RASTE POSVUDA

Ovaj mrski vrtni korov je zapravo odličan saveznik u borbi protiv celulita. Evo kako ga možete iskoristiti

 OREST LYZHECHKA/GETTY IMAGES

Puzava pirika ili troskot vrlo je čest korov u vrtu, a raste doslovce posvuda - i u nekvalitetnoj zemlji, na poljima i livadama, putevima... Mnogi muku muče da je se riješe, a ni ne znaju da je riječ o ljekovitoj biljci od koje mogu imati višestruku korist. Pogotovo zato jer je rano proljeće savršeno vrijeme za vađenje njezinog korijena.

image
VICTORIA MOLOMAN/GETTY IMAGES

Pirika je odlična kao sredstvo za izbacivanje vode iz tijela, pogotovo ako patite od urinarnih infekcija i problema s bubrezima. Svježi sok od listova se tradicionalno koristi za čišćenje krvi i opću detoksikaciju tijela. Sjajna je kod rješavanja problema s kožom, kao što su akne i ekcemi. No ono zbog čega je upućene žene posebno vole je činjenica da je odličan saveznik u borbi protiv celulita. U tu svrhu koristi se čaj od korijena pirike, a evo kako ga napraviti.

Iz zemlje izvadite korijen pirike pa uklonite sve tanke korjenčiće sa strana, operite i ostavite da se dobro osuši na suncu. Kad je potpuno presušen (ne smije ostati u njemu vode kako se ne bi upljesnivio) izlomite ga na komadiće. Potom skuhajte čaj na sljedeći način: dvije žlice osušenog korijena pirike navečer prelijte s pola litre hladne vode i ostavite preko noći. Ujutro prokuhajte pa kuhajte dok pola vode ne ispari. Potom skinite s vatre i dodajte onoliko vruće vode koliko je isparilo. Ovako pripremljen čaj pijte šest tjedana svaki dan, 250 mililitara ujutro prije jela i još toliko prije spavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 18:56