cool mjesto

Dvorac nekadašnje visoke aristokracije sada je jedinstveni hotel koji se obnavljao čak 13 godina. Idemo u Lekenik!

 Marko Todorov/Cropix

Priča o nastanku hotela Dvorac Jurjevec (4 zvjezdice) u općini Lekenik u Sisačko-moslavačkoj županiji vezana je uz nekadašnji posjed austrougarskih plemića Thurn und Taxis još u 17. stoljeću. Gotovo cijelo stoljeće dvorac Jurjevec bio je središnji dio vlastelinstva Želin-Čiče te poznato utočište visoke aristokracije.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

- Vlastelinstvo Želin-Čiče na kojem se nalazi dvorac Jurjevec bilo je u posjedu plemenitaša Erdődy sve do 1873. godine. Konačnim povlačenjem osmanske vojske, vlastelinstvo nije prestalo biti u sferi interesa svojih gospodara. Štoviše, pitoreskni turopoljski kraj bio je dovoljan povod Erdődyjima da nekadašnji vojni objekt odjenu u novo ruho, ono barokne kurije. Tako je dvorac Jurjevec ostao živi dokaz njihove hrabrosti, ali i ukusa za prekrasnu arhitekturu. Početkom XIX. stoljeća hrvatske zemlje dolaze pod vlast Napoleona Bonapartea. U kratkom razdoblju od 1806. do 1813. godine Napoleonov komesar maršal Auguste de Marmont ostavlja snažan trag na hrvatske zemlje, posebno na vlastelinstvo Želin-Čiče kojemu daje francuski štih. Tako su nastali prekrasni perivoji i parkovi koji krase stare jezgre hrvatskih gradova. Takav perivoj je i dan-danas dragulj u kruni vlastelinstva Jurjevec - ispričali su nam u hotelu Dvorac Jurjevec koji sada slovi za najluksuzniji hotel u ovoj županiji i okolici, a mnogi kažu kako je i primjer najuspješnije revitalizacije kulturne baštine iz privatnih sredstava i stavljanja u komercijalnu funkciju u Republici Hrvatskoj.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image

Vlasnik hotela Željko Dorotić i arhitekt Davor Salopek

Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Bogata povijest objekta nastavlja se nakon što je baroknu kuriju Jurjevec 1873. godine od grofova Erdődy kupila jedna od najvažnijih plemićkih dinastija Svetog Rimskog Carstva i Habsburške monarhije - Thurn und Taxis. U rukama novih vlasnika ovaj dragulj ostaje sve do sloma feudalnog sustava i nestanka europskog plemstva, služeći pritom kao utočište i idilični ljetnikovac mnogima od njih.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Unatoč tome što je kroz povijest pretrpio velike devastacije i zapuštenost posjeda, početkom XXI. stoljeća dvorac je pod vodstvom nasljednika imanja, Željka Dorotića, vratio stari sjaj poštujući originalnu zamisao baroknih graditelja pa je postao idealno mjesto za ljubitelje istinskog mira, udahnjujući vlastelinstvu Jurjevec novi život i početak.

- Do 70-ih godina u dvorcu je bila osnovna škola, u koju sam išao u prvi i drugi razred, pa ispada da sam jedan od rijetkih u Hrvatskoj koji je išao u školu u svojoj rodnoj kući - sa smiješkom kaže vlasnik Željko Dorotić i otkriva kako je Dvorac Jurjevec obnavljao tim vrhunskih arhitekata na čelu s Davorom Salopekom, a cijeli je proces trajao čak 13 godina. Vlasnik naglašava da se puno pažnje poklanjalo činjenici da je riječ o zaštićenoj kulturnoj baštini te da se zadrži originalna zamisao baroknih graditelja.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Hotel Dvorac Jurjevec raspolaže s 24 otmjene sobe u baroknom stilu koje su savršen spoj tradicije s najvišim standardima suvremene udobnosti i ekskluzivnosti, pri čemu se posebna pozornost posvećivala detaljima. Gostima su na raspolaganju luksuzno uređene sobe i apartmani opremljeni najmodernijim sadržajima, što je savršen spoj prošlosti i suvremenosti. Svaka je soba osmišljena s pažnjom prema detaljima, a namještaj odražava eleganciju i udobnost. Vrtovi oko dvorca predstavljaju oazu mira i ljepote koja gostima pruža mogućnost opuštanja i uživanja u prekrasnom okolišu.

- Na neki način hotel nudi doživljaj plemićkog života, što se gostima jako sviđa - ponosno kaže vlasnik Željko Dorotić.

Dodatni pečat aristokratskom doživljaju daje ručno izrađen stilski namještaj i visoki stropovi s izloženim drvenim gredama, čime se unosi prirodna tekstura u prostor. Posebnost su umjetnička djela talentiranih domaćih i svjetskih umjetnika i slikara koja krase hodnike pa dvorac pruža i pravi užitak za ljubitelje umjetnosti.

"Aristokratski doživljaj odmora" lajtmotiv je hotela pa gosti u hotelu Dvorac Jurjevec zaista imaju priliku doživjeti odmor nekadašnjih plemića i aristokrata. On podrazumijeva luksuzan odmor u intimi ruralnog kraja, okružen zelenilom, mirom i tišinom, daleko od gradske vreve, a opet joj dovoljno blizu.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

- U hotelu je i mini wellness zona s unutarnjim bazenom, jacuzzijem i finskom saunom, a bajkovitoj atmosferi pridonosi veliki perivoj "Vrt ruža" s dvije tradicionalne turopoljske kuće. On jamči maksimalnu privatnost i intimu, a tu je i bogata gastroponuda koja uključuje tradicionalne specijalitete u modernom ruhu i vrhunska domaća vina.

- Preuređeni dvorac spoj je povijesti, raskoši, kulture i gastronomije, uz nezaobilazni dašak umjetnosti. U Lekeniku je 1964. godine, naime, sniman čuveni mjuzikl "Guslač na krovu", a jedan od čardaka koji su služili kao scenografija nalazi se na našem imanju, u blizinu dvorca - za kraj kaže voditelj hotela Tomislav Goleš Babić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:15