VERA WANG

Njujorčanka udana za modu

Kaže se da modni kreator nije potpuno uspio kad ga hvale modni kritičari, pa ni onda kad javnost prihvati njegove kreacije, nego onda kad mu je ime dovoljno poznato da lansira vlastite modne dodatke – i mirise. Ako je to točno, onda je Vera Wang, američka dizajnerica kineskog podrijetla, zaista uspješna.

Iako je najpoznatija po vjenčanicama, kojima je stvorila ime u svijetu mode – u njezinim su se kreacijama udale Sharon Stone, Jennifer Lopez, Uma Thurman, Victoria Beckham, Jennifer Garner, Mariah Carey i mnoge druge holivudske zvijezde – a sad osim pret-a-porter kolekcija kreira i modne dodatke, pa i mirise, koji se od- nedavno prodaju i u Hrvatskoj.

Vera Ellen Wang rođena je 27. lipnja 1949. u New Yorku. Njezin otac Cheng Ching Wang, sin generala u kineskoj vojsci, nakon revolucije morao je emigrirati u Ameriku. U novoj domovini brzo se probio u svijetu biznisa pa je njegova kći odrasla kao tipična njujorška djevojka iz visokog društva koja je živjela na Park aveniji. Pohađala je prestižnu školu Chapin za djevojčice iz “dobrih obitelji” i kao dijete sanjala je da će postati uspješna klizačica, ali su se ti snovi raspršili kao mjehur od sapunice kad nije uspjela ući u američki tim za zimsku olimpijadu 1968.

No, i danas prati umjetničko klizanje i s neskrivenim ponosom ističe da odijeva američke olimpijske klizačke šampionke za njihove nastupe, poput Nancy Kerrigan i Michelle Kwan, s kojima se i sprijateljila. Upravo je tijekom svog “klizačkog razdoblja” otkrila sklonost za dizajniranje odjeće, pa je poslije pričala kako je kao osmogodišnja djevojčica skicirala suknjice kakve je željela nositi na natjecanjima.

Majka ju je odmalena vodila sa sobom u kupnju po najboljim njujorškim dućanima, a često i na prekooceanske shopping-izlete u Pariz. Svoju prvu Hermesovu torbu dobila je već sa 16 godina, pa nije čudno što je rano postala modna ovisnica i počela nagovarati oca da joj plati školovanje za modnu dizajnericu. Otac je, međutim, inzistirao da upiše studij prava na sveučilištu Yale, a nakon što je odbila njegov savjet, uskratio joj je daljnju financijsku pomoć. No, čini se da su postigli neki kompromis jer je na kraju studirala povijest umjetnosti na koledžu Saint Lawrence, potom na njujorškom sveučilištu Columbia i pariškoj Sorbonnei.

Dok je bila studentica, preko ljeta bi radila u dućanu Yvesa Saint Laurenta na Aveniji Madison, gdje su je već otprije poznavali i kao dobru mušteriju. Ondje je upoznala i Frances Stein, modnu urednicu u američkom Vogueu, koja ju je, prepoznavši njezinu strast prema odjeći, nagovorila da dođe na razgovor za posao u tom magazinu. Nakon toga ju je glavna urednica Grace Mirabella zaposlila kao asistenticu barona Nicolasa de Gunzburga, utjecajnog urednika modne rubrike, zaslužnog za otkrivanje nekih od najvećih zvijezda američke mode, poput Billa Blassa, Oscara de la Rente i Calvina Kleina.

– Zamislite mene kao asistenticu nekome s takvim imenom! – prisjećala se poslije svojih početaka u Vogueu, gdje je brzo privukla pažnju svojih nadređenih jer je gotovo sve znala o odjeći. To i nije čudno jer je obožavala kupovati odjeću i nikad se to nije sramila priznati. Poznata je anegdota kad je, pripremajući modni editorijal, Grace Mirabella ušla u sobu Vere Wang s ekipom stilista, fotografa i modela da naprave probu za snimanje. U sobi je našla gomilu najnovijih modnih “delicija” te je počela birati stvari koje će uvrstiti u časopis – dok u sobu nije ušla Vera Wang i, videći što radi, zbunjeno rekla:

– Oprosti, Grace, to su moje privatne stvari, one za fotografiranje su u drugoj sobi.

Svi su, uključujući i slavnu glavnu urednicu, bili zabezeknuti. No, image djevojke koja iskreno uživa u modi i te kako joj se isplatio jer je u Vogueu ostala punih 16 godina, dok je na čelu tog časopisa bila Grace Mirabella. No, kad je ova 1988. dala ostavku i Vera Wang je odlučila otići.

