SARAJEVO FILM FESTIVAL

Predstavljen natjecateljski program

NAGRADE SARAJEVO FILM FESTIVALA

NATJECATELJSKI PROGRAM – IGRANI FILM

• SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJI FILM – 25,000 € • SPECIJALNA NAGRADA ŽIRIJA – 10,000 € • SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJU GLUMICU – 2,500 € • SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJEG GLUMCA – 2,500 € • NAGRADA CICAE (POMOĆ U DISTRIBUCIJI FILMA POBJEDNIKA U KINIMA U SREDNJOJ I ZAPADNOJ EVROPI) • NAGRADA CINEUROPA

NATJECATELJSKI PROGRAM – KRATKI FILM

• SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJI FILM – 3,000 € • DVIJE SPECIJALNE PLAKETE ŽIRIJA • EUROPEAN SHORT FILM NOMINEE 2011 (NAGRADA OSIGURAVA DIREKTNU NOMINACIJU U KONKURENCIJI ZA NAJBOLJI KRATKI FILM EUROPSKE FILMSKE AKADEMIJE)

Natjecateljski program ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala donosi 10 filmova: 1 gala projekciju, 1 film izvan konkurencije i 8 filmova u konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva. Program nikada nije bio ”mlađi” od ove godine, jer donosimo 8 debitantskih filmova i samo jedan drugi igrani film. Ovi filmovi ne donose neke nove teme, već i dalje govore o suvremenom, svakodnevnom životu, ali svi redatelji tu stvarnost sada posmatraju potpuno novim očima i vode nas u nepoznata područja te naše, često, surove stvarnosti.

Program će otvoriti gala projekcija filma nagrađenog Srebrnim medvjedom, A TORINÓI LÓ/ KONJ IZ TORINA, djelo jednog od zasigurno najvažnijih redatelja u svijetu, Béla Tarra.

Osim toga, predstavit će se i svjetska premijera prvog dugometražnog filma Nemanje Bečanovića POSLJEDNJE POGLAVLJE koji je razvijen kroz CineLink. Ovaj film će biti prikazan izvan konkurencije, kao poticaj svim novim talentima iz Crne Gore.

Natjecateljski program ove godine donosi šest regionalnih, dvije međunarodne i dvije svjetske premijere. Dobrodošli na program pun otkrića!

NATJECATELJSKI PROGRAM – IGRANI FILM

SVJETSKA PREMIJERA

PIKNIK / IZLET Slovenija, 2011, 35 mm, kolor, 85 min. Režija i scenarij: Nejc Gazvoda Uloge: Nina Rakovec, Jure Henigman, Luka Cimprič Živa, Andrej i Gregor su najbolji prijatelji još od srednje škole. Gregor je vojnik koji uskoro kreće u misiju u Afganistan, a Živa odlazi studirati u inozemstvo. Andrej je njihov prijatelj homoseksualac koji mrzi sve živo, uključujući i samog sebe. Svi oni se odlučuju da odu na izlet na primorje kao što su radili dok su bili srednjoškolci. Kada stignu tamo, napiju se i Živa i Gregor se počnu ljubiti, što unosi napetost u njihov odnos, dok Andrej ne zna šta se stvarno dešava i ismijava sve, najviše Gregora i njegove ideale o vojsci. Sukob eksplodira kad Živa u napadu bijesa uništi njihov šator i otkrije tajnu koja razbjesni Andreja. Tek onda nastaje pravi problem – Živa ne ide na studij u inozemstvo, lagala im je jer nije željela da je sažalijevaju.

MEĐUNARODNE PREMIJERE

FLEKE Hrvatska, 2011, HD CAM (HDTV), kolor, 93 min Režija i scenarij: Aldo Tardozzi Uloge: Iskra Jirsak, Nika Mišković, Živko Anočić Lana je djevojka iz prosječne zagrebačke porodice. Sprema se provesti noć sa svojim dečkom Igorom. Na putu do koncerta odluče voditi ljubav u taksiju Igorovog prijatelja. Lani je to prvi seks u životu. Stvari krenu po zlu kad se usred njihovog intimnog susreta začuju zvukovi iz drugog taksija. Radi se o pljački i pokušaju ubistva. Lana želi prekinuti ljubavnu igru, ali je Igor prisili na nastavak odnosa. Lana bježi od njega i u noćnom klubu susreće Irenu, problematičnu djevojku koja noć provodi u potrazi za drogom.

