UZ OBLJETNICU SMRTI KRALJA FUNKA

Poslušajte 5 najvećih hitova Dine Dvornika!

Tomislav Serdar/ Hanza Media
Na današnji dan prije osam godina napustio nas je Dino Dvornik, jedan od najvećih glazbenih inovatora ne samo u Hrvatskoj, već u čitavoj regiji.

Njegova glazba uvijek je, i u svakom smislu, bila korak ispred, pratio je svjetske trendove i, za razliku od mnogih, na vrijeme se na njih uključivao. Ponekad ih je čak i predviđao. Uvijek je je bio originalan i jedinstven, svoj bez obzira na sve. Njegova je glazbena ostavština bogata riznica materijala za proučavanje i uživanje, riznica iz koje teško izdvojiti samo pet vrhunaca, ali mi smo ipak pokušali. To, naravno, ne znači da ne možete dalje i sami malo istraživati.

“Zašto praviš slona od mene”

Prvi album koji se zvao jednostavno “Dino Dvornik“ iznjedrio je nekoliko svevremenskih hitova i danas vjerno svjedoči zašto su Dinu Dvornika prozvali domaćim kraljem funka. Za pjesmu “Zašto praviš slona od mene“ tekst je napisao Zlatan Stipišić Gibonni. Po jednoj anegdoti navodno je Dini pokazao tekst, a Dino se oduševio. Tada mu je Gibonni rekao da ga slobodno uzme, ali da nikome ne smije reći od koga ga je dobio.

“Ti si mi u mislima”

Mnogima je i danas “Ti si mi u mislima“ prva asocijacija kada se spomene Dino Dvornik. Ništa čudno jer ova razigrana funk numera ima sva obilježja punokrvnog hita i u stanju je već s prvim taktovima rasplesati i najuspavaniji plesni podij. Nevjerojatno je kako pjesma snimljena prije više od četvrt stoljeća i danas zvuči jednako moderno, svježe i prpošno. To se, riječju, zove glazba. Dobra glazba.

“Jače manijače”

Drugi album Dine Dvornika samo je učvrstio njegovu poziciju originalnog kreativca i nesputanog eksperimentatora od kojega se očekuju velike stvari. Gibonni je ovdje već u ulozi stalnog tekstopisca, a uz njega tu su i Ozren Kanceljak te Rambo Amadeus po čijoj je ideji i nastala pjesma “Jače manijače“. U studiju su gostovali i Neno Belan i Dragan Lukić Luky i ova je šarena ekipa složila još jedan moderan klasik hrvatske glazbe.

“Rušila sam mostove od sna”

Na trećem albumu “Priroda i društvo“ Dino je već bio velika zvijezda, a uz standardno velik broj hitova i čitav niz suradnji (Davor Gobac, Alka Vuica, Gibonni…), posebno se izdvaja “Rušila sam mostove od sna“, nježna i pomalo netipična balada u kojoj je Dino mikrofon podijelio s velikom Josipom Lisac. Upravo je tom pjesmom pokazao da je mnogo više od nabrijanog partijanera i da je, samo da je to želio, mogao biti stvarno veliki pjevač.

“Afrika”

Koncem devedesetih Dino je naveliko eksperimentirao sa žanrovima, njegov zvuk je doživio metamorfozu i od funka lagano skrenuo prema techno vodama. Jedan od najboljih primjera je genijalna “Afrika“, veliki hit s albuma “Enfant Terrible“ za koju je dobio i Porina u kategorijama hit godine i najbolji aranžman, a ista pjesma je bila još nominirana i za najbolju produkciju te najbolji spot.