SAVJETI STRUČNJAKA

RODITELJSKE MUKE Zašto je dobro djeci postaviti jasne granice

Instagram

Discipliniranje i odgoj djece često je predmet razgovora među roditeljima, ali i stručnjacima. Kada i kako postaviti granice, na koji način se postaviti u konfliktnim situacijama i u kojoj mjeri ići na ruku djetetu – nisu uvijek u suglasnosti sa svima i ne postoje apsolutna mjerila i pravila. Donosimo vam tri razloga zbog kojih je važno postaviti granice, a na vama je da odlučite na koji način ćete to učiniti i u kojim slučajevima.

1. Granice omogućuju djeci da se osjećaju sigurno

O nekim stvarima ne treba pregovarati s djecom nego odmah postaviti jasne granice koje se ne smiju prelaziti. Pravila i rutine poput vremena kada će dijete ići u krevet, koliko će sati dnevno smjeti provesti ispred televizora te kada je vrijeme i u kojoj varijati za mobitel – donose isključivo roditelji.

To omogućuje djetetu da se osjeća sigurno i zaštićeno jer predvidljivost i rutina smanjuju tjeskobu te nesigurnost djeteta. Postavljanje granica ne znači da ste strog roditelj koji ne osluškuje potrebe svoga djeteta, nego da ste roditelj kojemu su sigurnost i dobar odgoj na prvom mjestu.

2. Granice i pravila prekidaju razvoj narcizma

Narcizam kod djece je normalan i u skladu s njihovim razvojem, međutim ukoliko se on na vrijeme ne zaustavi može prerasti u ozbiljan problem u kasnijoj životnoj dobi.

Dijete koje zna da postoje granice ugađanja od strane roditelja – kasnije će se lakše nositi s životnim razočaranjima i činjenicom da se svijet ne vrti oko njih te da ne može sve biti kako oni žele. Svijest o granicama djeci omogućuju da budu povezanija sa stvarnim svijetom i nema potrebe ih pretjerano hvaliti za svaku sitnicu.

3. Neka se malo muče

Nemojte djetetu sve servirati na pladnju i onemogućiti mu da se upozna s preprekama i trudom koji je nužno uložiti u mnoge aktivnosti.

Mnogi roditelji ne žele da njihova djeca dožive razočaranje, da padnu i ozlijede se ili da se muče s nekim preprekama, ali upravo je to ključna stvar odgoja i poticajnog razvoja djeteta. Najveća pomoć je katkad ne pomoći i dopustiti djetetu da samo pronalazi rješenja i razvija vještine nužne za sretan i ispunjen život koji će biti temeljen na samopouzdanju i samodostatnosti.