­­

POLOMLJENE ŠKOLJKE / KIRIK MIDYELER Turska, 2011, HD CAM (HDTV), kolor, 93 min. Režija: Seyfettin Tokmak Scenarij: Kenan Kavut Uloge: Ugur Baris Mehmetoglu, Seydo Celik, Engin Benli, Selma Alispahić Hakim (15) i Faysal (14) dolaze iz Mardina u Istanbul u potrazi za poslom i prilikom da prebjegnu u Njemačku, gdje živi njihov rođak. Ubrzo po dolasku u Istanbul sprijatelje se sa Medinom i njenom kćerkom Elmom (13), izbjeglicama iz Bosne. Tražeći lijek za svoju kćerku Elmu, koja ima srčanih problema, Medina jednog dana nestaje. Usamljena i očajna djevojčica prepuštena je na milost i nemilost Hakimu i Faysalu, čiji su planovi sada krenuli sasvim drugim smjerom. Troje djece, tragajući za Medinom, bore se za opstanak u jednoj od najvećih svjetskih metropola.

REGIONALNE PREMIJERE

AMNESTIJA / AMNISTIA Albanija, Grčka, Francuska, 2011, 35 mm, kolor, 83 min. Režija i scenarij: Bujar Alimani Uloge: Luli Bitri, Karafil Shena, Todi Llupi, Mirela Naska, Alaksander Rrapi Po prvi put u Albaniji, novim zakonom su dozvoljeni spolni odnosi bračnim parovima u zatvoru u Tirani. Jednom mjesečno, Elsa započinje dugo putovanje autobusom da posjeti muža koji je iza rešetaka. Spetim ima istu priču: njegova žena je također u zatvoru. Van zatvorskih zidina, rađa se ljubavna priča između dvoje posjetilaca, dok vlasti ne izglasaju amnestiju i tako oslobode njihove partnere.

AVÉ Bugarska, 2011, 35 mm, kolor, 86 min. Režija: Konstantin Bojanov Scenarij: Konstantin Bojanov, Arnold Barkus Uloge: Anjela Nedyalkova, Ovanes Torosyan Dok je stopirala iz Sofije u Ruse, Kamen sreće Avé, 17-godišnju djevojku koja je pobjegla od kuće. Sa svakim autom koji im stane, Avé izmišlja nove identitete za njih dvoje, i njene kompulsivne laži uvlače Kamen sve dublje i dublje u nevolje. Nevoljno uvučen u ovu avanturu, Kamen se počinje zaljubljivati u Avé.

DISATI / ATMEN Austrija, 2011, 35 mm, kolor, 93 min. Režija i scenarij: Karl Markovics Uloge: Thomas Schubert, Karin Lischka, Gerhard Liebmann Roman Kogler, star 19 godina, služi kaznu u odgojno-popravnom domu. Već je odslužio pola kazne i mogao bi izaći uvjetno, ali su mu šanse slabe: on nema porodicu i čini se da nije sposoban da se uklopi u društvo. Nakon mnogo neuspješnih pokušaja, Roman dobija probni posao u općinskoj mrtvačnici u Beču. Jednog dana, Roman se suočava sa mrtvom ženom koja se preziva kao on. Iako se brzo pokaže da mu ona nije majka, Roman se po prvi put u životu počinje pitati o svojoj prošlosti i počinje je tražiti.

LOVERBOY Rumunija, Švedska, 2011, 35 mm, kolor, 93 min. Režija: Catalin Mitulescu Scenarij: Catalin Mitulescu, Bianca Oana, Bogdan Mustata Uloge: George Piştereanu, Ada Condeescu, Ion Besoiu Luca zavodi djevojke, a zatim ih ostavlja u rukama svojih prijatelja u luci Constanta na Crnom moru: Luca se zaljubljuje u Veli, jednu od svojih potencijalnih ‘žrtava’. Ljeto je u Harsovi, na Dunavu. Muzika je glasna, auti skupi, djevojke preplanule, a Veli bježi od kuće Luci u krevet. Prva ljubav nije nikad bila opasnija.

PROTRAĆENA MLADOST / WASTED YOUTH Grčka, 2010, HD CAM (HDTV), kolor, 100 min. Režija i scenarij: Argyris Papadimitropoulos, Jan Vogel Uloge: Harris Markou, Ieronimos Kaletsanos, Artour Kiviliov Ljeto u Atini. Toplinski val prži grad. Jedan tinejdžer se sprema izaći van na svom skateboardu i provesti sasvim običan dan sa svojim prijateljima. Na drugoj strani, jedan sredovječni čovjek muku muči da prehrani porodicu i zadrži posao koji uopće ne voli, odupirući se živčanom slomu koji mu visi nad glavom. Ovo je portret Atine. Film o gradu i društvu u krizi. Inspiriran stvarnim događajima.

