PIŠE SAŠA ŠPIRANEC

U prošlosti gotovo istrijebljena, Carmenère je prošla trnovit put da bi postala sortom budućnosti

Bolje se prilagođava klimatskim promjenama, nedostatku vode i višim temperaturama koji su stigli u većinu svjetskih vinograda

Sorta carmenère prošla je dug i trnovit put od nekoć važne sorte bordoške regije u Francuskoj, preko gotovo potpunog istrebljenja u domovini, do povratka u vidu jedne od najvažnijih sorti današnjice u Čileu. Već sada velika zastupljenost u toj zemlji i dalje raste, s tendencijom da joj i globalni značaj, osobito zbog neizbježnih klimatskih promjena, bude u usponu. Uzrok njezina nestanka u domovini je pojava filoksere koja je istrijebila stare bordoške vinograde u 19. stoljeću, a pri obnovi su je vinogradari zbog slabijeg primanja na američku podlogu pri kalemljenju jednostavno izostavili i ustupili mjesto tada novim i rastućim sortama cabernet sauvignonu i merlotu.

U Čileu nije opstala zbog nečije providnosti neko iz puke slučajnosti. Naime, ogromne površine...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 07:40