INGRID ANTIČEVIĆ-MARINOVIĆ

Povratak ozloglašene

Zastupnica SDP-a i bivša potpredsjednica te stranke, Ingrid Antičević-Marinović, vratila se 24. siječnja u saborsku klupu. Nije je bilo dva i pol mjeseca, od skandala što ga je početkom studenoga prošle godine izazvao njezin suprug, zadarski odvjetnik Marko Marinović. On je, naime, javno oblatio svoju bivšu klijenticu Anu Magaš, nepravomoćno osuđenu na devet godina zatvora za ubojstvo muža, a uz to u novine je dospio i podatak da je njezinoj majci Dijani Batković ispostavio račun od gotovo pola milijuna kuna za kćerinu obranu. Kada se afera oko tog slučaja zahuktala u medijima, 49-godišnja zadarska političarka preko noći je "nestala" iz Sabora. I dok su njezini protivnici likovali naslađujući se nesrećom koja ju je zadesila, drugi su je žalili kao ženu čija je uspješna karijera uništena zbog muževe bahatosti i nepromišljenosti.

Ingrid Antičević-Marinović pred javnošću je u tom trenutku stala uz supruga, no ubrzo je uslijedio novi udarac. Osim afere vezane za Anu Magaš (zbog koje je Marko Marinović osumnjičen za odavanje odvjetničke tajne te ga je Hrvatska odvjetnička komora suspendirala polovicom studenoga), na površinu je isplivalo još "prljavog rublja". Naime, u medijima su se pojavili napisi o tome da je Ingrid Antičević-Marinović 2002. kao ministrica pravosuđa zlouporabila svoj položaj, potpisavši klijentu svog supruga suglasnost da preuzme benzinsku crpku u Lužanima, iako je vlasništvo nad njom bilo sporno. Isti dan kada je priča o tome objavljena u novinama, 8. studenoga 2006., ona je dala ostavku na mjesto potpredsjednice SDP-a i pismeno se obratila javnosti. U pismu je, među ostalim, stajalo: "Svjesna sam pogreške koju je moj suprug učinio svojim javnim nastupom u slučaju Magaš i ne odobravam taj njegov postupak. Ja, međutim, nisam samo pravnica i političarka, nego i supruga čovjeku koji je moj životni izbor. Od toga izbora ne mogu i ne želim odustati. U teškim trenucima kroz koje prolazimo kao obitelj, želim svom suprugu biti oslonac, želim čvrsto stati uz njega, prolaziti s njim dobro i zlo."

Nakon toga se, sad već bivša potpredsjednica SDP-a, povukla u rodni Zadar, gdje u obiteljskoj kući u naselju Arbanasi živi sa 65-godišnjim suprugom i 26-godišnjim sinom Danom. Usto, Ingrid Antičević-Marinović je sama zatražila da Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu ispita njezinu upletenost u slučaj zlouporabe ovlasti vezano za spornu benzinsku crpku.

Nije kriva

No, u međuvremenu, u novinama su isplivale nove afere njezinog supruga: prozivalo ga se za navodno kamatarenje u 90-ima i, još nedokazanu, kupnju pomilovanja za osuđene narkodilere. Bivša potpredsjednica SDP-a je, očito ne želeći lošim publicitetom naštetiti stranci, 7. prosinca 2006. dala ostavku na mjesta predsjednice zadarskog SDP-a i koordinatorice SDP-a u IX. izbornoj jedinici. Od brojnih prijašnjih funkcija zadržala je samo onu saborske zastupnice i vijećnice u Gradskoj skupštini Zadra. Nema sumnje da je u to vrijeme Ingrid Antičević-Marinović, kako je sama rekla, prolazila "kroz možda najteže trenutke u životu". I kad su mnogi već pomislili da je s političkom karijerom nekadašnje ministrice gotovo, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu 29. prosinca 2006. je proglasilo da – nije kriva. Od tada nije prošlo ni mjesec dana, a Ingrid Antičević-Marinović osvanula je u Saboru pobjednički izjavljujući novinarima: "Osjećam se ratnički i borbeno! Tko ne može izdržati ovakve neutemeljene napade i progon kakav je meni priređen, ne treba se baviti ovim poslom. Ja mogu!" No, da nije baš tako čvrsta kakvom se želi prikazati pred javnošću, Ingrid Antičević-Marinović pokazala je odbivši dati intervju za Gloriju: očito, nije imala snage govoriti o tome kako je preživjela skandal.

Priču o njoj zato su nam ispričali njezini sugrađani. Poput većine priča, i ova ima "dvije strane medalje": jedni je smatraju karijeristicom koja mnogo govori, a malo radi – osim kad se bori za vlastiti probitak – te se s porugom sjećaju kako je, u vrijeme dok je bila ministrica pravosuđa, svečano prerezala vrpcu puštajući u pogon jedno – dizalo. Drugi, pak, smatraju da je Ingrid Antičević-Marinović draga i topla osoba, koju velika ambicioznost nije lišila osjećaja i iskrene želje da pomogne ljudima oko sebe. No, čak i oni koji su u superlativima govorili o zadarskoj političarki, bili su škrti na lijepim riječima kad je trebalo nešto reći o njezinom suprugu. Oni, pak, koji je ne vole, bez pardona komentiraju: "Našla krpa zakrpu."

