RENATA BRKIĆ

Sjaj New Delhija

­U glavni grad Indije otputovala sam zbog posla. Moja tvrtka Ultra link pruža usluge planiranja i uvoza inovativnih repromaterijala i sirovina pa sam New Delhi posjetila zbog sajma Gift & Han­dcrafts. Na prostoru od 30.000 čet­vornih metara više od 1800 izlagača iz cijele Indije ponudilo je su mnoštvo noviteta: od izrade nakita i tekstila do modnih detalja. Nakon poslovnog dijela, rado sam prionula na onaj avanturistički – upoznavanja “srca” Indije.

Truba je zakon U New Delhiju živi više od devet milijuna stanovnika, i to je zaista multietnički i multikulturalni grad kao i mjesto spoja novog i starog. Bila sam iznenađena njihovom prometnom kulturom: retrovizori su im nepotrebni, svjetlo noću nije nužno (šteta je, kažu, da se potroši), a sposobnost žongliranja vozača je nevjerojatna. Uočila sam da im je najvažnije na vozilu imati trubu – sredstvo komunikacije između vozača. Ako skrećete lijevo ili desno, ili idete ravno, s­a­svim je svejedno, dovoljno je potrubiti i skrenuti pažnju drugog vozača na sebe. Inače, zakon o obveznom nošenju kacige prilikom vožnje na motoru izazvao je pravu revoluciju među ženama koje su to odbile prihvatiti. Na kraju je donesen zakon prema kojemu su izuzeti žene i šijiti, koji nose turbane. Na prometnim je ulicama koncentracija ugljičnog monoksida 50 puta veća od maksimuma koji je propisala Svjetska zdravstvena organizacija. Ako, dakle, cijeli dan boravite na prometnoj ulici, to je kao da ste popušili 20 do 40 cigareta. Inače, prije nekoliko mjeseci stupio je na snagu za­kon o zabrani pušenja na svim mjestima – ne samo javnim. Vrata Indije U New Delhiju nikako ne možete zaobići

Vrata Indije – 42 metra visok slavoluk nalik pariškom Arc de triomphe. Na njemu je uklesano 85.000 imena poginulih indijskih vojnika u Prvom svjetskom ratu. Kroz Vrata Indije vidi se glavna ulica, Rajpath, na čijem je kraju Predsjednička palača. Sta­novnicima New Delhija, kao i cijele Indije, najveći je doživljaj vojna parada 26. siječnja. Avenijom Rajpath indijski vojnici stupaju nevjerojatno usklađeno, što privuče više od četiri milijuna gledatelja.

Cvjetni prah U gradskoj jezgri turiste privlači veselo obojen hinduistički hram Lakshmi Narayan, koji je 1938. izgrađen donacijom obitelji industrijalca B.D. Birla. Posvećen je Lakshmi, božici uspjeha, blagostanja i sreće. Ako ste se kao turisti zapitali zašto neki Indijci imaju crvene ili žute točke na čelu, otkrit ćemo vam tajnu: boja je od cvjetnog praha, a točka označava da ste taj dan bili u hramu i molili se svome zaš­titniku ili zaštitnici. Ovim znakom, vjeruje se, zaštićeni ste od zla.

Neutješni udovac Kažu da doživljaj Indije ni­je potpun ako ne posjetite Taj Mahal, najljepšu indijsku građevinu, u gradu Agri, udaljenom više od 400 kilometara od New Delhija. Hram je građen u prvoj polovici 17. stoljeća, a slovi kao najekstravagantniji spomenik ljubavi. Podigao ga je vladar Shah Jahan u spo­men na svoju suprugu Muntaz Mahal, koja je umrla na porođaju i ostavila ga slomljena srca. Priča kaže da je preko noći osijedio i potpuno neutješan obećao u ime te ljubavi sagra­diti najljepši hram. Okupio je 20.000 najvećih graditelja iz Indije i središnje Azije. Glavni arhitekt bio je Isa Khan iz Irana, koji je dobio nimalo lak za­datak. Prije ulaza u Taj Mahal nalaze se velika vrata od crvenog kamena i opeke.

Pietra dura Bijeli mramor Taj Mahala najbolje se vidi u zoru. Stoga mnogi turisti odvoje dan ili dva za Agru kako bi doživjeli njegovu punu ljepotu. Bijeli mra­mor s ugrađenim dragim kamenjem u grobnici predstavlja gotovo nevjerojatnu sliku. Poludrago kamenje je ugravirano u mramor u prekrasnim oblicima, čineći proces poznat pod nazivom pietra dura. No, šah Ja­han nije želio stati na tome. Blizu te građevine želio je izgraditi repliku od crnog mramora kao svoju grobnicu. Spriječio ga je sin Aurangzeb: svrgnuo ga je s vlasti i zatvorio u tvrđavu iz koje je do smrti gledao na pos­ljednje počivalište svoje najveće ljubavi – Taj Mahal.

Linker
22. travanj 2024 02:46