U NEKIM KULUTRAMA JE SVET

Ovaj popularni cvijet, koji se lako uzgaja, pomoći će vam da bolje spavate, ali i kod niza drugih zdravstvenih problema

 MOONSTONE IMAGES/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Slatko mirisni cvijet jasmina može ispuniti sobu ili vrt svojim opojnim mirisom i malo je onih koji mu mogu odoljeti. Iako je jasmin vinova loza koja se obično uzgaja na otvorenom, neke se sorte mogu uzgajati i kao sobne biljke. Rod Jasminum sadrži više od 200 loza i grmova, a osim opojng mirisa manje je poznato koliko zdravstvenih benefita se krije u ovom cvijetu.

Prema portalu Indigo Herbs jasmin je bogat antioksidansima koji u interakciji s gastrointestinalnim enzimima olakšavaju bolju apsorpciju hranjivih tvari i promiču zdrav rad crijeva. Također djeluje na promicanje rasta dobrih bakterija u crijevima i otkriveno je da uklanja štetne bakterije. Antispazmatična svojstva jasmina čine ga korisnim za ublažavanje probavnih smetnji, grčeva u želucu i smiruju upalu.

Navodi se i kako je nedavna studija pokazala da je ekstrakt cvijeta jasmina učinkovit u inhibiciji rasta Escherichie coli, Staphylococcus aureus i Bacillus cereus. Ove patogene bakterije odgovorne su za mnoge gastrointestinalne poremećaje, koji mogu uzrokovati mučninu, povraćanje i proljev. Rezultati su pokazali da su ekstrakti jasmina u koncentraciji od 25%, 50%, 75% i 100% inhibirali rast bakterija.

Osim ovih prednosti dokazano je i da osnažujući miris eteričnog ulja jasmina poboljšava raspoloženje, oslobađa stresa i spušta tjeskobu na razinu koju možete lakše kontrolirati. Studija objavljena u "Journal of Health Research" proučavala je učinak inhalacije ulja jasmina na središnji živčani sustav i raspoloženje. Otkrili su da ulje doista utječe na raspoloženje i aktivnost mozga, a sudionici su izjavili da su se osjećali pozitivnije, energičnije, pa čak i romantičnije.

image
ALMAJE/GETTY IMAGES

Također je dokazano da jasmin (kad se konzumira kao čaj ili se koristi u obliku eteričnog ulja) ima sedativne učinke na živčani sustav, umiruje i opušta napete živce. Kao i mnoge druge biljke, čini se da ima adaptogena svojstva koja prema potrebi mogu pojačati ili smanjiti živčani sustav. Utvrđeno je da sedativni spojevi koji se nalaze u ovoj biljci promiču miran san, pomažu izazvati san kod osoba koje pate od nesanice i reguliraju neredovne ili nepravilne obrasce spavanja.

Studija objavljena u "European Journal of Applied Physiology" otkrila je da sam miris jasmina ima sedativne učinke i na aktivnost autonomnog živca i na raspoloženje. Istraživači su otkrili da je udisanje jasmina (zajedno s lavandom) pomoglo u smanjenju otkucaja srca i izazvalo osjećaj smirenosti i opuštenosti, pomažući sudionicima da lakše utonu u san.

Jasmin je odavno poznat kao afrodizijak i pojačivač libida od strane drevnih travara sve dok se ovaj cvijet koristio kao biljni lijek. Njegov egzotičan, omamljujući miris ne samo da podiže raspoloženje, već pomaže u uklanjanju emocionalnih barijera i potiče osjećaj intimnosti. Njegova antidepresivna svojstva u kombinaciji sa sposobnošću opuštanja tijela čine jasmin izvrsnim uljem za prevladavanje seksualnih problema koji su u glavi, a ne izravnih fizioloških problema reproduktivnog sustava.

Eterično ulje jasmina ima dugu povijest upotrebe za njegu žena kroz svaku fazu njihovog reproduktivnog života. Sa svojstvima prirodnog balansiranja hormona, pokazalo se da poboljšava simptome PMS-a (predmenstrualnog sindroma), menopauze i djeluje kao "emenagog" (tvar koja stimulira ili povećava menstrualni protok). Emenagogično svojstvo ulja jasmina regulira

Tipična upotreba

Biljni čaj od cvijeta jasmina

Kipućom vodom preliti 1 žličicu cvjetova po osobi. Cvjetovi jasmina mogu se pomiješati sa zelenim čajem, upotrijebite ½ čajne žličice zelenog čaja i ½ čajne žličice čaja od jasmina u posudi za svaku osobu. Kuhajte 5 - 10 minuta.

Eterično ulje jasmina

Eterično ulje jasmina može se koristiti u kupki ili ispariti u uljnom plameniku. Može se dodati u ulje ili kremu za masažu. Već razrijeđen u ulju slatkog badema, koristite 6-8 kapi po kupki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 10:29