Vrijedni savjeti

"Marie Kondo je uredila moj dom i to mi je pomoglo da prestanem s besmislenim trošenjem"

 /SHUTTERSTOCK

Kada je Marie Kondo objavila svoju najprodavaniju knjigu prema New York Timesu, “Čarolija pospremanja koja mijenja život”, mnogi su objeručke prihvatili njezin pristup organiziranju i uklanjanju nereda kao i ideju da se okružimo stvarima koje izazivaju radost. Mnogi koji su slijedili KonMari metodu 2018. i uspješno očistili svoj dom od nereda - od tada se nisu osvrnuli. Cijene stvari koje posjeduju i spremni su biti nemilosrdni prema predmetima koji ulaze i izlaze iz doma kako bi imali prostor koji odražava ono što vole i njihove vrijednosti. Kao bonus, smiruje to što znaju da dom nije prepun stvarima u kojima samo napola uživaju ili koje ne trebaju.

image
CHRISTOPHER POLK/SHUTTERSTOCK/CHRISTOPHER POLK/SHUTTERSTOCK

Ova vrsta kuriranja ipak ne dolazi bez izazova. Čini se da konzumerizam vreba iza svakog ugla, posebice na društvenim mrežama. Prema Schwabovoj anketi Modern Wealth iz 2019., 49 posto milenijalaca kaže da su društveni mediji utjecali na njih da troše novac, a to nije iznenađenje: Instagram je prepun influencera u slatkim odjevnim kombinacijama i prekrasnim domovima. (Ponekad im je to doslovno dio posla!) Također je nemoguće izbjeći oglase, a prodaja oglasa na društvenim mrežama raste iz godine u godinu.

Od primjene metode KonMari na druge aspekte života, navigacija stranicama na društvenim mrežama također je lakša. Imaju potpuno novi odnos s kupnjom i svoju impulzivnu kupnju pretvaraju u namjerno trošenje, koje čini dom, ormar i novčanik sretnima. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da to postane navika.

image
VICTORIABEE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Usredotočite se na ono što vam uistinu donosi radost

Odvojite malo vremena da razmislite o stvarima koje vas uistinu čine sretnima i onim što je stvarno važno. Neke vesele sati s prijateljima, večernji izlasci s mužem i da, stvari kao što su omiljeni par traperica ili kolekcija modernih sunčanih naočala. Važan korak u KonMari metodi je vizualizacija vrste doma u kojem želite živjeti i kako želite živjeti u njemu. U svojoj knjizi "Spark Joy", Kondo je napisala: - Kada zamišljate svoj idealan životni stil, zapravo razjašnjavate zašto želite pospremiti i identificirate život kakav želite živjeti nakon što završite.

Možete zamislila organizirani ormar pun odjeće koju volite, dom koji je udoban i ima dobar raspored koji vam omogućuje kvalitetno provođenje vremena s prijateljima i obitelji. Impulsi kupnje koje koristite samo jednom nisu uključeni u taj popis, a naučite da je taj novac bolje potrošiti na čašu vina kad ste vani s prijateljima ili na haljinu koju znate da ćete nositi cijelo vrijeme. Saznanje o tome što vam donosi radost pomaže u donošenju boljih odluka kada je u pitanju potrošnja, a također održava vaš dom urednim i ne natrpanim - to je dobitna kombinacija!

image
HALFPOINT/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Pregledajte ono što već imate

Koliko puta ste kupili novi džemper, koji je u osnovi isti kao onaj koji već imate? Vrijeme je da naučite da kupnja sličnih stvari, svjesno ili nesvjesno, može dovesti do nepotrebnog trošenja i nereda. To što znate što već posjedujete može biti od velike pomoći, posebno kada je u pitanju listanje ili pregledavanje omiljenih trgovinama. Naučite da samo zato što nešto volite ne znači nužno da to trebate posjedovati. Pitanje: - Imam li već nešto slično? može pomoći da vaš ormar i dom budu uređeni.

