NEOBIČNO, ALI PRIVLAČNO

Pogledajte kako je dizajnerica vrtova spojila estetiku, ekologiju, kreativnost i - vino!

 VANESA PANDŽIĆ/CROPIX
Umjetnička izložba Platno prirode otvorena je u zagrebačkom diWine Baru do kraja lipnja

Kako prirodne pejzaže unijeti u bilo koji stambeni, poslovni ili ugostiteljski prostor? Odgovor na to pitanje pronašla je dizajnerica vrtova Katarina Jakšić, usmjerivši svoju strast prema prirodi u inovativan koncept umjetničkog izričaja koji u promatraču budi ekološku svijest.

Ona od prirodnih materijala poput mahovine, asparagusa, drvenih grančica i suhog cvijeća stvara nevjerojatne slike kojima šalje poruku usmjerenu na očuvanje prirode, ali i osvještavanje važnosti o korištenju prirodnih materijala u uređenju prostora.

image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX
image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX
image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX

Katarinine zidne dekoracije spajaju dizajn, kreativnost, ekologiju i prirodu, a ovom prilikom i vino. Naime, u zagrebačkom diWine Baru u Ilici 93 postavljena je njezina umjetnička izložba Platno prirode, koja traje do kraja lipnja.

Sve svoje radove izrađuje isključivo od organskih materijala.

- Moje ideje proizlaze iz prirode i sve što vidite na slikama je potpuno prirodno. Stalno istražujem načine kojima ono što u vidim u prirodi mogu prenijeti na svoja djela. Cijela ideja je da ljudima pokažem da mogu u svoje stanove, poslovne prostore, zapravo bilo koji interijer, unijeti nešto prirodno te da tako direktno mogu biti okruženi i povezani s prirodom - kaže Katarina.

image

Dizajnerica vrtova Katarina Jakšić i Irena Lučić, voditeljica diWine Bara, snimljene na otvorenju izložbe

IRENA LUČIĆ

Ove zidne dekoracije imaju još jednu veliku prednost - ne zahtijevaju nikakvo posebno održavanje. Konkretno, rađene su tehnikom konzerviranja prirodnih materijala u glicerinu, koje djeluje kao prirodni antistatik, pa neće na sebe privlačiti prašinu. Upravo zbog toga, slike se ne smiju špricati niti zalijevati, a rok trajanja im je duži od 10 godina. Podloga za slike je drvo, odnosno iveral, te ponekad i metal, a Katarinu najviše vesele starinski, antikvitetni okviri koji su joj dodatna motivacija za kreativnost.

Na Instagram profilu @planant.hr može se vidjeti i kako Katarinine zidne dekoracije izgledaju u interijerima, od maslačaka postavljenih u nekadašnji električni kamin, do okruglih okvira s polarnom mahovinom, ogledalcima i lišajem u spavaćoj sobi.

Inače, glavni materijal, mahovinu, umjetnica nabavlja iz Španjolske, Francuske i Poljske, odnosno naručuje iz farma mahovine koje se uzgajaju upravo za tu namjenu. Katarina ističe kako mahovinu iz prirode nije dozvoljeno uzimati, što ona dobro zna i poštuje, te ne želi na takav način svojim radovima slati pogrešnu poruku, iako je svjesna da mnogi ljudi to čine usprkos zabrani, jer je tako - jeftinije.

Nakon izložbe u diWine Baru, Katarina Jakšić priprema novu, nešto veću, u Domu specijalne policije u Zagrebu koje će se moći pogledati od 3. do 9. srpnja ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 20:36