­­

IZVAN KONKURENCIJE

SVJETSKA PREMIJERA

POSLJEDNJE POGLAVLJE Crna Gora, 2011, 35 mm, kolor, 91 min Režija: Nemanja Bečanović Scenarij: Aleksandar Bečanović, Nemanja Bečanović Uloge: Amar Selimović, Vlado Jovanovski, Inti Šraj, Dejan Ivanić, Varja Đukić, Ana Vučković Jovan je upravo diplomirao književnost i trudi se završiti svoj prvi roman. Odlučuje otići na prijateljevo imanje kako bi se u miru mogao posvetiti pisanju. Na imanju, koje se nalazi u zabačenim planinama, žive seljaci, jedna vrlo čudna porodica koja nema kontakta sa civilizacijom. Oni su nepismeni, žive u nedefiniranim seksualnim odnosima i posvećeni su prirodi. Zeko, glava porodice, je sadistički autoritet čija se riječ i jedinstveni pogled na svijet sluša bez pogovora. Jovan se polako navikava na život s njima i odlučuje da ostane malo duže. Ali, sad je na njemu da odluči koliko duže.

GALA PROJEKCIJA

TORINSKI KONJ / A TÓRINÓI LÓ Mađarska, Francuska, Švicarska, Njemačka, 2011, 35 mm, b&w, 146 min. Režija: Béla Tarr Scenarij: Béla Tarr, László Krasznahorkai Uloge: Erika Bok, Janos Derzsi, Mihaly Kormos, Ricsi U Torinu 1889. godine Nietzsche grli iscrpljenog zaprežnog konja, zatim gubi svijest i razum. Negdje na selu: farmer, njegova kćerka, kola i stari konj. Vani, oluja jača.

UZBUDLJIVA GODINA ZA KRATKE FILMOVE!

Za ovogodišnji natjecateljski program Sarajevo Film Festivala razmatrano je preko 250 filmova.

Natjecateljski program ove godine čini 11 veoma različitih i snažnih filmova iz Mađarske, Bugarske, Rumunjske, Hrvatske, Turske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, od čega sedam kratkih igranih i tri animirana filma. Program ove godine okuplja mlade redatelje. Neki od njih su debitanti, a neki već iskusni redatelji u kategoriji kratkog ili dugometražnog filma.

Iz Bugarske dolazi film DRUGI DUBL nama već poznate redateljice iz ranijih natjecateljskihg programa, Nadedje Koseve, koji će imati međunarodnu premijeru. Iz Mađarske dolaze dva filma. Jedan je film NEŠTO PLAVO, Virag Zomboracz, redateljice s veoma impresivnom filmografijom kratkih, animiranih i eksperimentalnih filmova, kojem je ovo međunarodna premijera i film Attile Tilla, ZVIJER, koji je bio prikazan na Directors’ Fornightu na festivalu u Kanu, a kojem će ovo biti regionalna premijera. Potom, imamo i međunarodnu premijeru dva hrvatska filma, jedan je animirani film DOVE SEI, AMORE MIO, poznatog autora animacije Veljka Popovića, a drugi je MEZANIN, kratki igrani film nama dobro poznatog autora Dalibora Matanića. Premijerno će biti prikazana i dva kratka igrana filma iz Slovenije, TOPLO ZA OVO DOBA GODINE, redatelja Blaža Kutina i film STVARI KOJE NIKADA NISMO RADILI ZAJEDNO, redatelja Martina Turka, obojice nama poznatih autora iz prethodnih godina Festivala. Ivan Ramadan iz Bosne i Hercegovine, premijerno će prikazati svoj novi animirani film KIYAMET, a međunarodnu premijeru svog kratnog animiranog filma NIKAKVA NAS TAMA NE MOŽE NATJERATI DA ZABORAVIMO, imat će i turski redatelj Huseyin Karabey. I na kraju, tu je i kratki film FOTOGRAFIJA, rumunjskog redatelja Victora Dragomira, koji će na ovogodišnjem festivalu imati svoju regionalnu premijeru, te i film MANUELNI BROJAČ, Daniela Sandua, koji će u natjecateljskom programu imati svjetsku premijeru. Sa četiri svjetske, pet međunarodnih i dvije regionalne premijere, ovo je zaista vrlo uzbudljiva godina za kratke filmove u regiji.