S druge strane, također je korisno znati koje stvari su vam potrebne! U ovom slučaju možete iskoristiti prednosti društvenih medija i online kupnje čitajući recenzije, postavljajući pitanja i istražujući različite proizvode kako biste bili sigurni da ćete kupiti nešto što će vam se svidjeti. Odjeljak za bilješke na telefonu dobro dođe, posebno kada je u pitanju odjeća. Napravite popis svih svojih stvari u ormaru, podijeljenih na dijelove kao što su donji dio, gornji dio, haljine, cipele itd. i zaseban popis "za kupnju" tako da možete referencirati ono što već imate i što vam treba. Značajka proširene stvarnosti koju pružaju neki trgovci učinila je kupnju stvari za dom mnogo lakšom, budući da prije kupnje možete vidjeti kako će stvari izgledati u vašem prostoru.

image
ONFOKUS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kupujte samo nove stvari koje izazivaju radost

Ako se želite okružiti stvarima koje volite, pokušajte stvarno zavoljeti neki komad prije nego što ga kupite. Stručnjaci čak preporučuju da malo pričekate prije kupnje; čekanje može biti bolno, ali vrijedi pronaći komad koji apsolutno volite. Lauren Silbert, potpredsjednica odjela za osobne financije na TheBalance.com, nazvala je to “odličnim testom protiv želje za razbacivanjem. […] Pitam se: - Trebam li to kupiti, po ovoj cijeni, kasnije ili pod drugačijim okolnostima? Ako je odgovor ne, onda je to znak da bi ovo mogla biti impulzivna kupnja.

Biti izbirljiv oko toga što kupujete samo je još jedan način razmišljanja o tome što vam izaziva radost, lakmus test Marie Kondo za ono što zadržavate, a što odbacujete. - Kada nešto izazove radost, trebali biste osjetiti malo uzbuđenje, kao da se stanice u vašem tijelu polako dižu, napisala je Kondo u knjizi “Spark Joy”. - Međutim, kada držite nešto što vam ne donosi radost, primijetit ćete da vam je tijelo teže. To imajte na umu dok pregledavate stvari online i osobno. Naravno, ne možete to odrediti online, ali kada artikl stigne, odvojite vrijeme da budete siguran da vam se stvarno sviđa i ne oklijevam vratiti stvar, ako taj osjećaj ne stigne.

Uredite svoje objave društvenih medija i prestanite pratiti račune zbog kojih se osjećate loše

Možda je inspirativno i zabavno pratiti određene influencere na društvenim mrežama, ali ako postoje računi zbog kojih se osjećate kao da na bilo koji način niste dovoljno dobri ili kao da trebate kupiti određene stvari da biste se osjećali sretnijim, razmislite o prestanku praćenja ili isključivanju tih računa na neko vrijeme, ili barem ispitajte zašto je to tako. Studije su pokazale da česta upotreba društvenih medija može utjecati na samopouzdanje osobe.

Napravite eksperiment u kojem ćete utišati što više korisničkih računa influencera na svom Instagramu na dva tjedna da vidite kako se osjećate. Društveni mediji mogu biti izvrstan alat za povezivanje, zajednicu i inspiraciju, ali što više vremena provodimo daleko od njih, to više shvaćamo da biti u tijeku s trendovima ili novim izdanjima nije toliko važno. Također ćete otkriti da kada se od vas ne traži kupnja svaki put kad otvorite Instagram, to smanjuje potrebu za trošenjem i usporedbom. Doslovno je izvan vidokruga i izvan misli.

image
/SHUTTERSTOCK

Budite zahvalni za ono što imate

Pogledajte svoj dom i potražite stvari koje trebate popraviti. Umjesto da tražite stvari koje vam nedostaju, budite zahvalni za sve što sam već imate. Ubrzo ćete shvatiti da vam zapravo ne treba puno više i da ste zadovoljni onim što imate. A kada dođe vrijeme za nečim novim, znat ćete da kupujete s namjerom i donosite samo nove stvari koje izazivaju radost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 23:47