Recepti za Halloween: samo za hrabre

Recepti  za Halloween: nemojte šiznuti, iza očiju se krije čokolada i kesten pire, žohari su datulje punjene pastom od pistacija, a jezivi prstići zapravo su keksići s bademima. Nismo poludjeli, samo vas želimo nagovoriti da nas pozovete na najbolji tulum za Halloween.

Priprema i stilizira Iva Rodić Novak. Snima Borko Vukosav

Čokoladne oči

Napraviti smjesu od osam zdrobljenih petit beurre keksa, 50 grama rastopljene čokolade i nasjeckanog ušećerenog đumbira. Smjesu oblikovati u kuglicu oko oljuštenog cijelog badema. Nakon toga svaku kuglicu “obući” u gotovi, već zaslađeni kesten pire (ponaša se kao plastelin pa je relativno lako). Na bagna mariju rastopiti bijelu čokoladu (na niskoj temperaturi) sa 200 grama maslaca pa umočiti svaku kuglicu i staviti je na masni papir. Pustiti da se stvrdne. (Bijelu čokoladu možete zamijeniti marcipanom, ali onda bjeloočnice neće biti baš bijele, nego pomalo “bolesne”). Prehrambenom bojom nacrtati kapilare, šarenicu i zjenicu.

Anatomski keksići

Napraviti hrskavo čokoladno tijesto od 15 grama kakao praha, 125 grama oštrog brašna, 25 grama šećera u prahu i 75 grama maslaca. Dodati i jedno žumance, bourbon vanilin šećer i malo Baileysa. Zamijesiti tijesto i ostaviti ga u hladnjaku barem pola sata. Zatim ga premijesiti pa uz pomoć modlica izrezati u oblik lubanje i kosti. Peći na 180 stupnjeva, 10 do 15 minuta.

* naša autorica nije uspjela pronaći modlice u Zagrebu pa je nagovorila prijateljicu da joj ih izradi. Slične se mogu naručiti s interneta, a i prijateljica autorice je odlučila napraviti cijelu kolekciju bizarnih modlica pa se možda pojave i na našem tržištu.

Beze mozak

Pet bjeljanjaka zapjeniti sa 300 grama šećera u prahu, dodati malo vanilije pa umutiti u ne prečvrst snijeg. Zatim dodati malo Maraschina, prstohvat soli, kapljicu octa. Crvenu prehrambenu boju dodavati dok se ne postigne željena nijansa. Smjesu ubaciti u slastičarsku vrećicu pa istisnuti moždane vijuge na masni papir. Posušiti ih u pećnici na maksimalno 150 stupnjeva, oko sat i pol. Za bizarnu Pavlovu, slagati red mozga, red želea od maline pa pustiti da se sve sljubi. Na kraju dodati šlag.

Datuljasti žohari

500 grama neoljuštenih, nesoljenih i netretiranih pistacija preliti vrelom vodom. Skinuti ljusku pa ih pomiješati sa 150 grama šećera i sve stući u mužaru. Dodati malo likera od naranče i sitno sjeckanih domaćih arancina. Zamijesiti sve u pastu, u oblik gliste. Zarezati datulje, izvaditi im koštice i napuniti ih pastom od pistacija. Umočiti do pola u rastopljenu tamnu čokoladu s narančom. Ohladiti. Za nogice (čokoladne črčkarije): rastopljenu čokoladu modelirati štrcaljkom na masnom papiru i pustiti da se ohladi.

Mini grobovi od peperminta

Old school pepermint bombone (one s punjenjem od čokolade) istući u vrećici batićem za meso, tako da se skoro pretvore u prah. Rastopiti na bagna mariji 30 grama mliječne i 200 grama tamne (75% kakaa) čokolade s malo zaslađenog konzerviranog mlijeka. Dodati smrvljene bombone i mrvicu cvijeta soli pa dalje kuhati neprestano miješajući. Izliti u lim za pečenje i hladiti nekoliko sati. Zagrijanim nožem izrezati u oblik grobeka, a od čokoladnih črčkarija (vidi recept za žohare) napraviti križ (ili neki drugi željeni oblik) pa ga namontirati.

Prhki prstići

Zamijesiti prhko tijesto do 200 grama oštrog brašna (u brašno dodati veliku žlicu mljevenog đumbira), 100 grama maslaca, 75 grama šećera i jednog žumanca. Pustiti da tijesto odmori u frižideru oko pola sata, sat. Razvaljati tijesto u glistu debljine jedan centimetar pa narezati na dužinu prosječnog ljudskog prsta. Na mjesto nokta staviti listiće badema. Skalpelom zarezati konture na mjestu članaka. Prstiće peći na 160 stupnjeva, oko 20 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 13:01