– Bila sam ondje dovoljno dugo, a znala sam da će glavna urednica postati Anna Wintour.

No, bez obzira na to, Annu Wintour i danas smatra jednom od bliskih prijateljica. Wintourova je čak neko vrijeme bila u vezi s njezinim bratom. Osim toga, Anna Wintour ju je impresionirala i svojim stilom. – Svaka žena koja želi da je se ozbiljno shvati u modnom smislu mora izgraditi prepoznatljiv stil. Pogledajte Annu Wintour, od predimenzioniranih sunčanih naočala stvorila je vlastiti medijski i modni identitet.

Kad je Anna Wintour preuzela vlast u najprestižnijem modnom časopisu na svijetu, Vera Wang se preselila u Pariz, gdje je kratko radila kao europski urednik za američki Vogue, ali ondje nije uživala.

Družila se s poznatima, modnim dizajnerima Valentinom Garavanijem i Giannijem Versaceom, no stalno ju je mučio osjećaj da nije u središtu zbivanja. I dalje je sanjala kako će sama početi dizajnirati, pa je ponovno molila oca za pomoć u pokretanju vlastitog biznisa. Međutim, on nije želio ni čuti za ulaganje u takav posao.

Nije joj preostalo ništa drugo nego da potraži posao kod nekog uglednog dizajnera. To joj nije bilo teško s obzirom na kontakte koje je ostvarila u Vogueu. Odmah je dobila ponudu od legende njujorške visoke mode Goeffreya Beenea. Bila je oduševljena jer je oduvijek cijenila Beeneov umjetnički senzibilitet, ali je, kad je sve već dogovorila, dan prije nego što je trebala početi raditi kod njega, dobila još primamljiviju ponudu: da radi za Ralpha Laurena.

– Ponudio mi je četiri puta više novca i morala sam prihvatiti. Bilo mi je veoma teško jer sam idealizirala Goeffreya, ali bilo mi je 38 godina i nisam više željela živjeti uz roditeljsku pomoć. Geoffrey to nije razumio, no ne krivim ga što nikad više nije želio sa mnom progovoriti ni riječi – prisjetila se poslije.

Kod Ralpha Laurena je dobila priliku da dizajnira modne dodatke, a potom i njegovu sportsku liniju, što joj je odgovaralo jer je i sama bila sportašica. Naime, nastavila je redovito vježbati i nakon što je prekinula natjecateljsku klizačku karijeru, pa je

vježbanje ostalo dio njezina života i prije nego što je takav životni stil ušao u modu.

– Za ženu koja je od djetinjstva živjela privilegiranim životom, Vera se nije ponašala kao tipična jetsetterica. Zajedno smo odlazile u kupnju svuda po svijetu, i moram reći da je njezino oduševljenje bilo jedinstveno. Oduševljavale su je sportske modne marke Lacoste i Abecrombie&Fitch, baš kao i Chanel ili Yamamoto. Oduvijek je podjednako voljela sportsku odjeću kao i visoku modu – kaže njezina najbolja prijateljica Lisa Jackson, dekoraterica interijera koja živi u blizini Wangovih u Park aveniji.

Privatni modni stil Vere Wang doista je osebujan. Mnogi modni časopisi rado zaviruju u njezin ormar, a njezino ime se često nađe i na listama najbolje odjevenih žena u Americi. Još dok je radila u Vogueu, bila je zapažena po tome što je nosila prevelika odijela Yvesa Saint Laurenta. Iako je njezin broj 34, uvijek je kupovala sako broj 38 jer se u njemu ugodno osjećala. Neki su govorili kako izgleda pomalo šlampavo, no Vera Wang je od takvih prevelikih sakoa stvorila jedinstven stil, nužan za svakoga tko pretendira da ga proglase modnom ikonom. Osim toga, prezirala je uniformiranost – možda zbog svog podrijetla – pa voli kombinirati stilove. Na njoj sasvim prirodno izgledaju Pradin kaput od krokodilske kože s krznom Marca Jacobsa i šarenom Marni suknjom. Voli nositi i odjeću japanskih dizajnera Yohjija Yamamota te Rei Kawakubo i Junyja Watanabea iz Comme des Garcons, koji često kreiraju “preveliku” odjeću kakvu ona obožava. Vera Wang uvijek ističe da se žena ne može osjećati seksi ako ne nosi udobnu odjeću. Nju možete vidjeti u večernjoj haljini i balerinkama, a poznata je i po tome što se nikada ne šminka.

– Moji susjedi ne znaju kamo bi me smjestili, često su zbunjeni mojim izgledom. Možda nisam tipična djevojka iz njujorškog visokog društva, ali imam njezin budžet, a to me čini ubojitom – znala je duhovito reći. Doduše, sudeći po broju susjeda iz Park avenije koje su se udale u njezinim vjenčanicama, teško je i pomisliti da je u tom miljeu ne prihvaćaju.

