KOLAPS EKO SUSTAVA

Gdje su nestali insekti na autima? Vozači oduševljeni, znanstvenici upozoravaju na katastrofu

Vozači su očistili svoje registarske pločice, branike i vjetrobranska stakla i nakon toga prebrojali insekte zgnječene na autu

Kukci na automobilu, ilustracija

 Profimedia

Iako ih većina ljudi ne voli, insekti su ključni za održavanje zdravog okoliša jer recikliraju organske tvari, oprašuju biljke i suzbijaju štetnike.

Insekte ne vole niti vozači koji nakon dugih putovanja imaju mukotrpan posao uklanjanja zaljepljenih, krvavih tragova sa svojih automobila.

No, jeste li u posljednjih nekoliko godina primjetili da insekata ima sve manje?

Ne samo da ih je manje, nego se radi o zastrašujućem pogoršanju koje prijeti katastrofalnim kolapsom prirodnih ekosustava.

Britanski DailyMail donosi priču o analizi koja je pokazala da je broj insekata u posljednjih 20 godina pao za nevjerojatnih 78 posto!

Istraživanje Bugs Matter temeljeno na broju insekata na vjetrobranskim stakalima dokazuje da vozači danas skupljaju manje moljaca, muha, pčela i raznih buba na autima nego prije.

Od izvornog istraživanja 2004. godine, analizirani su podaci s 26.500 putovanja diljem Velike Britanije.

Kako bi sudjelovali u istraživanju, vozači su očistili svoje registarske pločice, branike i vjetrobranska stakla prije putovanja, snimili rutu na svom mobilnom telefonu i nakon toga prebrojali insekte zgnječene na autu.

image

Čišćenje auta od insekata (ilustracija)

RioPatuca/Alamy/Alamy/Profimedia

Rezultati su pokazali da je Engleska imala najveći pad od 83 posto između 2004. i 2023. godine (London čak 91 posto!).

Wales je zabilježio pad od 79 posto, a Škotska od 76 posto u istom razdoblju, dok je Sjeverna Irska zabilježila pad od 54 posto između 2021. i 2023. godine.

Dr. Lawrence Ball, iz Kent Wildlife Trusta je komentirao istraživanje: ‘Ovi rezultati su iznimno zabrinjavajući, posebno ako tragovi insekata služe kao točna mjera populacije insekata. Smanjenje broja uzorkovanih insekata za više od 75 posto u manje od dva desetljeća je alarmantno‘.

S njim se slaže Andrew Whitehouse, iz Buglifea: ‘Najnoviji podaci sugeriraju da je brojnost letećih insekata u našoj zemlji dramatično pala, a posljedice su potencijalno dalekosežne. Ne samo da utječu na zdravlje prirodnog svijeta, već utječu i na mnoge ‘besplatne usluge‘ koje nam priroda pruža.

image

Insekti na automobilu (ilustracija)

Lost_in_the_Midwest/Alamy/Alamy/Profimedia

Ljudske aktivnosti i dalje imaju ogroman utjecaj na prirodu - gubitak i oštećenje staništa, uporaba pesticida, onečišćenje i klimatske promjene doprinose smanjenju broja insekata.

Društvo mora obratiti pažnju na upozoravajuće znakove ekološkog kolapsa i poduzeti hitne mjere za obnovu prirode‘, zaključio je Whitehouse.

O čemu ovisi broj insekata?

‘Broj insekata na vjetrobranskom staklu izravno ovisi o temperaturi i godišnjem dobu. Što je toplije, to više raznih kukaca leti zrakom. Najopasnije je ljeti, kada je jako vruće, jer su kukci aktivniji što je viša temperatura‘ - upozorio je Greg Masters, član Kraljevskog entomološkog društva.

Najgore, prvo mjesto pripalo je velikim moljcima, u koje spadaju noćni leptiri, jer pri velikoj brzini sraz njihova velikog tijela s vjetrobranskim staklom ostavlja mrlju promjera i do 20-ak centimetara.

Kada se takva mrlja stvori pred očima vozača, pogotovo motociklista, to može biti iznimno opasno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:31