profil

Nevenka Horvat-Stehr iz domaćeg brenda NHS Ceramic: Predmeti inspirirani prirodom i proljećem

 NHS KERAMIKA
Proces izrade keramike u bilo kojoj tehnici je prilično dugotrajan proces, kod kojeg je nužna točnost u svakoj fazi izrade

Grnčarija i predmeti od keramike i porculana privlačili su me iz nekih razloga od najranijeg djetinjstva, no životni putevi dugo su me odvodili u drugim smjerovima. Ipak, u jednom trenutku pojavila se prilika da se, nakon tečajeva u zanatskoj radionici, počnem baviti i tom aktivnošću - priča nam Nevenka Horvat-Stehr iz Zagreba, profesorica jezika po školovanju, po zanimanju prevoditeljica, a uz to i velika zaljubljenica u aktivnosti koje su vezane uz rad rukama.

Info

Naziv brenda: NHS keramika

Autorica: Nevenka Horvat-Stehr

ig: @nhs_ ceramic Behance: nhsceramic9f11 nevenka.

horvat-stehr@ zg.t-com.hr

image
NHS KERAMIKA
image
NHS KERAMIKA
image
NHS KERAMIKA

- Nakon pohađanja tečajeva, to jest nakon što sam se upoznala s tehnikama potrebnim da bi se neki keramički predmet izradio od početka do kraja, nastavila sam sa samostalnim radom i usavršavanjem. Bavljenje keramikom je smirujući i meditativni posao i zapravo u predmete koje izrađujem želim prenijeti taj pozitivan osjećaj, ali i ono nešto profinjeno i pomalo magično što osjećam u glini - kaže Nevenka koja izrađuje zdjelice, tanjure, boce, dekoracije... Često su inspirirani prirodom.

image
NHS KERAMIKA

Kreativka Nevenka kaže da je posebno sklona radu na kolu i ručnom oblikovanju koji je ispunjavaju i vesele

- S tim proizvodima spajam još jedan svijet koji me privlači i inspirira, a to je priroda. Posebno priroda u proljetno doba, ona je na mojim keramikama prisutna fragmentarno kao neko raspršeno sjećanje - opisuje kreativka i dodaje kako je posebno sklona radu na kolu i ručnom oblikovanju.

image
NHS KERAMIKA
image
NHS KERAMIKA
image
NHS KERAMIKA

- Te su tehnike prikladnije za unikatnu proizvodnju. U svakom slučaju, proces izrade keramike u bilo kojoj tehnici je prilično dugotrajan proces, kod kojeg je nužna točnost u svakoj fazi izrade da bi predmet na kraju uspio. Moji radovi su moguće specifični po tome što su nekakav spoj Istoka i Zapada, barem meni tako izgledaju kad ih naknadno pogledam, ali, naravno, i nešto samo moje - priča Nevenka koja je svoj brend nazvala po svojim inicijalima: NHS.

image
NHS KERAMIKA

- Predmete označavam slovima NHS, uglavnom se radi o maloj produkciji, pa tek odnedavno imam određenu količinu radova koje sam odlučila predstaviti javnosti na Instagramu i Behanceu - objašnjava i dodaje kako je sudjelovala i na izložbama autora s područja primijenjene umjetnosti i dizajna.

image
NHS KERAMIKA
image
NHS KERAMIKA

- Jedno vrijeme, dok je postojala, bila sam članica udruge za promicanje kreativnog izražavanja Kis koja je organizirala sajmove na kojima sam povremeno prodavala svoje radove. Sada sam u pripremi za otvaranje Etsy shopa - rekla je Nevenka Horvat-Stehr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 01:03