Za osobu koja se proslavila radeći najromantičniju odjeću – vjenčanice – vrlo racionalno priča o vlastitom vjenčanju.

– Kad sam se približavala 40. rođendanu, Ralph Lauren mi je rekao kako je krajnje vrijeme da si nađem muža i zasnujem obitelj. Anna Wintour ga je podržala, smatrajući da sam predugo sama i da to ne može biti dobro ni za mene niti za moj posao u budućnosti. I tako sam se 1989. udala za Arthura Beckera – ispričala je kasnije.

Becker je izvršni direktor informatičke tvrtke Navisite. Vera Wang često ističe da cijeni supruga, jer je i sam radoholičar, pa razumije koliko je ona obuzeta svojom karijerom. Bračni par prošao je prvu zajedničku kušnju kad su željeli dobiti dijete, što im nije uspijevalo, pa je tada prvi put u životu odustala od ideje o vlastitoj modnoj etiketi.

No, ironijom sudbine, baš kad joj je trudnoća postala prioritet, njezin otac, biznismen u naftnoj i kemijskoj industriji, predložio joj je da pokrene vlastitu modnu kuću.

– Nisam mogla vjerovati, mislila sam da se šali. Bila sam tek udana 40-godišnjakinja koja pokušava zatrudnjeti, a moj otac, koji me cijeli život odbijao saslušati, došao mi je s prijedlogom da pokrenem svoj posao! Rekla sam da to ne dolazi u obzir – ispričala je.

No, gospodin Wang joj je rekao da je nastupilo pravo vrijeme da pokrene vlastiti modni brand.

– Objasnio mi je da sam prije bila emocionalno previše vezana uz posao, a bolje je takve poteze raditi racionalno – prisjetila se kasnije.

Otac je kao pravi biznismen dobro proučio tržište i kćeri je predložio da kreira vjenčanice, što je nju isprva šokiralo. No, saslušala je njegove argumente i uvidjela da je u pravu. U modnom svijetu osim dizajnera visoke mode nitko nije kreirao vjenčanice. Haljine za vjenčanje su bili ili previše obične ili, pak, preskupe čak i ženama koje su imalo dovoljno novca. Diorova, Chanelova, Valentinova ili Lacroixova vjenčanica stoje najmanje 100.000 dolara, a djevojke koje vole modu i mnogo troše na pret-a-porter ipak si ne mogu priuštiti takav ekstravagantan trošak. I što im onda preostaje, osim salona vjenčanica koji u modnom svijetu baš i nisu bili na dobrom glasu.

Stoga je bila sjajna ideja stvoriti brand dizajnerskih vjenčanica, koje bi bile moderne i elegantne, a opet prihvatljive cijene, pogotovo što ničeg sličnog nije bilo na tržištu.

Ostalo je povijest. Vera Wang je 1990. otvorila svoj prvi salon vjenčanica u njujorškom hotelu Carlyle i nevjerojatno brzo se proslavila. Uskoro su čak i žene koje si mogu priuštiti odjeću visoke mode, poput holivudskih zvijezda, počele od nje naručivati vjenčanice. Iako se na početku bojala da je neće prihvatiti na tržištu, Vera Wang je priznala kako je radeći u Vogueu i kod Ralpha Laurena stekla dobre veze u modnom svijetu koje su joj i te kako koristile kad je pokrenula vlastitu modnu kuću.

U međuvremenu je odustala od ideje da će ikada postati majka, pa je sa suprugom posvojila Ceciliju i Josephine, djevojčice euroazijskog podrijetla koje su sada tinejdžerice – i obje, naravno, pohađaju školu Chapin.

Svoj brzi proboj Vera Wang može zahvaliti i tome što su je već na početku karijere prigrlile holivudske zvijezde koje njezine modele nisu birale samo za vjenčanja, nego i za glamurozne događaje, kao što je dodjela Oscara. Holly Hunter je 1994. dobila svoj zlatni kipić za ulogu u filmu “Piano” odjevena upravo u njezinu kreaciju, a Sharon Stone je odjenula njezinu haljinu kad je, godinu ranije, prvi put bila nazočna na dodjeli te najprestižnije filmske nagrade na svijetu. Među modnim sladokuscima najzapaženija kreacija Vere Wang na Oscarima je svakako haljina boje breskve koju je nosila Charlize Theron 2000. Mnogi se još živo sjećaju pojave mladih ljepotica Keire Knightley i Michelle Williams u njezinim raskošnim toaletama na dodjeli Oscara 2006.

