TUŽNA OBLJETNICA

Pet godina od smrti Toše Proeskog

Prošlo je točno pet godina od tragičnog odlaska “pjevača anđeoskog glasa”. Makedonska zvijezda Toše Proeski izgubio je život 16. listopada 2007., nakon prometne nesreće na 170. kilometru autoceste Zagreb-Lipovac, kod izlaska za Novu Gradišku, kada je automobil kojim je putovao iz Skoplja u Zagreb udario u prikolicu kamiona i odbio se u metalnu ogradu.

Pjevačev prijatelj iz djetinjstva Georgij Georgijevski, koji je vozio automobil, u nesreći je teško ozlijeđen, dok je Tošina menadžerica, Ljiljana Petrović, koja je spavala na zadnjem sjedištu, zadobila lakše ozljede. Iako je Toše preminuo u 27. godini života, njegovi ga obožavatelji nisu zaboravili. Naprotiv, pjevač koji je bio popularan na prostoru cijele bivše Jugoslavije, a u Hrvatskoj je imao niz hitova, posthumno je postao izvođač s vjerojatno najodanijom publikom.

Njegov posljednji album “Igra bez granica”, koji je objavljen u kolovozu 2007., dostigao je zlatnu nakladu u rekordnom roku, a Tošino rodno mjesto Kruševo postalo je svojevrsnim svetištem za sve one koji uživaju u pjesmama “makedonskog anđela”. Svake godine njegovi obožavatelji organiziraju koncerte, mise i bdijenja u spomen na tragično preminulu zvijezdu čiji brojni hitovi i danas žive.

Njegov prvi album za hrvatsko tržište “Pratim te” lansirao ga je u zvijezde i doveo do suradnje s autorima njegovih najvećih hitova Antonijom Šolom i Mirom Buljanom.

Na Hrvatskom radijskom festivalu 2006. godine nastupio je s pjesmom “Srce nije kamen” koja je proglašena hitom godine, a poslužila je i kao glazbena podloga popularne serije “Zabranjena ljubav”.

Godine 2007. je ponovno pobijedio na HRF-u, a pjesma “Veži me za sebe” po broju emitiranja je premašila i njegov prošlogodišnji hit, a duet s Antonijom Šolom “Volim osmjeh tvoj” proglašen je najprodavanijim singlom godine.

Nakon promocije albuma “Igra bez granica” Toše je proglašen najvećom balkanskom zvijezdom i činilo se da mu slijedi još mnogo hitova, ali njegov se život ugasio. Na njegov grob u rodnom Kruševu, gdje je pokopan uz najviše državne počasti, tisuće obožavatelja odlazi odati počast svom idolu.

Linker
20. travanj 2024 12:20