RUČAK DO 5 EURA

Omiljeni riblji klasik: kako napraviti najslasnije pržene srdele, plus osnovni recept za krumpir salatu

 Marko Miscevic/
Ovaj ručak, pod pretpostavkom da neke sastojke za salatu već imate u hladnjaku, koštat će vas manje od 5 eura

Nađete li se u blizini tržnice ili u supermarketu naletite na pakiranje svježih srdela, nemojte previše razmišljati, ubacite ih u torbu ili košaricu i danas za ručak pripremite najslasnije pržene srdele s krumpir salatom.

Ovom klasiku vraćamo se često, posebice zato što znamo da nas neće koštati previše, a vole ga baš svi za stolom. Kilogram srdela na tržnicama se trenutno prodaje po cijeni od oko 4 eura, dok će vas smrznuta srdela u supermarketu koštati oko 3 eura. Dodate li tome i kilogram krumpira, cijena kojeg je oko 1 euro po kilogramu, na ručak za cijelu obitelj, uz ostale dodatke, potrošit ćete manje ili oko 5 eura.

image
Nikola Vilic/Cropix

A od ostalih dodataka trebat će vam tek brašno, ulje i sol, dok krumpir salatu možete začiniti po samo svom ukusu. Dodati joj možete i dva, tri mlada luka, sitno sjeckani peršin, ulje i ocat, ali i malo senfa, grčkog jogurta, limunova soka, kopra i drugih dodataka po želji. Više savjeta za stvarno dobru krumpir salatu možete pronaći ovdje, a cijeli recept naše suradnice Slavice Šagolj ostavljamo u nastavku.

image
Marko Miscevic/

Trebat će vam:

800 g do kilogram svježih srdela

2-3 žlice oštrog brašna

sol

500 g krumpira

vezica mladog luka

250 ml suncokretovog ulja

ocat

Priprema:

Srdele očistite. U tanjur stavite brašno i malo soli i u tu mješavinu uvaljajte svaku srdelu prije pečenja. U tavu ulijte ulje i dobro ga zagrijte. Stavite peći srdele sa svake strane po minutu do dvije, ovisno o veličini ribe. Pečene ribice stavite na kuhinjski papir da se upije suvišna masnoća.

ZA KLASIČNU KRUMPIR SALATU:

Krumpir skuhajte u slanoj vodi, obavezno s ljuskom. Skuhan i ohlađen krumpir narežite na željene komade i stavite u zdjelu, dodajte na kolutiće narezan mladi luk. Začinite soli, octom i paprom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 16:38