I pored svih tih dojmljivih haljina, čini se da je najveću medijsku pozornost izazvala njezina kreacija koju nitko nije vidio. Naime, Jennifer Lopez je od nje naručila vjenčanicu kad se 2003. trebala udati za Bena Afflecka. Kako je na svoja dva prethodna vjenčanja nosila haljine koje su joj izradili Valentino i Donatella Versace, a ti su brakovi propali za manje od godinu dana, zbog svog praznovjerja nije htjela da joj itko od njih ponovno dizajnira vjenčanicu. Stoga je odabrala Veru Wang, no kako je to vjenčanje otkazano, haljinu je u bijesu spalila. Vera Wang nikad nije dobila honorar za nju – mislila je, naime, da će umjesto toga imati veću korist od reklame što je odjenula mladenku za medijski najzanimljivije vjenčanje godine.

Kad su se strasti smirile, Jennifer Lopez joj se odužila odjenuvši njezinu kreaciju na vjenčanju s Marcom Anthonyjem u lipnju 2004. A da ni Ben Affleck ne bi bio zakinut, na vjenčanju s Jennifer Garner i njegova je mladenka nosila vjenčanicu Vere Wang.

Nakon što je polako, ali sigurno, izgradila svoje carstvo na mladenkama, počinje dizajnirati i pret-a-porter kolekcije, ali posao širi i na cipele, parfeme, naočale, pa čak i na posuđe i namještaj sa svojim potpisom.

Prije dvije godine nagrađena je modnim Oscarom, kako u SAD-u nazivaju nagradu CFDA (Udruga modnih dizajnera Amerike), za najboljeg dizajnera ženskih kolekcija, a ove godine dobila je nagradu za životno djelo, koja nosi ime Andre Leon Talley, a dodjeljuje je Savannah koledž za umjetnost i dizajn.

– Nikada nemojte misliti da ste izgubili vrijeme ako ste naučili nešto. Radila sam za druge 20 godina, kad su me oni plaćali da bih učila od njih, a sad znam da se to isplatilo – rekla je primajući nagradu.

Vera Wang nastavlja s novim poslovnim potezima: nedavno je potpisala ugovor s trgovačkim lancem Kohl’s, pa se od ove jeseni u njihovim trgovinama, namijenjenima kupcima skromnijih platežnih mogućnosti, prodaje linija Simply Vera. Princip je sličan suradnji H&M-a sa slavnim kreatorima, s tom razlikom što Vera Wang za Kohl’s neće dizajnirati samo jednu kolekciju, kako je to bio slučaj s H&M-ovim zvijezdama, već će redovito raditi na svojoj novoj, jeftinijoj liniji.

Kad je pitaju kome je najviše zahvalna u životu uvijek ističe svoju majku:

– Beskrajno sam joj zahvalna što me kao tinejdžericu u Parizu odvela u butik Yvesa Saint Laurenta . Gledala sam njegove haljine i upijala to savršenstvo. Već kao dijete bila sam opčinjena njegovim kreacijama, a i danas ga smatram najvećim genijem u modnoj povijesti. On je najviše utjecao na moju odluku da se i sama počnem baviti kreiranjem – kaže Vera Wang, žena koju u svijetu mode nazivaju “modnom opaticom” jer je modi dala svu svoju energiju i ljubav.

Najteži trenutak u životu doživjela je prošle jeseni, na dan svoje revije tijekom njujorškog Tjedna mode. Dok se užurbano pripremala za predstavljanje kolekcije za proljeće/ljeto 2007., javili su joj da je njenom ocu veoma loše.

Odmah je otišla u South Hampton i probdjela noć uz njegov krevet. Cheng Ching Wang je ujutro preminuo, a njegova kći je smogla snage da se iste večeri, potpuno slomljena i u suzama, ipak pokloni publici nakon revije.

Posljednjih godina, pak, najviše uživa promatrajući kako se odijevaju kćeri, koje uopće ne mare za majčin modni autoritet. Jedna od njih željela bi postati glumica, no Vera Wang ju je odgovarala od toga.

– Profesija u kojoj ćeš se već s 21 godinom osjećati starom, nije baš najbolje izbor za životni poziv – pokušavala joj objasniti. No, onda se prisjetila kako je i njoj otac odbijao pomoći da u mladosti ostvari svoje snove.

– Tko sam ja da je sprječavam u tome. Uostalom, znam da svatko tko doista žarko nešto želi, na kraju pronađe put da to i ostvari – kaže danas. Konačno, i ona sama je uspjela pronaći svoj.

Nenad Korkut

Linker
19. travanj 2024 01:56