kreiram za život

Prvi dizajner A lige koji je promijenio percepciju da se u modnim restoranima grozno jede

 Ralph Lauren Facebook Page/
Nisam genije, ali znam kako dom treba izgledati, modni komad za sve prilike i logično je bilo da otvorim restoran, hrana je život

U siječanjskom broju britanskog Voguea objavljen je sjajan intervju s Ralph Laurenom. Iznimnim američkim dizajnerom koji u svojoj 83. godini nema nikakvu namjeru usporiti. To je lik koji je sa 16 godina promijenio svoje prezime u Lauren po Lauren Bacall, Audrey Hepbrun mu je uručila nagradu za životno djelo, dijelio savjete Franku Sinatri i jurio u trkaćem autu s Caryjem Grantom. Ralph Lauren je 50 godina u samom vrhu modnog svijeta i još uvijek nadgleda novitete iz njegovih mnogobrojnih modnih linija. Njegova korporacija je teška više od 7,4 milijarde dolara, a kad su ga pitali kako to da se uspio održati na samom vrhu toliko dugo vremena rekao je: "Uvijek sam naporno radio i ne spavam na lovorikama."

Ralph Lauren je najpoznatiji po svojoj mantri da kreira za život i upravo to je razlog zašto je otvorio pet restorana i nekoliko coffee shopova koji su također turbopopularni. Otvaranje restorana smatrao je nekim logičnim nastavak svjetova koja stvara. Oduvijek je govorio da možda nije najbolji dizajner, ali zna kako bi dom trebao izgledati, nije najinovativniji, ali zna kreirati modni komad koji je nosiv u svim životnim prilikama.

Ralph Lauren nije ni prvi ni zadnji modni dizajner kojem je palo na pamet da se proširi na restoranski biznis. Vjeruje se da je prvi iz A lige na tu ideju došao Giorgio Armani 1998. godine. Ipak, Ralph Lauren je prvi koji je uspio promijeniti negativnu percepciju da modni dizajneri nemaju pojma što je vođenje dobrog i uspješnog restorana. Sredinom 90-tih pojavio se trend otvaranja "modnih restorana", a u njima se uglavnom grozno jelo. Za promociju novih restorana i kafića/ kavana koristili su se supermodeli poput Naomi Campbell, Claudije Schiffer i Elle Macpherson. Ipak, ni božanska ljepota popularnih supermodela nije mogla zasjeniti jako lošu ponudu hrane "modnih restororana" koja se uglavnom bazirala na havajskim pizzama, prženoj ribi i tužnim burgerima.

Baš je Ralph Lauren jedan od rijetkih kojima je pošlo za rukom da stvori uspješno modno-gastronomsko carstvo. Osim restorana, krenuo je s otvaranjem coffee shopova koji su postali hit na Tik Toku nakon što je nova glumačka ekipa serije Tračerice snimljena kako pije kavu u jednom lokalu. Dizajneri su sve prisutniji na sceni hrane tako rstorane imaju i Gucci u kolaboraciji s Massimom Botturom o čemu smo i pisali, Tiffany & Co., Louis Vuitton, Bergdorf Goodman i drugi.

image
Ralph Lauren Facebook Page/
image
Ralph Lauren Facebook Page/

Zabavan je kraj spomenutog intervjua u Vogueu gdje Lauren kaže da nije modni dizajner vjerojatno bi bio portir. Ne smatra se genijem i često razmišlja o sličnostima koje ima sa svojim portirom: "‘To sam mogao biti ja.’ Zašto ne? Ja nisam genije. Ima obitelj, ima život, ima svoje borbe i sretan je. Ja sam imao priliku raditi sve što sam želio u životu. Htio sam učiniti nešto veliko. Želio sam biti velik. Osjećam li se sretnim? Da. Jesam li zadovoljan? Da, mislim da jesam. Ne žalim ni za čim, jako sam sretan."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 15:35