NAJVEĆI USPJEH

Ruža Pospiš Baldani: Uz karijeru sam sačuvala i obitelj

Kad se nacionalna operna prvakinja Ruža Pospiš Baldani 25. srpnja probudila u svojem ljetnikovcu u Lozici nedaleko od Dubrovnika i izašla na terasu, gdje kao ranoranilac uživa u pogledu na more i prvim gutljajima kave, čekalo ju je veliko iznenađenje. Sedamdeset grmova lavande za 70 njezinih godina! Noću, dok je spavala, suprug Jan zvani Cuco te 38-godišnji sin Lovro, koji živi u Dubrovniku i vlasnik je tvrtke za marketing, u vrtu su zasadili za svaku Ružinu godinu po grm biljke čiji miris i ljubičastu boju cvijeta ona obožava.

Svojim mezzosopranom baršunaste mekoće i bogatih preljeva, koji zvuči poput orgulja, Ruža Pospiš-Baldani prošla je svijet nekoliko puta. Bila je nadahnuće mnogim velikim dirigentima i opernim pjevačima, pogotovo kad je nastupala kao Carmen. Njenu karijeru možda je najljepše opisao Placido Domingo, njezin prijatelj i jedan od najdražih partnera: “Svaka umjetnička suradnja s Ružom bila je sjajna: krasan mezzo, odlična glumica i prelijepa žena.”

– Nerijetko ponavljam kako je moj najveći uspjeh što sam uz karijeru uspjela sačuvati obitelj – kaže Ruža Pospiš Baldani.

Sadašnjost Ruže Pospiš Baldani ispunjena je mnogim radostima, kojih se, zbog karijere, minulih godina morala lišavati. Sinovi su odrasli i imaju svoje obitelji, pa danas uživa u unucima – 11-godišnjoj Niki i pet godina mlađem Franu. Sa suprugom, rođenim Dubrovčaninom s kojim se vjenčala 1967., živi u obiteljskom domu na zagrebačkom Prekrižju.

– Dan mi je uvijek ispunjen jer volim kuhati i uređivati kuću. Jedino kolače nikad ne pečem, ali ih volim pojesti, posebice uz popodnevnu kavu uz koju zapalim i cigaretu. Propušila sam prije godinu dana, ali samo nekoliko cigareta dnevno – smije se Ruža Pospiš Baldani, koja je prije nekoliko godina hrabro progovorila o suočavanju s karcinomom dojke.

Željko Slunjski

Pročitali ste skraćenu verziju teksta o Ruži Pospiš Baldani. Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Glorije (br. 916) ili se pretplatite na PDF izdanje .

Linker
23. travanj 2024 06:48