RETRO STIL

Luksuz i zadržavanje topline u prostoru: Baršunaste zavjese su se vratile u trend

 @studio_mills
Ovo možda nije bila vaša prva pomisao, ali izolacijska svojstva baršuna svakako su vrijedna spomena

Ako je jedna stvar sigurna, to je da baršun ima svojih pet minuta i na planira tako brzo otići. Bilo da se radi o komadima namještaja s naglaskom ili stilu 70-ih, ovaj super mekani tekstil zasigurno je trenutno u trendu. Stoga ne čudi da se baršunaste zavjese ponovo vraćaju u trend. Spajajući stil s praktičnošću, dok također dodaje dašak luksuza vašim prozorima, ima mnogo toga za voljeti u ovom retro dizajnu.

Oni koji se sjećaju 70-ih ili 90-ih prvi će vam reći da ideja baršunastih zavjesa nije ništa novo, ali dizajneri ih koriste na nove načine za suvremeniji izgled.

Plišani materijal čini izvrsnu dekoraciju prozora zahvaljujući reflektirajućim svojstvima svoje kratke dlake i meke teksture, ali nisu samo ove estetske kvalitete ono što nas privlači; težak materijal također je fantastičan izolator.

ZAŠTO BISTE KORISTILI BARŠUN NA VAŠIM PROZORIMA?

1. NUDE DODATNU TOPLINU

Ovo možda nije bila vaša prva pomisao, ali izolacijska svojstva baršuna svakako su vrijedna spomena, pogotovo jer vam tretmani prozora mogu pomoći da uštedite novac na računima za energiju. Zbog težeg materijala, dodatna težina baršunastih zavjesa jednaka je dodatnom zadržavanju topline, što ih čini savršenim izborom za ugodu vašeg doma.

Ako imate propuh u domu ili prozore s jednostrukim ostakljenjem, baršunaste zavjese pomoći će vam da vaš dom bude topliji. Budući da je baršun prirodno deblja tkanina, materijal odlično zadržava toplinu, a još je bolji kada je uparen s toplinskim podstavama koje pružaju taj dodatni sloj topline.

2. TEKSTUROM DAJE OSJEĆAJ LUKSUZA

Trend baršuna nije pokazao znakove da će uskoro nestati. Ovaj bezvremenski tekstil je omiljen zbog svoje jedinstveno meke i plišane teksture koja prostoru dodaje dašak sofisticirane elegancije. Postoji razlog zašto je raskošni tekstil stotinama godina bio statusni simbol.

Teksturirani izgled i način na koji njegova gustoća uzrokuje različite varijacije boja ovisno o rasvjeti, dodaje meku teksturu prostoru, što rezultira trenutačno toplijom i ugodnijom atmosferom. Dobro je odabrati zavjese ili rolete u nijansama koje pogoduju tom osjećaju.

3. NJIHOVA TEŽINA IM POMAŽE DA BOLJE VISE

Ako ste ikada nosili odjeću od baršuna, znat ćete da je to težak materijal. Iako to nije nužno od pomoći ako cijelu večer nosite odijelo, težina baršunastih zavjesa može im pomoći da bolje stoje na vašem prozoru.

Ako ste se pitali trebaju li zavjese dodirivati pod, odlučite li se za baršun, odgovor je definitivno da. To je zato što materijal daje elegantniji stil, plus što vam omogućuje da cijenite sve prednosti težine materijala.

4. DOBRO SE UPARUJU S DRUGIM DODATCIMA

Kombinacija zavjesa i roleta pokazala se popularnom opcijom ovih dana, posebno kao tretman prozora dnevne sobe. Ne samo da nudi priliku za igru s kontrastnim bojama i materijalima, već znači i bolju izolaciju tijekom hladnijih mjeseci.

Pokušajte koristiti baršunaste zavjese uz običnu pamučnu rimsku zavjesu (ili obrnuto) kako biste kontrastirali neprozirnost i omogućili bolju kontrolu razina osvjetljenja u vašem domu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 21:56