Posljednja dva i pol mjeseca, koliko je provela u Zadru (s iznimkom nekoliko kratkih posjeta sjedištu SDP-a u Zagrebu), Ingrid Antičević-Marinović nije sjedila prekriženih ruku. Svaki dan dolazila je u prostorije stranke u Zadru, a bila je aktivna i kao vijećnica Gradske skupštine. Svi koji su je viđali u to vrijeme, tvrde da skandal nije nimalo utjecao na njezin izgled: pomno odabrane odjeće, savršene šminke i frizure, izgledala je kao da je upravo sišla sa stranica modnog časopisa. Uostalom, i kada je 2000. ušla u Sabor kao zastupnica, oni konzervativniji kritizirali su njezine koketne kostimiće, sa suknjom iznad koljena, a liberalniji su zaključili da zadarska političarka ima – dobre noge. Da je većina ipak smatra zgodnom ženom, potvrdilo je veliko istraživanje proizvođača kondoma Durex 2005., kada je Ingrid Antičević-Marinović proglašena najprivlačnijom političarkom u Hrvatskoj. U ženskim časopisima često je govorila o tome kako je od malih nogu voljela lijepu odjeću, koju joj je nekoć šivala mama Huanita, a proteklih godina na sjednicama Sabora nikad nije ponovila već viđenu odjevnu kombinaciju. Na frizuru je odlazila dvaput tjedno, a i kolekcija cipela joj je, pričaju njezine prijateljice, impresivna.

Prvi bazen u selu

No, premda se tih svojih navika nije odrekla, o besprijekornom izgledu Ingrid Antičević-Marinović u posljednja dva i pol mjeseca mogli su svjedočiti samo njezini suradnici. Osim na posao, nije izlazila nikamo – ni na kavu u zadarske kafiće, ni u subotnji shopping s prijateljicama, niti na razne društvene događaje, na kojima je prije bila redovita gošća. Prije nego što je izbio skandal, Ingrid Antičević-Marinović redovito je obavještavala novinare o svakom svom potezu, vrlo često sazivala konferencije za tisak i slala vremenski raspored primanja građana u funkciji vijećnice, no u posljednje vrijeme nije uputila nijedan takav poziv lokalnim glasilima. Uz to, nijednom nije viđena sa suprugom, što je ponovno rasplamsalo glasine koje već godinama kruže Zadrom: da njihov brak, zapravo, postoji samo na papiru. A što se proteklih mjeseci zaista događalo u obiteljskoj jednokatnici, koja izvana nimalo ne odudara od ostalih kuća u zadarskom naselju Arbanasi, znaju samo njih dvoje. Komentirati sadašnje odnose supružnika ne žele ni njihovi susjedi, koji, pak, o Ingrid Antičević-Marinović imaju visoko mišljenje.

– Tijekom rata u njihovom je podrumu bilo sklonište za cijelu našu ulicu. Ingrid se tada pokazala kao zaista dobra osoba. Ne znam bih li ja mogla istrpjeti sve ono što ona jest: u kući joj je mjesecima bilo po 20-30 ljudi, a ona se nikad nije žalila, nego se trudila svima pomoći. To je nešto što mi u Arbanasima uvijek cijenimo i pamtimo. A što se ovog po novinama tiče, jako mi je žao Ingrid. Kad smo se vidjele, samo mi je kratko rekla: "Sve će to doći na svoje". Ingrid često navrati, dok njezinog muža viđam rjeđe, jer često boravi u svojoj kući u obližnjem selu Smilčić – priča Flavija Vukić, vlasnica trgovine koja se nalazi preko puta kuće bračnog para Antičević-Marinović.

Po pričanjima Zadrana, od velebnog kamenog zdanja u Marinovićevom rodnom selu, Ingrid je ipak draža manja vikendica smještena tik do mora, u mjestu Sv. Petar pokraj Zadra. Za Marka Marinovića, pak, svi tvrde da je pravo "dijete sela". Obožava životinje, pa na svom imanju od četiri hektara u Smilčiću drži magarce, jarce, koze, pse, mačke i kokoši, a za ukras je, navodno, kupio dva pauna. Kamenu kuću od 250 četvornih metara, opasanu zidom visokim oko tri metra, sagradio je na svojoj djedovini i nazvao po majci – kuća Stana. Lijepa katnica ima nadogradnju u obliku kineske pagode, iza koje je sauna, te, po pričanju Zadrana, i prvi bazen u Smilčiću. Po Zadru i danas kruži bizarna priča o Marinovićevom tornjaku. Pas je, navodno, uginuo dok je odvjetnik bio na putu pa ga je pokopao čovjek koji se brine o imanju. Kad se vratio u Smilčić, Marinović je zatražio da se pas iskopa i odveze na obdukciju u Split, nakon čega je za svog ljubimca naručio lijes po mjeri. Osim stočarstvom, odvjetnik se u Smilčiću bavi i ratarstvom. Ondje, naime, ima veliki maslinik u kojem rado provodi vrijeme.