U FOKUSU: REGIONALNI FILM NA SVOM VRHUNCU

Program U fokusu postaje sve pronicljiviji program koji vam donosi najbolje prošlogodišnje filmove ne samo iz regije, već i svijeta.

Ove godine prikazujemo sedam filmova koji su obilježili prošlu godinu na festivalima širom svijeta. Milcho Manchevski je ponovo u Sarajevu poslije 16 godina sa svojim novim filmom MAJKE koji je imao premijeru na festivalu u Torontu 2010, i bio je također prikazan na Berlinaleu ove godine. Predstavljamo i drugi film Seyfija Teomana NAŠ DUBOKI OČAJ koji je razvijen preko našeg CineLink koprodukcijskog marketa i bio je prikazan na ovogodišnjem zvaničnom programu Berlinalea. Još jedan uspješan film koji je izašao iz naše CineLink laboratorije je drugi film bugarskog reditelja Kamena Kaleva OTOK koji svoju svjetsku premijeru doživio na Cannes Film Festivalu u okviru programa Directors’ Fortnight.

U programu U fokusu imamo čak četiri debitantska ostvarenja: slovenski film OTAC Vlade Škafara, koji je imao premijeru u okviru programa Venice Days 2010.; ZAKLON Drage Sholeva, koji je imao premijeru na filmskom festivalu San Sebastian 2010. godine i osvojio Nagradu za najbolji film na Filmskom festivalu u Sofiji, rumunjski film MORGEN Mariana Crişana, koji je osvojio nekoliko nagrada na prošlogodišnjem festivalu u Locarnu a također je razvijan kroz naš CineLink, i konačno, austrijski film MICHAEL Markusa Schleinzera koji je bio prikazan u glavnoj selekciji Filmskog festivala u Cannesu ove godine.

Svi filmovi predstavljaju sveukupan filmski talent regije koji je trenutno na svom vrhuncu sa vrlo zrelim radovima koji se bave važnim temama savremenog života iz veoma različitih i originalnih uglova. Kao i ovogodišnji natjecateljski program, U fokusu je također u znaku prvih igranih filmova, što ovaj program također čini programom otkrića.

MAJKE / MAJKI Makedonija, 2010, 35 mm, kolor, 123 min. Režija i scenarij: Milcho Manchevski Uloge: Ana Stojanovska, Vladimir Jacev, Dimitar Gjorgjievski Dvije devetogodišnje djevojke prijavljuju policiji seksualnog manijaka, iako ga nikada nisu vidjele. Optužuju nevinog čovjeka. Trojica filmaša upoznaju se sa jedinim stanovnicima napuštenog sela, starijim bratom i sestrom, koji su prije mnogo godina prestali komunicirati jedno s drugim. U malom gradu pronađena su tijela umirovljenih čistačica koje su bile silovane, a potom zadavljene. Rezultati DNK analize vode do novinara, koji je izvještavao o ovim ubojstvima. Da li on to ubija noću, a po danu piše? Tri dana nakon njegova uhićenja, pronađen je u svojoj ćeliji, sa glavom u kanti vode. Radi li se o samoubojstvu ili ubojstvu? Svaka priča je istinita. Ali samo jedna je stvarna.

MICHAEL Austrija, 2011, 35 mm, kolor, 96 min. Režija i scenarij: Markus Schleinzer Uloge: Michael Fuith, Christine Kain, Ursula Strauss, Viktor Tremmel, Gisela Salcher Michael opisuje zadnjih pet mjeseci prisilnog zajedničkog života 10-godišnjeg Wolfganga i 35-godišnjeg Michaela.

MORGEN Rumunija, Francuska, Mađarska, 2010, 35 mm, kolor, 100 min. Režija i scenarij: Marian Crişan Uloge: András Hatházi, Yilmaz Yalcin, Elvira Rîmbu, Dorin C. Zachei Nelu, muškarac u četrdesetim, radi kao osiguranje u lokalnom supermarketu u Salonti, gradiću na rumunjsko-mađarskoj granici. To je mjesto gdje mnogi ilegalni emigranti na bilo koji način pokušavaju prijeći u Mađarsku i onda dalje u zapadnu Europu. Za Nelua, svaki je dan isti. Peca ribu u zoru, zatim odlazi na posao i onda kući, ženi Florici. Oni žive na izoliranom gospodarstvu, na poljima izvan Salonte. Njihov trenutni problem je kako popraviti stari krov na kući. Jedno jutro, Nelu će „upecati“ nešto drugačije iz rijeke: Turčina koji pokušava da pređe granicu. Kako se ne mogu sporazumjeti riječima, dvojica muškaraca će ipak nekako pokušati razumjeti se. Nelu odvodi stranca kući, daje mu suhu odjeću, hranu i smještaj. On ne zna kako da pomogne ovom strancu. Turčin daje Neluu sav novac koji ima kod sebe da mu on pomogne preći granicu. Konačno, Nelu uzima novac i obećava da će mu pomoći preći granicu sutra…

