MUDAVAC

Jeste li već vidjeli ovu mediteransku ljepoticu? Orhideja čije latice izgledaju kao goli čovjek

 Shutterstock/@ adriennsasvari
Često raste na napuštenim poljoprivrednim površinama, grmovima i pokraj staza, a brojna je na obalama

Kaćun (lat., Orchis), rod trajnica iz porodice kaćunovki ili orhideja (Orchidaceae). Latinsko ime roda dolazi iz grčke riječi za testise zbog oblika njegovih gomolja, pa je u hrvatskom poznat i kao mudavac ili pasja jaja. Rod, s gotovo 60 vrsta, raširen je po velikom dijelu Europe, sjeverozapadnoj Africi i Kini (Xinjiang i Tibet), a u Hrvatskoj je zabilježeno više vrsta i podvrsta, među kojima i talijanski kaćun koji vam danas predstavljamo.

Zbog specifičnog oblika medne usne ova orhideja kolokvijalno je poznata i kao “goli čovjek”. Ako je tražite na webu, upišite “Naked man orchyd”. Raste na Mediteranu i možete ju pronaći i na jugu Hrvatske, posebice u Nacionalnom parku Mljet. Nikako je nemojte brati jer je ugrožena i zakonom zaštićena vrsta. Cvate u travnju i svibnju te svojim robusnim cvatom prevladava u prostoru dajući mu jedinstven šarm. Rasprostranjena i uobičajena u cijeloj regiji, jedna je od najpoznatijih mediteranskih orhideja.

image
Shutterstock

Ova orhideja, česta na cijelom mediteranskom području, raste u lokaliziranim, ali često gustim kolonijama. Može se naći na Bliskom istoku, Malti, Cipru, egejskim otocima, u Turskoj, Grčkoj, Italiji, Španjolskoj i Portugalu. Često raste na napuštenim poljoprivrednim površinama, grmovima i pokraj staza, a brojna je na obalama.

image
James Qualtrough/Unsplash

Nalazi se na listi ugroženih vrsta zbog prevelikog branja jer ima antidiuretička, antiflatulentna svojstva i afrodizijak je. Biljka se koristi za pravljenje toplog napitka zvanog salep. U Turskoj je toliko popularna da se godišnje sakupi oko 30 tona gomolja, što je dovelo do ugroženosti te je zabranjen njezin izvoz. Salep je omiljeno piće u Grčkoj i BiH.

image
Shutterstock

Orchis Italica

Prema dostupnoj literaturi, krizantema (lat. Chrysanthemum) je rod s oko 40 vrsta višegodišnjih cvjetnica iz porodice glavočika (Asteraceae). Sve krizanteme potječu od osnovne vrste Chrysanthemum indicum, a dijele se ovisno o rasporedu, obliku i veličini cvjetova, prema vremenu cvatnje, prema veličini cvatne glavice, a postoji i podjela na vanjske te stakleničke.

` Vrsta: Magnoliophyta

` Razred: Liliopsida

` Red: Orchidales

` Obitelj: Orchidaceae

` OPIS: Naraste do 50 cm visine i u podnožju biljke ima rozetu prepoznatljivih valovito obrubljenih listova. Listovi su ponekad prošarani smeđom bojom. Postoje još tri ili četiri mala lista koja omotavaju stabljiku. Cvjetovi se nose u gustom cvatu i obično su blijedo do tamno ružičaste boje. Povremeno se pojave čisto bijeli primjerci, ali su rijetki.

` RASPROSTRANJENOST: Orhideje rastu posvuda, osim u pustinjama i na ledenjacima, no najimpresivniji oblici mogu se pronaći u tropskim područjima. Orchis italica (talijanski kaćun) rasprostranjena je i uobičajena biljka u cijeloj regiji te jedna od najpoznatijih mediteranskih orhideja.

` KLIMA: Mediteranska

` VRIJEME CVATNJE: Travanj i svibanj

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 10:40