dodijelio glavnu ulogu u svom filmu “Triage”.

Maëlys je Danisa pratila na svjetskoj premijeri njegovog filma “Cirkus Columbia”, s Mikijem Manojlovićem i Mirom Furlan u glavnim ulogama, kojim je otvoren 16. Sarajevo Film Festival, a bit će prikazan i na festivalima u Veneciji i u Torontu. Uoči sarajevske premijere obitelj se odmarala u vili njezinih roditelja u Provansi, odakle se pruža fenomenalan pogled na Azurnu obalu. Nakon festivala zaputili su se na Brač, gdje Danis Tanović prikuplja snagu za parlamentarne izbore u BiH na kojima se natječe i Naša stranka, čiji je on osnivač, a Maëlys za novu školsku godinu i napore koji je očekuju kad s petero djece – kćerima Livinom (10), Danijom (8) i Indijom (3) te sinovima Orhanom (4) i 9-mjesečnim Hadrianom – ponovno ostane sama.

Oca obitelji, naime, u prosjeku gotovo pola godine nema kod kuće – uglavnom zbog pripreme i snimanja filmova te gostovanja na festivalima, ali i zbog obveza u stranci, tako da je Maëlys de Rudder Tanović život bez dadilje – nezamisliv. Komunikacija u njihovu domu izrazito je živahna: dadilja s djecom i Danisom razgovara na bošnjačkom, s Maëlys na engleskom, dok mama s djecom uglavnom komunicira na francuskom.

– Zahvaljujući vrtiću i školi stekla sam širok krug poznanika i prijatelja pa sam se bez problema naviknula na život u Sarajevu, kamo smo se iz Pariza doselili prije tri godine. Ovamo se, stjecajem okolnosti, doselila i moja najbolja prijateljica iz djetinjstva, koja mi je poput sestre, što mi mnogo znači. A sam grad je baš po mjeri čovjeka: nije prevelik, sve nam je na dohvat ruke, a ljudi su dragi i srdačni – govori Maëlys.

Kruno Petrinović

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Sve o Maëlys de Rudder Tanović potražite u tjedniku Gloria (br. 814).

Linker
30. ožujak 2024 10:09