Gar Powell-Ewans
KRALJICA WEST ENDA

Zrinka Cvitešić: U Londonu mi nedostaje domaća hrana

Za glumca ništa nije ljepše i vrednije od nagrade publike. A taj slatki okus prihvaćenosti ovih dana okusila je i Zrinka Cvitešić (34), koju je publika na West Endu proglasila najboljim debitantom.

Već osam mje­­seci mjuzikl “Once”, u kojem Zrinka glumi češku emigranticu, puni dvoranu teatra Phoenix. Prema nekim procjenama, vidjelo ga je oko 160.000 gledatelja. A naša glumica zahtjevnoj londonskoj kazališnoj publici pokazala je svu raskoš svojih talenata, što je prepoznato i nagrađeno, pa je svoje konkurentice nadmoćno pobijedila s više od 50 posto glasova.

Otvara li vam ova nagrada neke nove mogućnosti? – U profesionalnom smislu London je središte svi­jeta. U Europi nema boljega grada u kojem se mladi umjetnik može bolje izraziti i ostvariti. Pri­­like su nebrojene! A svaki novi korak – od pojavljivanja na crvenom tepihu, odlazaka na razna događanja, čak i samo na koktele ili večere – otvara ti neka nova vrata. Tako sam i ja dobila neke ponude, vidjet ćemo što će biti. Ugovor mi istječe 16. ožujka sljedeće godine, ali predstava je produljena do kraja svibnja.

Biste li željeli ostati u Londonu? – Mislila sam da je London posljednji grad u ko­­jem bih mogla živjeti. Zbog klime sve mi je bilo sivo, depresivno, hladno. Ali sad ga doživljavam kao drugi dom i stvarno sam se već naviknula na život na relaciji London – Zagreb. Bajkovit je to grad, ima čudesnih mjesta, obožavam šetati po njemu. Kako sam u početku stalno imala probe, upoznavala sam ga korak po korak i svemu se ču­­dila kao Alisa u zemlji čudesa. Sada već točno znam gdje je što, gdje što mogu kupiti… Jedino mi hrana nikako nije sjela.

Kuhate li si sami? – Nije stvar u kuhanju, već u okusu namirnica. Mi zaista jedemo kvalitetno jer moramo izdržati sve napore koje iziskuju svakodnevne predstave. Uz to, čim dođete na West End, dobijete članstvo u najboljim restoranima i klubovima. Ali nije to to. Ne mogu opisati sreću kad sam došla u Split i našla maminu poruku da mi je u frižideru ostavila do­­maća jaja iz Karlovca. Odmah sam ih ispekla i uži­­vala u punini njihova okusa.

Diana Šetka

Linker
18. travanj 2024 11:57