JASNA I DOMAGOJ BURIĆ

Uživali u Zvjezdanim stazama

U zagrebačkom Cinestaru u Avenue Mallu održana je svečana hrvatska premijera američkog znanstveno-fantastičnog hita “Zvjezdane staze” redatelja J.J. Abramsa, proslavljenog hororom “Cloverfield”, poznatog i po pisanju scenarija za SF serijale “Fringe” i “Lost”. Riječ je o svojevrsnom spin-off prequelu u kojem susrećemo kultne likove originalne posade svemirskog broda Enterprise: mladog kapetana Jamesa T.Kirka, njegovog prvog časnika Vulkanca Spocka te ostatak legendarne posade – izumitelja warp pogona i zapovjednika stroja Scottyja, pilota Hikaru Sulua, časnicu za vezu Nyotu Uhuru te 17-godišnjeg genijalca Chekova.

U prepunoj su dvorani obožavatelji legendarnog serijala, koji je davne 1964. osmislio američki SF autor Gene Roddenberry, uživali u svemirskim bitkama Federacije i glavnog negativca – romulanskog kapetana Nerona. Film koji početnom karakterizacijom likova podsjeća na drugu najmoćniju SF franšizu, filmove “Ratovi zvijezda” Georgea Lucasa, oduševio je “tvrdokorne” fanove, ali i publiku koja nije dosad bila upoznata sa stalnim preokupacijama serijala: sukobima svjetova, crnim rupama, epskim svemirskim bitkama i zločincima koji dolaze iz budućnosti uništiti cijele planete, remeteći pritom prostorno-vremenski kontinuum i stvarajući alternativne stvarnosti.

Za dobru atmosferu prije same projekcije filma pobrinuli su se Trekkiji – članovi hrvatske Star Trek udruge, koji su, odjeveni u originalna odijela svemirske posade, u predvorju kina priredili i impresivni light-laser show. Među poznatima premijeru su posjetili i supružnici Jasna i Domagoj Burić, dvojac s HTV-a.

Gordana Kolanović

Linker
25. travanj 2024 11:04