SMOGOVCI NA SELU

Višnja Babić: Hrvojeve knjige naša su terapija od tragedije

Smogovci su nakon petnaest godina opet u sedlu – kaže književnik i scenarist Hrvoje Hitrec (69), autor kultnog humoristično-dramskog serijala “Smogovci” uz koji su odrastali naraštaji TV gledatelja. Tekst za predstavu koja će se izvoditi na Kerempuhovoj pozornici Hitrec je već napisao, ali glumačka će se postava, naravno, razlikovati od one televizijske.

– Hrvojeve “Smogovce”, po kojima je kasnije nastao serijal, pročitala sam još kao gimnazijalka čim je roman 1976. objavljen – priča Hitrecova supruga Višnja Babić (50). – “Sigurno ih je napisala jako duhovita osoba”, pomislila sam. A kad sam ga upoznala nakon jedne kazališne premijere, užasno sam se razočarala jer samo je šutio. Ili mrmljao nešto sebi u bradu. No, kako smo se s vremenom upoznavali, shvatila sam da doista jest duhovit. Samo se s duhovitošću olako ne razbacuje – kaže Višnja Babić čija se veza s 18 godina starijim Hrvojem, koji je iza sebe imao jedan brak i dvojicu sinova, postupno razvijala.

– Preseljenje na selo – kaže Višnja Babić – nešto je najbolje što nam se uopće dogodilo. Slučajno smo, preko prijatelja, prije 17 godina pronašli kuću u predivnoj dolini prema Galgovu, okruženu vinogradima. Kad smo se doselili, u selu je još bilo krava, a sad se već pomalo pretvaramo u predgrađe Samobora. Imamo i svoj povrtnjak, u kojem Hrvoje sadi i brine se o povrću, što mi je najfascinantniji dio njegove biografije.

A Višnji Babić, koju su TV gledatelji posljednjih godina mogli vidjeti u serijalima “Obični ljudi”, “Ponos Ratkajevih” i “Dolina sunca”, najdraža je suprugova knjiga “Matko na štakama”. Objavljena je 2004., posvećena je djeci stradaloj u prometu, ali to je na neki način njihova obiteljska priča.

– Fran je – objašnjava Višnja – sa sedam i pol godina doživio prometnu nesreću. Dok se vozio na biciklu, udario ga je automobil. Godinu dana se oporavljao u bolnici i Krapinskim toplicama, gdje je najprije bio u kolicima, pa su ga osovili na štake. Jednog dana mi je Hrvoje donio rukopis, i bilo je to prvi i jedini put da mi je dao svoj rukopis da ga pročitam prije objavljivanja. Napisao je priču o Franovoj nesreći i rehabilitaciji, a pripovijeda je sedmogodišnji dječak koji je to proživio. Već nakon prvih nekoliko stranica počela sam se glasno smijati. Knjiga je beskrajno duhovita, topla i optimistična, ali i tako brutalno iskrena. No, bila je to najbolja terapija koju smo mogli dobiti – i Fran, i ja, i Hrvoje.

Jagoda Zamoda

Pročitali ste dio razgovora s Višnjom Babić i Hrvojem Hitrecom, a koliko je Hitrecova obitelj vezana uz “Smogovce”, kako je teklo preseljenje iz grada te kakvi su Višnjini kazališni planovi, pročitajte u novom broju Glorije (br. 918) ili se pretplatite na PDF izdanje.

Linker
16. travanj 2024 10:47