EKSPERIMENTI U KUHINJI

Stefan Kapičić: Tri su žene oblikovale moj ukus

Tri su žene, svaka na svoj način, formirale gastronomski ukus 33-godišnjeg beogradskog glumca Stefana Kapičića , koji se kao Nikša Ivanov pojavljuje u serijalu “Larin izbor”. S nostalgijom se prisjeća pita sa sirom, kačamaka, popare, krafni, baklava te ostalih specijaliteta svoje bake Milene Žugić iz Žabljaka u Crnoj Gori. Njegova majka, glumica Slobodanka Beba Žugić, u tradicionalnu je balkansku kuhinju unijela zapadne “elemente” te je, primjerice, postala majstorica za sacher tortu. A zaručnica, splitska dizajnerica Miranda Viđak, obogatila je njegov ustaljeni jelovnik dalmatinskim jelima.

– Do prije šest godina, dok nisam upoznao Mirandu, najdraži mi je bio dobar roštilj. I sve vrste crvenog mesa s raznim pikantnim umacima. A onda mi je Miranda otkrila čari mediteranskih jela: ribe s blitvom, rižota s plodovima mora, pašticade… Sve to savršeno spravlja i bez pretjerivanja mogu reći da je apsolutna kraljica u kuhinji! Ali za uspjeh svake veze važan je kompromis, pa tako i nas dvoje nastojimo pomiriti kulinarske razlike naših prostora: ja sam zavolio dalmatinsku “spizu”, a Miranda je na svoj jelovnik uvrstila više mesa – otkriva Stefan Kapičić, koji i sam rado pokaže kulinarsko umijeće. Svi posebno hvale njegov biftek.

– Biftek po mom ukusu je pripremljen “srednje”, dakle ni krvav ni prepečen. U suprotnom su mi draži ćevapi – šali se sin košarkaške legende Dragana Kapičića i glumac poznat i po ulogama u fil­­mu “Čarlston za Ognjenku” te u sapunici “Obič­ni ljudi”, u kojoj ga je naša javnost prvi put upo­­znala.

Posljednje četiri godine Stefan Kapičić i njegova odabranica žive u Los Angelesu. Što mu je, uz ostalo, donijelo i epizodnu ulogu u serijalu “24”. A nova sredina značila je privikavanje na drukčiju kuhinju, ali i nove mogućnosti eksperimentiranja.

– Los Angeles je čudesan grad i jako smo se dobro u njemu snašli, a skoro svaki dan idemo na ručak u La Conversation. To je sjajan francuski restoran, a mi smo oboje veliki poklonici francuske gastronomije. Volimo i meksičku i kinesku kuhinju, a jedino izbjegavamo fast food.

Kako je dio serijala “Larin izbor” Stefan Ka­­pi­­čić snimao u Zagrebu, dašak Pariza otkrio je u restoranu Chez Bardot i oduševio se specijalitetima chefa Guillaumea Bardota: juhom od sira i luka, telećom koljenicom na provansalski, mousseom od čokolade… Fino se, kaže, jede i na setu “Larinog izbora”, bez obzira na to snima li se u Splitu, Lovranu ili Zagrebu.

– Vizažistice koje predvodi Martina Nova­ko­vić najveći su “distributeri” voća, kolača i palačinki, moja glumačka partnerica Doris Pinčić donosi na snimanja samo zdrave namirnice, a s kolegom Mladenom Vulićem uživam u ljutom. Toliko, naime, obojica volimo jake okuse i pi­­kan­tnu hranu da smo se natjecali u začinjanju sla­vonske pizze u jednom riječkom restoranu. Gla­vni sastojak nam je bio takozvani vulkan umak, toliko jak da ničim nismo mogli utažiti žeđ, ali ni zaustaviti suze. Mislio sam da me nitko ne može nadmašiti, ali ipak je on pobijedio.

Damir Leljak

Pročitali ste skraćenu verziju teksta o kuhinji Stefana Kapičića . U tiskanom izdanju Glorije (br. 883) potražite i Stefanove recepte. Možete se pretplatiti i na PDF izdanje.

Linker
29. travanj 2024 11:28