NAŠ DUBOKI OČAJ / BIZIM BÜYÜK CARESIZLIGIMIZ Turska, Njemačka, Holandija, 2011, 35 mm, kolor, 102 min. Režija: Seyfi Teoman Scenarij: Baris Bicakci, Seyfi Teoman Uloge: Ilker Aksum, Fatih Al, Güneş Sayin, Baki Davrak Mirni suživot neženja, Endera i Cetina, prestaje nakon što se u njihov stan doseli sestra jednog njihovog prijatelja. Dugogodišnje prijatelje u svojim tridesetim obuzima prisustvo šutljive Nihal. Što ih je to nagnalo da prihvate odgovornost za studenticu u svojoj kući? Posebno što se radi o djevojci koja se bori sa nedavno doživljenom traumom zbog gubitka roditelja u prometnoj nesreći. No, jednostavni, svakodnevni rituali kao što je dijeljenje obroka na kraju zbližava troje cimera u ugodnijim trenucima. Nihal ubrzo izlazi iz svoje depresivne ljuske, a dva muškarca u njoj otkrivaju živahnu, prekrasnu mladu ženu

OTAC / OČA Slovenija, 2010, 35 mm, kolor, 71 min. Režija i scenarij: Vlado Škafar Uloge: Miki Roš, Sandi Šalamon, radnici tvornice Mura Film o ljubavi. Nakon dugo vremena, otac i sin provode dan zajedno. (Jedan dan je poput kristala u kojem se odražava cijeli jedan život). Jedne prekrasne, jesenje nedjelje, usred veličanstvene prirode, dva ljudska bića izgledaju kao da su sama na svijetu. Moraju krenuti od početka. Lagano prilaze jedan drugom riječima, oživljavaju glasove prošlosti, bude osjećaje, zaboravljene, nepoznate.

OTOK / OSTROVAT Bugarska, Švedska, 2011, 35 mm, kolor, 95 min. Režija: Kamen Kalev Scenarij: Kamen Kalev, Stefan Piryov Uloge: Thure Lindhardt, Laetitia Casta, Alejandro Jodorowsky, Boyka Velkova Sophie i Daneel, oboje u svojim ranim tridesetim, blizak su i strastven par koji živi u Parizu. Sophie priređuje iznenađenje za Daneela i predlaže da otputuju u Bugarsku. Daneel odlučno odbija da krene na to putovanje, ali Sophie je toliko uporna da ga na koncu ubijedi da ipak krene. Po dolasku u Bugarsku, Sophie otkriva da je Daneel zapravo tamo rođen… Nakon nekoliko sati provedenih na pretrpanim plažama, Daneel vodi Sophie do gotovo napuštenog otoka izgubljenog na Crnom moru. Kada stignu do tog otoka, Daneel u Sophienom prtljagu pronalazi testove za trudnoću. Vrućina i nekolicina čudnih stanovnika ubrzo počinju utjecati na njihove ponašanje, a otok polako otkriva skrivene strahove koji njihovu ljubav stavljaju na test. Da bi sve to prebrodili, moraju napraviti skok u nepoznato.

SKLONIŠTE / PODSLON Bugarska, 2010, 35 mm, kolor, 88 min. Režija: Dragomir Sholev Scenarij: Razvan Radulescu, Melissa de Raaf, Dragomir Sholev Uloge: Cvetan Daskalov, Yanina Kasheva, Kaloyan Siriiski, Silvia Gerina Dok su mijenjali TV kanale, kiselili krastavce ili raspravljali o politici, roditelji dvanaestogodišnjeg Rada nisu uopće primijetili da im je sin u međuvremenu odrastao. Nakon što već dva dana nije dolazio kući, oni ne mogu shvatiti kako mu nije žao što im je život pretvorio u košmar i kako je mogao pobjeći od kuće sa prvim narkomanima na koje je naletio na ulici.

Uvodne riječi: Elma Tataragić, selektorica

Linker
27. travanj 2024 03:08