Lijepa obiteljska priča

Šampion Vinistre uskoro otvara jedan od najljepših podruma u zemlji, ukopan u zemlju izgleda bolje nego toskanski

Posjetili smo obitelj Deklić koja polako privodi kraju projekt vrijedan 5 milijuna eura, sadi nove vinograde i otvara nova radna mjesta

Obitelj Deklić iz Ferenci kraj Vižinade postigla je povijesni uspjeh, njihova odležana malvazija Konstantin upravo je osvojila platinastu medalju na Vinistri, koja je baš ovog petka po 30. put otvorila svoja vrata u Poreču. Šampionsku medalju dobili su i za mladi teran, a osim toga osvojili su i 5 zlatnih medalja. Odlične vijesti za vinariju koja gaji vinarsku tradiciju od daleke 1920. godine i četvrtu generaciju vinara i vinogradara ove obitelji - Davida, Dinu i Luciju Deklić, koji nastavljaju tradiciju djeda Konstantina, koji je i u 84. godini života vitalan i stalno u vinogradima. Ove vrijedne mlade ljude zatekli smo u novom velebnom podrumu taman prije nego su se zaputili na otvorenje Vinistre. S nama su podijelili velike novosti iz vinarije koja će ovu berbu dočekati i u novom podrumu na 3.000 kvadrata, koji se gradi već nekoliko godina. Kad bude gotov, bit će jedan od najimpozantnijih podruma u cijeloj Istri, ali i šire. Podsjeća na toskanska imanja na brdu okružena čempresima i vinogradima. To je Deklićima bio i cilj kad su ušli u projektiranje ove ogromne investicije od čak pet milijuna eura koja će za ovu obitelj i kraj značiti novu stepenicu u razvoju vinarstva.

image

Konstatnin Deklić svojim je unucima dao najvrijednije što ima - znanje i životnu mudrost, a oni su njemu u čast dali ime odležanoj šampionskoj malvaziji

Goran Šebelić/Cropix

Naime, Deklići su do svog sadašnjeg podruma kupili cijelo jedno brdo ispod kojega su ukopali veliki podrum. Iznad zemlje su dvije kušaonice - jedna za javnost za 50 ljudi, a druga za manje ekskluzivne grupe i radionice. Podrum će imati i prostor za ljubitelje cigara. Novost u njihovoj proizvodnji bit će odležavanje vina u betonskim jajima i amforama. S novim podrumom imat će mogućnost četiri tipa odležavanja - u inoksu, drvu, betonu i amfori. Dosad su se većinom fokusirali na svježa vina, a kroz ovaj projekt napravit će iskorak u maceriranim i odležanim vinima te manjim proizvodnjama. Ovaj projekt ne zasniva se na količinskom povećanju - njegov kapacitet bit će 250 tisuća boca. Sada proizvode oko 150 tisuća boca, te obrađuju oko 20 hektara vinograda. Isto tako, kažu nam, zaposlit će 10 novih ljudi te zasaditi dodatnih 5 hektara vinograda. U novi podrum useljavaju s berbom 1. kolovoza, a sada je u tijeku opremanje ogromnog podruma te sadnja loza malvazije i terana na brdu gdje je izgrađen, uz staru vinariju i njihovu obiteljsku kuću. A pogled na kraj i more, moramo priznati, su fantastični.

