MEĐUNARODNA ŠANSA

Remi: Moj ulazak u Europu

Ono o čemu većina hrvatskih glazbenika može samo sanjati – da se predstave pred međunarodnom publikom i dobiju šansu za uspjeh izvan naše zemlje – ostvarilo se zagrebačkoj hip hop grupi Elemental, koju predvode vokalisti i autori stihova Mirela Priselac Remi i Luka Tralić Shot.

Glazbenici, poznati po socijalno angažiranim tekstovima kojima najčešće “peru” političare, bili su među 260 izvođača na Eurosonicu, festivalu mladih urbanih glazbenika u nizozemskom gradu Gronin­genu. Nisu, doduše, nastupili samostalno, već kao dio projekta Diversidad (Raznolikost) koji želi povezati mlade europske glazbenike, a podupiru ga Europska komisija i Europski ured za glazbu. U projektu je okupljeno dvadesetak glazbenika iz 12 europskih država, a jedino Elemental i bosanski reper Adnan Hamidović Frenkie dolaze iz zemalja koje nisu članice Europske unije.

– Projekt je osmislila skupina entuzijastičnih hip hop glazbenika iz Francuske, a onda je prije dvije godine sve krenulo. Nas je preko interneta otkrila casting menadžerica Aurelia Biolatto, s kojom smo lani, preko našeg izdavača Menarta, došli u vezu. U početku smo, tipično hrvatski, bili malo skeptični, no u ožujku smo kolega Luka Tralić Shot i ja ipak otputovali u Bruxelles na snimanje zajedničkog albuma, djelomično i zato da bismo “zalijepili šamar” našim vladama koje se godinama, bezuspješno, trude uvesti nas u EU. Mi smo to uspjeli kroz glazbu – tvrdi 31-godišnja Mirela Priselac Remi, koja je bila oduševljena onim što ju je zateklo u glavnom gradu Belgije.

Odmah su otišli u glazbeni studio ICP, jedan od najvećih i najbolje opremljenih u Europi, kako bi se upoznali s kolegama i počeli snimati pjesme za zajednički album.

– Podijelili su nas u radne skupine po četvero pa smo na već gotovu glazbu pisali stihove. Svaki dan smo u studiju bili od 11 do 22 sata – otkriva Remi koja se iz Bruxellesa, gdje je boravila sedam dana, vratila puna samopouzdanja jer je, kaže, njezin rad prepoznat i izvan granica regije.

A posao koji su dosad odradili ona i ostalih šest članova grupe Elemental, uistinu je golem. Otkako su 1998. osnovani, snimili su pet albuma, od kojih je “Pod pritiskom” preklani nagrađen Porinom u kategoriji klupske glazbe, a posljednji, “Vertigo”, objavili su lani. Masovna publika ih, međutim, nije prihvatila, vjerojatno stoga što svojim tekstovima nikad nisu podilazili njihovom ukusu – ismijavali su stereotipe o muško-ženskim odnosima, kritizirali društvene nepravde u Hrvatskoj, prozivali političare i tajkune… “Stolac ti se zatreso zbog istražnog zahtjeva/I afere izgrađenog shopping centra bez dozvola/Uz povlačenje veza, zataškalo se sve/Vrijeme liječi rane, ljudi brzo zaborave” – stihovi iz pjesme “Zašto te imam” nisu se svidjeli ni cenzorima pa je taj spot bio zabranjen na većini domaćih TV postaja, no na youtubeu ga je pogledalo skoro pola milijuna ljudi!

Remi ipak nije ostala samo na riječima: svoj bunt je pokazala i kad se lani pridružila prosvjednicima protiv izgradnje shopping centra u Varšavskoj ulici u Zagrebu. Socijalnu osjetljivost je, tvrdi, naslijedila odrastajući u radničkoj obitelji sa zagrebačkog Britanskog trga.

Damir Leljak

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Sve o Mireli Priselac Remi i zagrebačkoj grupi Elemental potražite u tjedniku Gloria (br. 839) ili se pretplatite na PDF izdanje.

Linker
27. travanj 2024 15:41