Mislav Marohnić / Flickr
POMOĆ IZ PRIRODE

POMOĆ KOD GLAVOBOLJE Ove namirnice vam mogu pomoći

Nekima je glavobolja svakodnevnica, a neki ju vrlo rijetko iskuse. Bilo da pripadate prvoj ili drugoj skupini, ne posežite za teškim farmaceutskim lijekovima, nego konzumirajte određene namirnice koje su bogate, prije svega, magnezijem i kalcijem koji će pomoći u smanjenju te neugodne pojave.

Donosimo vam namirnice koje biste trebali uključiti u svoju prehranu, posebice ukoliko patite od glavobolje.

Bademi

Magnezij iz badema pomaže u zaštiti od glavobolje tako što opušta krvne žile. Ljudima koji pate od migrena pomoći će prehrana bogata magnezijem. Kako biste povećali količinu ​​unosa magnezija konzumirajte hranu kao što su banane, suhe marelice, avokado, bademi, indijski oraščić, smeđa riža, mahunarke i sjemenke.

Jogurt

Prilikom jake glavobolje, vašem je tijelu možda potrebno kalcija jer mozak, za učinkovito funkcioniranje, ovisi o njemu. Stoga bilo bi pametno konzumirati namirnice poput nemasnog običnog grčkog jogurta, koji je veliki izvor kalcija, bez dodanih šećera i korisnih probiotika za organizam.

Sezam

Sezam je prava nutricionistička mini bomba. Bogat je vitaminom E te pomaže da se uravnoteži nivo estrogena i umiri migrena tijekom mjesečnice. Zato svaku salatu, prženo jelo, pa čak i juhu, pospite s malo sezama i izbjegnite konzumiranje teških lijekova.

Kava

Kava je narodni lijek za glavobolje već stoljećima jer kofein u kavi pomaže smanjiti veličinu krvnih žila, ali samo ukoliko se konzumira u umjerenim količinama. Kofein je ujedno i diuretik i može povećati dehidraciju pa tako i jačinu glavobolje. Stoga, samo jedna šalica kave može biti korisna za smanjenje glavobolje, ali više od toga biti će kontraproduktivno.

Linker
15. travanj 2024 11:05