AFP/Cropix
ABDICIRAO JUAN CARLOS

Princ Felipe i princeza Letizia - novi vladari Španjolske

Španjolski kralj Juan Carlos (76) odlučio je napustiti prijestolje nakon 39 godine vladavine i prepustiti ga svome sinu princu Felipeu (46). Španjolski princ i njegova supruga, princeza Letizia (41) tako će uskoro stupiti na čelo španjolske kraljevske obitelji i postati novi vladari.

Vijest da je kralj abdicirao javnosti je obznanio premijer Mariano Rajoy. Kralj Juan Carlos ostat će zapamćem po uvođenju demokracije nakon Francovog fašističkog režima i u narodu je bio omiljen, no kasnije su ga uništili skandali u koje je bila upletena kraljevska obitelj. Kraljevi zdravstveni problemi kao i pad popularnosti razlozi su zbog kojih će Juan Carlos svoje mjesto ustupiti svome sinu kojeg španjolski narod jako simpatizira.

Foto: AFP/Pedro ARMESTRE/Cropix, Princ Felipe de Borbon, princeza Letizia, kraljica Sofia i kralj Juan Carlos de Borbon

Princ Felipe i Letizia 22. svibnja proslavili su desetu godišnjicu braka: vjenčali su se 2004. godine u Madridu, a televizijski prijenos njihova vjenčanja gledali su miljuni diljem svijeta. Budući španjolski kralj i Letizia imaju dvije kćeri: Leonor (8) i Sofiju (7). Letizia je bivša novinarka, a za španjolskog princa mogla se udati unatoč činjenici što je već bila civilno udana i razvedena. Kraljevska obitelj prihvatila ju je jer je obrazovana i prototip je moderne i neovisne žene koja je ostvarila karijeru u svojoj profesiji.

Foto: AFP/ Cropix, Princ Felipe i princeza Letizia s kćerima Leonor i Sofijom 2012.

Linker
19. travanj 2024 21:06