LAGANE VEČERE

Škola kuhanja Gordona Ramsaya - 2 brza proljetna recepta

Recepti od kojih rastu zazubice plod su desetogodišnjeg iskustva koje je britanski chef, najpoznatiji po showu ‘Jezikova juha’, stjecao od Indije i Dalekog istoka do Los Angelesa i Europe – ali i glavni adut emisije ‘Vrhunski tečaj Gordona Ramsaya’, koja se odnedavno prikazuje na Doma TV-u.

Majstor jednostavnih formi podučit će vas tajnama kuhanja s čilijem i začinima, pripremi peciva, laganih večera, energetskih doručaka te delicija za svečane prigode, a ‘servirat’ će i korisne savjete kako uštedjeti vrijeme i novac ili, primjerice, jednostavne kreacije poslužiti sa stilom.

Za vas smo izdvojili dva brza proljetna recepta – savršene ideje za laganu večeru.

1. Tjestenina s inćunima Sastojci (za 4 osobe): 40 dag špageta, 3 režnja češnjaka, 1 sušena cili papričica, 5 dag inćuna iz ulja, 20 dag crnih otkoštenih maslina, 3 žlice kapara, 25 dag mini rajčice, morska sol, svježe mljeveni crni papar, svježi bosiljak, maslinovo ulje Priprava: Tjesteninu skuhajte al dente. U dubokoj tavi na maslinovu ulju popržite nasjeckani češnjak, zdrobljenu čili papričicu te ocijeđene i nasjeckane inćune. Pržite minutu-dvije dok češnjak ne pusti aromu, a inćuni se počnu topiti. Dodajte grubo nasjeckane masline, ocijeđene i isprane kapare te mini rajčice prerezane napola. Pirjajte na srednjoj vatri 4-5 minuta dok se rajčice ne raspadnu. Ocijedite tjesteninu i ubacite u tavu s umakom. Začinite prema želji. Poškropite maslinovim uljem i ukrasite listicima bosiljka.

2. Salata od mahuna Sastojci: 1 kg zelenih mahuna, 20 dag badema u listicima, morska sol, crni papar Dresing: 2 glavice češnjaka, 2-3 žlice bijelog vinskog octa, 2 žlice dijon senfa (ili sa sjemenkama gorušice), 2 žlice meda, 1,5 dl maslinova ulja Priprava: Umotajte češnjak u aluminijsku foliju i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 20-25 minuta. Izvadite i ohladite. Blanširajte mahune. Bademe tostirajte na srednje jakoj vatri 2-3 minute do zlaćane boje. Ohlađene mahune i bademe pomiješajte, posolite te začinite svježe mljevenim paprom. Za dresing omekšali češnjak zgnječite sa žlicom bijelog vinskog octa pa umiješajte senf i med. Ulijte maslinovo ulje u sporom mlazu stalno miješajući te prema želji dodajte još octa.

Pripremila: Vesna Gregl

Linker
21. travanj 2024 13:49