image

Dino, Lucija i David Deklić sa šampionskim priznanjima s Vinistre

Goran Šebelić/Cropix
image

Deklići su na ovogodišnjoj Vinistri osvojili dvije šampionske nagrade

Goran Šebelić/Cropix

"Ovo je prvi put da smo dvostruki šampioni na Vinistri. Dosad na Vinistri u 30 godina postojanja te manifestacije nije bilo dvostrukih šampiona. Ovo nam je i prvi put da nam je dodijeljena nagrada za šampiona Vinistre. Lani je naša odležana malvazija iz 2020. dobila platinasto priznanje, a ove godine je to ponovno potvrdila. Isto tako, dobili smo i priznanje za mladi teran što je za nas izuzetna čast jer je 2023. godine bila izuzetno teška. Uspjeli smo dobiti i za njega šampionsku titulu. Time smo pokazali da nije samo Motovun terror i potencijal za odlične terane. Uspjeli smo napraviti odličan teran na crvenoj zemlji. Inače, Vižinada je poznata po puno nagrađivanih malvazija", kaže nam Dino Deklić koji zajedno s bratom Davidom vodi proizvodnju ove obiteljske vinarije gdje je sve posvećeno lozama i vinu. Braća su završila studij enologije u Poreču i već prije 10 godina preuzeli kormilo obiteljske vinarije, a u poslu im se pridružila i mlađa sestra Lucija, koja vodi degustacije i marketing. U svemu im pomažu otac Marini i stric Klaudio te naravno djed Konstantin kome su u čast dali i ime odležanoj šampionskoj malvaziji nakon što su baki Gracijeli u čast dali imena liniji njihovih pjenušaca. Dino i David zajedno popisuju sva vina.

"U vrijeme berbe dva mjeseca obojica smo u podrumu dan i noć. Spavamo samo 4 sata dnevno. Tata i nono su više savjetnici oko vinograda i položaja te su najčešće u vinogradima. No, prije punjenja boca, uvijek svi skupa degustiramo vino i donosimo skupa odluke", priča nam David. Sestra Lucija otkriva da djed Konstantin odlučuje kada će se brati koje grožđe, jer je stalno u lozama.

image

Logo vinarije simbolizira četiri generacije obitelji Deklić

Goran Šebelić/Cropix

"Nas dvojica smo četvrta generacija vinara u obitelji Deklić što simbolizira i naš logo. Naša prva berba bila je 2014. godine. A ta je godina bila najteža berba, jer je godina bila vlažna i kišovita. Odmah su nas stavili u vatru. Grožđe nije imalo dosta šećera, bilo je puno problema. No, uspjeli smo napraviti dobro vino što nam je diglo samopouzdanje. I tada smo krenuli hrabro dalje. Obojica smo završili stručni studij vinarstva u Poreču. Svi koji smo tamo studirali, puno smo toga naučili. Imali smo izvrsne mentore i profesore. To iskustvo i praksu koju smo tamo dobili su neprocjenjivi", priča nam David koji je od Dina stariji samo godinu dana. Lucija, koja je studirala ekonomiju, mlađa je od njih pet godina. Posebno su zahvalni djedu prema kojemu su i nazvali nagrađivanu malvaziju jer ih je uz oca od malih nogu uveo u svijet vinogradarstva i vinarstva. Bez obzira na uspjehe, i danas braća Deklić s ocem i djedom sudjeluju u rezidbi koja traje i dva mjeseca. Taj posao ne prepuštaju nikome iako u vinariji radi 20-tak djelatnika. Kažu, "sve počinje upravo od toga".

image

Lucija i David pokazuju betonska jaja za odležavanje vina

Goran Šebelić/Cropix

"Oduvijek smo skupa u lozama. Iskustvo našega djeda najviše nas je motiviralo da ostanemo u ovom poslu. Prenio je na nas navike rada u vinogradu. I zato nam je bilo normalno i logično da odležano vino nosi naziv Konstantin. To je vino za razliku od svježih malvazija pet dana duže macerirano. Potom je bilo na finom talogu skoro sedam, osam mjeseci", kaže nam David. Vino je nastalo u korona godini, koja je bila najteža.

