STARA LJUBAV

Olinka Vištica i Dražen Grubišić u Muzeju prekinutih veza

Da se iz propale veze može izići bez osjećaja gorčine, pa čak i profitirati, dokazuju producentica Olinka Vištica (40) i likovni umjetnik Dražen Grubišić (40). Njihova ljubav trajala je četiri godine, a kad su 2005. prekinuli, oboje su se upitali – a što sad? Kako podijeliti stvari koje ih vežu i podsjećaju na zajedničke trenutke, što sa zajedničkim prijateljima i, uostalom, što s emocijama koje ne mogu nestati preko noći… Možda više neće biti par, ali zauvijek će ostati prijatelji, a pravi prijatelji ne žele izbrisati svoju prošlost.

– Razmišljajući o tome kako sačuvati uspomenu na našu ljubav, rodila se ideja o Muzeju prekinutih veza, u kojem bi bivši parovi izlagali predmete koji nemaju neku materijalnu vrijednost, ali ih podsjećaju na neke važne trenutke iz njihova odnosa. Prvi izložak bio je naš mali plišani zec, koji je uvijek s jednim od nas išao na daleka putovanja ako na njih nismo mogli ići zajedno – priča Olinka Vištica, bivša direktorica Motovun Film Festivala i današnja producentica Animafesta, koja je koncept muzeja prvi put predstavila 2006. u Gliptoteci u sklopu Zagrebačkog salona. Tada je bilo izloženo prvih četrdesetak predmeta koje su darovali njihovi prijatelji, oduševljeni tom idejom, a ubrzo su sa svih strana svijeta – gdje je zbirka izlagana – počeli stizati novi eksponati. Danas muzej ima više od 600 predmeta: od proteze za nogu koja je bila povod za početak jedne ljubavi u bolnici, masažera za glavu koji partner nije htio vratiti bivšoj djevojci, starog glačala kojim je izglačano odijelo za vjenčanje (brak je, naravno, u međuvremenu propao), pa do prazne boce rakije koja je – osim pijanstva – uzrokovala početak jedne ljubavi. Olinka, koja je danas u sretnoj vezi, i Goran, koji se u međuvremenu oženio i postao otac djevojčice Mije, nedavno su objavili fotomonografiju pod nazivom “Museum of Broken Relationships” sa sto izložaka iz svog muzeja.

– To je neka vrsta kataloga, poput osobne karte muzeja – objašnjava Olinka Vištica – koji, zasad još, nema svoj stalni prostor. Kako zbirka često putuje po svijetu, ova lijepo oblikovana knjiga je najbolja reklama za našu, po svemu sudeći, uspješnu ideju.

Ines Stipetić

Linker
25. travanj 2024 17:39