Zadrom se proširila priča i da Marko Marinović piše memoare, a ako ta knjiga ikad ugleda svjetlo dana, bit će to nesumnjivo vrlo zanimljivo štivo. Naime, poznato je da mu je otac poginuo u II. svjetskom ratu, te da ga je majka Stana poslala u vojnu školu tadašnje JNA u Prištini, a poslije je i diplomirao na tamošnjem Pravnom fakultetu. U Prištini se oženio svojom prvom suprugom Lelom, s kojom ima kćer i sina, te se zaposlio kao pravnik u garnizonu. Početkom 70-ih, po službenoj dužnosti, seli se u Zadar, ubrzo potom napušta JNA i postaje pomoćnik tužitelja u Okružnom javnom tužilaštvu. Od 1977. je tajnik Sekretarijata unutrašnjih poslova tadašnje općine Zadar, a početkom osamdesetih otvara odvjetničku kancelariju. Šesnaest godina mlađu Ingrid Antičević upoznao je dok je bio okružni tužitelj na Općinskom sudu u Zadru. Ona je u to vrijeme bila maturantica društveno-jezične gimnazije, a kako je oduvijek željela studirati pravo, dolazila je slušati sudske rasprave. Sudbonosni susret zbio se na stubištu suda, no Ingrid Antičević u svim je intervjuima poslije isticala da su vezu započeli mnogo kasnije. Naime, Marinović je tada još bio u prvom braku.

Mama Huanita

Inače, Ingrid Antičević rođena je Zadru 4. listopada 1957., ali kao Marija Antičević. Ime je promijenila tijekom studija, a na pitanja novinara zašto je to učinila, davala je neodređene odgovore tipa: "Pa ne, ne znam što bih vam o tome mogla reći…" Podrijetlom je iz stare gradske, ali ne i imućne obitelji. Odrasla je u centru grada, u naselju Voštarnica. Otac Pavle, koji je navodno žestoki desničar i teško se pomirio s političkim izborom svoje kćeri, nekoć je radio kao skladištar u Građevinskom poduzeću Jadran. Majka Huanita bila je domaćica koja je odgajala dvoje djece: kćer i njezinog dvije godine starijeg brata Zvonimira.

Ingrid Antičević još je u vrtiću znala da će jednog dana biti odvjetnica i sve je podredila tom cilju. Nije bila tipična tinejdžerica: s društvom bi izlazila u kafiće i diskoteke, ali to je nikada nije odviše veselilo. Draže su joj bile knjige i škola, pa ne čudi što je bila odlična učenica. Od izvannastavnih aktivnosti igrala je u gimnazijskoj kazališnoj družini, a neki je još pamte kao nesretnu ljubavnicu u predstavi "Romeo i Julija". Bez teškoća upisala se na Pravni fakultet u Splitu, koji je završila unatoč tome što je ostala trudna na četvrtoj godini studija. Udala se 1980., a ubrzo je počela raditi u odvjetničkom uredu Marinović-Antičević. Ingrid je, inače, bila prva odvjetnica u Zadru, pa su joj ljudi ispočetka pristupali s nepovjerenjem. No, ubrzo se pokazala kao vrstan stručnjak jer je u svemu mogla parirati muškim kolegama. Doduše, priznala je da usporedno s tim nije baš najbolja domaćica: kućanski poslovi nikad joj nisu bili osobito dragi, kuhanje je nije zanimalo, a o sinu Danu se, dok je ona bila po cijele dane na poslu, brinula baka Huanita. I Dan Marinović krenuo je putem svojih roditelja: diplomirao je pravo i danas radi kao pripravnik u očevom odvjetničkom uredu u Zadru, a aktivan je i u zadarskom SDP-u.

Pitanje je kako će se skandal koji je izazvao Marko Marinović odraziti na sinovu karijeru, no Ingrid Antičević-Marinović očito se ne misli predati. Je li skandal naštetio imidžu njezine stranke i njoj samoj – jer mnogima je teško povjerovati da ona cijelo ovo vrijeme nije imala pojma kakvim se sve poslovima bavi njezin suprug – tek će se vidjeti. Ovo je izborna godina i Ingrid Antičević-Marinović se u politiku očito odlučila vratiti na velika vrata. A što je ostalo skriveno iza vrata obiteljske kuće u Zadru, je li i u jednom trenutku pomislila na razvod i voli li još svojeg muža, te što se, zapravo, krije iza maske uvijek nasmijane i dotjerane političarke, zna samo Ingrid Antičević-Marinović.

Kristinka Šćavina

Linker
24. travanj 2024 10:16