"Koliko god je ta korona bila loša zbog financija, bila je dobra za stvaranje novih proizvoda. Onda smo shvatili potencijal odležavanja malvazije i tog grožđa. Stavili smo vino u hrastove bačve 12 mjeseci. Nakon toga vino je bilo na dodatnom odležavanju u inoksu još 12 mjeseci. Lani smo na Vinistri dobili za njega platinastu medalju, ali nismo žurili da ga izbacimo na tržište, već smo ga napunili u boce gdje je već godinu dana. Bitno je da vino prije izlaska na tržište odleži u boci jer ga ona stabilizira", govori David. Inače, u njihovom podrumu crna vina poput terana, merlota i cabernet sauvignona odležavaju po dvije godine.

image
Goran Šebelić/Cropix

"Mladi teran koji je sad dobio nagradu na Vinistru ići će na odležavanje u drvene bačve od 225 i 500 litara. Vidjet ćemo njegove rezultate za godinu ili dvije. Sada je trpak i divlji, treba mu drvena bačva. Inače, naš šampionski teran nastao je u jednoj izazovnoj godini gdje je jako trebalo paziti na grožđe. Berba tog terana bila je tek 15. listopada. Nakon toga je bila maceracija 25 dana na vlastitim kvascima, a onda je išao u inoks na odležavanje", objašnjava nam Dino.

image

Vinski podrum Deklić snimljen krajem 2022.

Goran Šebelić/Cropix
image

Veliki podrum vinarije Deklić danas, nekoliko tjedana prije otvorenja

Goran Šebelić/Cropix

Jako se obitelj raduje novom podrumu čija je gradnja počela 2021. godine jer će za njih značiti neki novi početak, ali i nove tehnologije. U podrum stižu drvene i inoks bačve i tankovi iz Francuske, zatim amfore iz Gruzije te betonska jaja iz Francuske. Sve će to omogućiti da Deklići razviju neke nove stilove vina.

"Imat ćemo više tipova degustacija; glavnu kušaonicu, zatim kušaonicu na katu za privatne degustacije i radionice. Isto tako, imat ćemo VIP salu za vertikale i starije berbe. Imat ćemo i prostoriju za ljubitelje cigara. Što se tiče samog podruma, imamo amfore iz Gruzije te vina u betonu, jako velik prostor dali smo barrique sali. Imat ćemo i poseban prostor za pjenušce koje radimo klasičnom metodom. Istodobno s time dizali smo i nove nasade. U zadnje tri godine zasadili smo dodatnih 3,5 hektara vinogradara, a u planu nam je još pet u idućih 5 godina. To nam je kratkoročna projekcija. Sadimo na vlastitom zemljištu. Veći dio smo kupili, i to sve oko Vižinade i Kaštelira", pričaju nam složna braća Deklić. Podrum im je projektirao poznati arhitekt Viktor Vrečko iz Zadra s kojim su obišli podrume u Toskani kako bi bila funkcionalna. Odmah ih je oduševio, jer je u Vižinadu na prvi sastanak došao u potpunosti informiran o vinariji i cijelom području. On će biti zaslužan i za unutrašnjost vinarije, koja se u potpunosti stopila s okolišem.

image

U sklopu podruma, koji će na vrhu imati park, a pored i heliodrom, nalazit će se više degustacijskih sala

Goran Šebelić/Cropix
image

S brežuljka u koji je ukopan podrum seže prekrasan pogled na vinograde, more i okolne gradove i brežuljke

Goran Šebelić/Cropix

"Viktoru je ovo prvi projekt vinskog podruma. Radio je na projektu crkve u Solinu. Nedavno je došao u Hrvatsku. Do njega smo došli preko preporuka. Oduševio nas je na prvu, jer čim je došao, vidjeli smo da je sve istražio o nama, o terroiru, o zemlji. Nismo ga mogli odbiti. Odmah nam je napravio skicu i osvojio nas. Cijela vinarija ima naglasak na crvenoj zemlji i lijepo je uklopljena u brdo", kažu nam Deklići. Vinarija ima tri kata, a na vrhu će imati park. Isto tako, bit će uređen i heliodrom. Bit će to luksuz na brdu s pogledom na okolne brežuljke, vinograde, more, gradiće poput Dajle i Buja. Za burnog vremena pogled puca skroz na Veneciju i Alpe. Baš zato, Deklići jedva čekaju novu etapu u razvoju njihove vinarije s velikom tradicijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 20:02