GLAZBENO LJETO

Odabrali smo za vas 5 fantastičnih albuma kojima ćete upotpuniti ljeto

iStock
Može se činiti besmisleno slušati cijele albume kada postoji Youtube i slični servisi pa možete kada želite samo poslušati najbolje pjesme. Koliko god to ponekad možda i jest istina, ona ipak ne vrijedi za sve slučajeve.

Postoje albumi koji su toliko sjajni, toliko zaokruženi i, u ovom slučaju, toliko ljetni da je baš prava šteta ne poslušati ih u komadu, od prve do posljednje pjesme. Već smo vam predložili pet albuma za pet različitih doba dana, a sada vam nudimo još pet izvrsnih glazbenih ostvarenja koji će ljetu produljiti trajanje.

Vampire Weekend: Vampire Weekend

Prvi album finih njujorških momaka odjevenih u polo-majice i vestice pastelnih boja te je 2006. oduševio glazbeni svijet. Djelovali su nezainteresirano, pomalo štreberski, čak i blazirano, ali glazba koju su isporučili na prvijencu bila je sve suprotno od toga – nevjerojatno živa, iskričava, vesela i prpošna. Pomiješali su u savršenom omjeru melodije i ritmove inspirirane afro-popom s modernim glazbenim začinima i stvorili vlastiti prepoznatljiv zvuk koji izmiče definicijama i radosno iskače iz žanrovskih ladica. Svih jedanaest pjesama na albumu ima popriličan hitoidni potencijal, baš svaku poželite čuti još jednom kada je čujete prvi put i neizbježno vam se uvuku u uho pa vas tjeraju da ih pjevušite ili zviždukate. Atmosfera albuma je prozračna i vedra, nedvojbeno ljetna, ali ove pjesme nisu bez dubine. Poslušate li ih pozornije primijetit ćete i sitnog crva melankolije koji se krije ispod kristalne, osunčane površine, ali svijest o krhkosti trenutka ionako je nužan dio svakog ljetnog provoda.

TBF: Maxon Universal

Splitska družina imala je i boljih albuma od “Maxon Universala“, ali niti jedan prije, a ni poslije njega nije bio toliko neodoljivo ljetni. Sve je jasno već od prve pjesme koja to nije, famozne “E-721“ koja je sastavljena isključivo od cvrčanja cvrčaka snimljenih, pretpostavit ću, negdje na Marjanu. Tako su već na početku odredili smjer i tajni sastojak ljeta označili onako kako se inače označavaju aditivi u hrani, a u nastavku albuma nisu iznevjerili zacrtani put jer tu su, između ostaloga, “Uv Zrake“, “Guzice i sise“ te “Alles Gut“ sve vrsni ljetni hitovi s pomakom, onako kako to TBF najbolje znaju, a “Alles Gut“ je, lako moguće, najbolja domaća ljetna pjesma svih vremena. Ovaj album skriva još čudesa, od prekrasne “Nostalgične“, preko zezantske “Papilove“ pa sve do uvijek aktualne, borbene “Heroyix“ i unatoč tome što je često provokativan i socijalno angažiran te što ne preže od ozbiljnih tema, “Maxon Universal“ je najbolje slušati ljeti, kad “smokve cide med“. Valja ga slušati u cijelosti, od prve do posljednje pjesme, jer tek tako ćete dopustiti magiji da se odvije do kraja. I ne zaboravite glavu zaštiti šeširom, pogotovo ako ste na suncu između 10 i 17 sati.

Jinx: Pompei, ljetna ploča katastrofe

Koncem devedesetih Jinxi su još uvijek bili mladi bend s mnogo potencijala, ali više su predstavljali glazbenu nadu nego što se na njih ozbiljno računalo. Prvi album prošao je gotovo nezapaženo, a onda su se pojavili sjajni “Pompei“, ploča koja je promijenila sve. Deset izvrsnih pjesama i među njima najmanje osam punokrvih hitova, krasna ljetna atmosfera s tračkom nevolje koja uvijek čuči u nekom kutu, samo kako bi stvar učinila zanimljivojom i kako se ne bismo previše opustili. Izvanredne pop melodije, prozračni aranžmani, puhači koji podižu zvučnu sliku onako kako se u domaćoj glazbi nije čulo još od Haustora i Vještica i fini, inteligentni tekstovi koji mahom tematiziraju ne ljetne ljubavi već ono što se ljeti događa s ljubavlju čine ovaj album nedodirljivim izborom za svaki vrući ljetni dan, bez obzira bila plaža daleko ili blizu. Najbolje od svega je što s prvim jesenskim danima ova ploča neće nimalo izgubiti na čarobnosti, uživanje u plićaku samo će zamijeniti nostalgija za tim istim uživanjem, a ovo je savršen soundtrack i za jedno i za drugo.

Đavoli: Balade – Kada se nađem u predjelu noći

Napisao je Neno Belan krasnih pjesama i u drugom dijelu karijere, onom u kojem nastupa pod vlastitim imenom, ali pop-rock čudesa koja je isporučivao dok je još bio glavni autor u legendarnim Đavolima teško je nadmašiti. Kompilacijski album “Balade – Kada se nađem u predjelu noći“ otvara uspješnica “Dugo, toplo ljeto“ s kojom su 1989. odnijeli i pobjedu na Splitskom glazbenom festivalu, a tu su i svevremenske “Ostani uz mene“, “Pričaj mi o ljubavi“, “Bambina“ i ustvari svaka od deset pjesama koje bez pogreške i lutanja prizivaju romantiku ljetne večeri. Nekad se možda činilo da su pjesme na ovom albumu samo odlične pop pjesme, ali što više vremena prolazi to je sve jasnije da tu ima nečega više, da je u njih utkano toliko iskrene emocije, glazbene vještine i čiste ljubavi i da je zapravo riječ o deset malih remek-djela kojih se vrijedi sjetiti i češće, a ne samo ljeti. Ovo je zbir od odličnih deset pjesama čija je veličina upravo u tome što se čini da su malene, a u svakoj se krije jedan prekrasan svemir koji jedva čeka da ga otkrijete.

Tricky: Blowback

Rodonačelnik trip-hopa i veliki glazbeni inovator Tricky u karijeri je prošao gomilu uspona i padova, a njegov album “Blowback“ iz 2001. poneki su glazbeni kritičari bili skloni ocijeniti kao potonje. To samo govori da glazbeni kritičari nisu uvijek u pravu. Na “Blowbacku“ je Tricky ugostio mnoge glazbene zvijezde kao što su, primjerice, John Frusciante, Anthony Kiedis, Alanis Morissette, Flea i Cyndi Lauper (!) koji sviraju i pjevaju, ali niti u jednom trenutku ne preuzimaju volan i čitavo vrijeme je jasno da je tu samo jedan gazda – Tricky. On je uglavnom mračan, zabrinut i koketira s depresijom i paranojom, ali unatoč tome ovo je prava ljetna ploča i to ne samo ona koju ćete slušati kada se naoblači, zapuše bura i postane jasno da od kupanja taj dan neće biti ništa. Veseliji i življi trenuci na albumu upravo zbog prevladavajućeg mraka još više dobivaju na snazi, a i bez njih je ovaj album odličan podsjetnik na to da i kiša može biti sasvim prihvatljiv dio ljeta, baš kao i sunce. Sve je stvar perspektive.