INSTAGRAM / © Taylor Swift/Instagram
AROMATERAPIJA

Naučite se opustiti pomoću mirisa

Istraživanja su pokazala kako spavanje u prostoriji uz miris cvijeta ruže utječe na mirnije i ljepše snove pa se može zaključiti da mirisi imaju veliki utjecaj na naše raspoloženje i mogućnost smanjenja stresa.

Ukoliko imate problema s opuštanjem i smanjenjem osjećaja stresa, pokušajte ovih nekoliko varijanti aromaterapije.

Miris cvijeća

Stiglo je proljeće! Prije spavanja izađite u šetnju i pomirišite cvijeće u vrtu ili gradskom parku. Vidjet ćete koliko je teško osjećati se uzrujano dok vam je nos u ružinom cvijetu. U stanu uvijek imajte buket cvijeća koji ćete pomirisati kad se osjećate uznemireno ili pod stresom.

Klasična aromaterapija

Potrebna je samo minuta da na dlan kapnete nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, čajevca ili nekog drugog esencijalnog ulja i duboko udahnete. Umirujući mirisi mogu pomoći kod stresa i tjeskobe na način da stimuliraju dio mozga koji je zadužen za regulaciju emocija.

Miris citrusa

Miris citrusnog voća vam može pomoći da se opustite jer povoljno utječe na norepinefrin, hormon koji je povezan s razinom stresa u organizmu. Miris kore naranče, ili limuna bit će sasvim dovoljan da vas opusti prije spavanja.

Miris kave

Ovaj miris sačuvajte za rano ujutro! Sam miris kave, pokazala su istraživanja, dovoljan je da pomogne u smanjenju razine stresa. Bilo da ste kavopija ili ne, ujutro skuhajte šalicu kave i uživajte u senzacijama njenih mirisa.

Linker
17. travanj 2024 01:18